Tervek

2020.06.04. 11:10

Gyógyfürdő-komplexum kialakítását tervezik Nagyvárad-Őssiben

A nagyváradi akvapark sikerén felbuzdulva a helyi önkormányzat az Őssi strandot akarja gyógyfürdő-komplexummá átalakítani.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A projekt lebonyolítója, csakúgy, mint a Nymphaea akvapark építése esetében a Nagyváradi Közterület-fenntartó, melynek szóvivője, Loredana Buz lapunknak elmondta: a megújulás előtt álló Őssi strand nem konkurense, hanem kiegészítője lesz az akvaparknak, ugyanis a tervek szerint az újjászülető létesítményben nem lesznek csúszdák és vízi játékok, hanem a csendesebb, pihentető fürdőzésre és persze a gyógyfürdőzésre fektetik majd a hangsúlyt. Az Őssi strandra amúgy is ráfér a modernizálás, hiszen a nyolcvanas évek második felében nyitotta meg kapuját, azóta pedig nem esett át komoly felújításon.

Loredana Buz elmondta, hogy elkészült a projekt megvalósíthatósági terve, amelynek értelmében a leendő fürdőkomplexum 3,2 hektáron fog elterülni, beltéri és kültéri medencéi is lesznek. A strand jelenlegi főépületét lebontják és a helyén egy új, háromszintes, alagsorból, földszintből és emeletből álló létesítményt húznak fel. Ebben az épületben lesznek mintegy 550 négyzetméternyi területen a beltéri medencék. Azt még nem tudni pontosan, hogy szám szerint hány, de az már biztos, hogy ezeket termálvízzel és melegített vízzel töltik majd fel. Továbbá az épületben működni fog egy gyógy- és egészségmegőrző központ, amely többek között szaunát, termálvizes kezelést nyújtó szolgáltatásokat foglal magában, de lesz itt étterem és persze öltözők is. A nagyváradi hévíz gyógyító hatásai bizonyítottak, ezért a leendő komplexumban termálvizes kezelést kaphatnak mindazok, akiknek idegrendszeri, mozgásszervi bajaik vannak. Loredana Buz hozzátette, hogy a terv részeként felújítják a hat kültéri medencét is, ugyanakkor zuhanyzókat, mellékhelyiségeket is telepítenek a kültérre amellett, hogy a napozóterületet és a zöldövezetet is megújítják. Ez utóbbi munkálat szükségessé teszi mintegy nyolcvan fa és cserje kivágását, helyettük azonban több mint négyszáz csemetét fognak elültetni. Az új strand vonzerejét növelni fogja a Sebes-Körös fölé építendő étterem. A beruházás költségvetését mintegy 12 millió euróra becsülik, és a közterület-fenntartó uniós pénzforrásokra akar majd pályázni a megvalósítás érdekében, tudtuk meg Loredana Buztól, aki hozzátette, hogy amíg nincs meg a finanszírozás, addig nem tudnak továbblépni a projekttel, de ha Nagyvárad elnyeri a gyógyturizmus üdülőközpont címet a már meglévő országos turisztikai övezet státusz mellé, akkor nagy valószínűséggel sikerül majd uniós anyagi támogatást szerezni erre a beruházásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában