pénzügyi tudatosság

2020.06.23. 18:43

Gazdasági-pénzügyi teszten jeleskedtek a Szent László-s diákok

Kele Tünde közgazdaságtan tanár kezdeményezésére a nagyváradi Szent László Líceum évek óta részt vesz a magyarországi Econventio Pénzügyi Kerekasztal Közhasznú Egyesület által szervezett rendezvényeken, melyek általános célja a pénzügyi tudatosságra nevelés.

Ciucur Losonczi Antonius

A civilszervezet legátfogóbb programja egy online teszt, melyet a Szegedi Tudományegyetemmel közösen állít össze azzal a céllal, hogy felmérjék a középiskolás diákok gazdasági ismereteit. Szükséges-e és milyen kortól ajánlott a gazdasági-pénzügyi nevelés? Ez a kérdés gyakran felmerül nemcsak az iskolai rendszeren belüli szakemberek, hanem a szülők körében is. Közgazdászok véleménye szerint a pénzügyi tudatosságra való nevelést minél előbb el kell kezdeni ahhoz, hogy felnőttként senki ne váljon a rosszul meghozott pénzügyi döntések áldozatává – magyarázta lapunknak Kele Tünde tanárnő. Mint fogalmazott, ezt az elvet vallják a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum gazdasági szaktanárai is, akik változatos tevékenységeken keresztül igyekeznek a diákok gazdasági ismereteit bővíteni, pénzügyi kultúráját javítani és tudatos fogyasztóvá nevelni az iskola diákjait. A gazdasági osztályban tanulók előnyben vannak ilyen szempontból, hiszen a könyvvitel, az áruismeret, a vállalatgazdaságtan, a marketing, a fogyasztóvédelem és a többi szakórán olyan ismeretekre tehetnek szert, melyek segítik őket az okos pénzügyi döntések meghozatalában. A Szent László Líceum diákjai ugyanakkor már hetedik osztálytól bekapcsolódhatnak olyan tevékenységekbe, versenyekbe, amelyek hozzásegítik őket ahhoz, hogy erőforrásaikkal okosan gazdálkodjanak, és megtanulják, hogy miként tudják pénzügyeiket felelősségteljesen kezelni.

Emellett Kele Tünde kezdeményezésére az iskola évek óta részt vesz a magyarországi Econventio Pénzügyi Kerekasztal Közhasznú Egyesület által szervezett rendezvényeken, melyek általános célja a pénzügyi tudatosságra nevelés. Az egyesület legátfogóbb programja egy online teszt, melyet az egyesület a Szegedi Tudományegyetemmel közösen állít össze azzal a céllal, hogy felmérjék a középiskolás diákok gazdasági ismereteit.

Az idei, tizedik alkalommal megszervezett teszt a járványhelyzet miatt rendkívüli körülmények között zajlott, hiszen a pedagógusok nem tudtak személyesen foglalkozni a diákokkal. Ennek ellenére a Szent László Római Katolikus Líceum nyert a határon túli iskolák kategóriában, s ezzel megvédte a tavalyi évben is elnyert első helyezését. Az elmúlt évben a nyertes csapatok, így a Szent Lászlót képviselő is részt vehetett egy felejthetetlen élményeket nyújtó egyhetes balatonboglári gazdasági-pénzügyi táborban, amit sajnos az idei járványhelyzet miatt elmarad. De éppen a kialakult helyzet teszi még értékesebbé ezt a projektet, melyen több mint hatezer diák vett részt, ugyanis a felmérés azt is megmutathatja, hogy egy ilyen rendkívüli esemény hogyan változtatta meg a középiskolások pénzügyi attitűdjét, a különféle pénzügyi témákról való gondolkodásmódjukat.

„Az elmúlt időszak hatványozottan bebizonyította, hogy az erős és stabil gazdasági háttér veszélyhelyzetben még fontosabb, mint egyébként, valamint rávilágított arra is, hogy azok, akik képesek pénzügyeiket okosan kezelni és tudatos döntéseket hozni, sikeresebben átvészelik az instabil időszakokat is. Mindez arra ösztönzi az iskola szaktanárait, hogy még intenzívebben és még változatosabb tevékenységek által biztosítsák a diákok gazdasági-pénzügyi nevelését a következő tanévben is, hozzájárulva ahhoz, hogy tudatos és sikeres felnőttekké váljanak akár munkavállalókként, akár vállalkozókként” – hangsúlyozta Kele Tünde.

Borítókép: a Szent László Líceum csapata a tavalyi balatonboglári pénzügyi táborban, más résztvevőkkel együtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában