Ballagás

2020.06.09. 12:37

Értékes oklevéllel a kezükben búcsúznak iskolájuktól

Februárban, amikor a nagykorúsítási ünnepségükre készültek a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tizenkettedikes diákjai, még nem sejtették, hogy csupán kevesebb, mint egy hónapig ülhetnek még az iskolapadban, élvezhetik a gondtalan diákéletet, az osztályközösség nyújtotta biztonságot, és vehetnek részt a tanórákon.

Ciucur Losonczi Antonius

Március 10-től mind a diákok, mind pedig a pedagógusok rákényszerültek arra, hogy újratervezzék a megszokott napi rutint és a jól bevált tanítási, tanulási módszereket fel kellett váltani az online térben használható eszközökkel, módszerekkel. Különösen nagy kihívást jelentett ez azon diákok részére, akik nem csupán elméleti tudás megszerzését tűzték ki célul, hanem ezzel egy időben az általuk választott szakma elsajátításáért is tanulnak – nyilatkozta lapunknak Kele Tünde közgazdász tanár. Mint megtudtuk tőle, a Szent László Líceum két technológiai osztályának diákjai sikeresen vették az akadályokat ezekben a nehéz és mindenkit megpróbáló hetekben is. A gazdasági és gasztronómiai osztály végzőseinek amellett, hogy a világháló adta lehetőségeket kihasználva tanáraik irányításával tanultak az érettségire, a szakmai, úgynevezett kisérettségire is készülniük kellett.

A szakmai kompetenciákat igazoló vizsgára jelentkező diákok Albert Andrea, Kor Erika, Kele Tünde közgazdász tanárok és Nógrádi Márta gasztronómiai szaktanár irányításával mintegy három hónapon keresztül dolgoztak a vizsgára való beiratkozáshoz szükséges szakdolgozat elkészítésén, melyben az általuk választott, végzettségüknek megfelelő témát kellett bemutatni 25–30 oldalban és napjaink gazdasági valóságából vett gyakorlati példákkal alátámasztani.

A Szent László Líceum XII. A, gazdasági szakügyintéző osztály végzősei

Bár az online oktatás nem könnyítette meg a diákok felkészülését, sikeresen helytálltak, ugyanis a múlt heti vizsgán a szakemberekből és szaktanárokból álló bizottság mindnyájuk munkáját nagyon jónak és kitűnőnek értékelte, vagyis minden vizsgára jelentkező diák technikusi végzettséget szerzett. „Ennek köszönhető, hogy közösségünk olyan fiatal szakemberekkel bővült, akik gazdasági szakügyintézői oklevéllel léphetnek a munkaerő-piacra, mellyel irodai, adminisztratív beosztásokat, előkönyvelői, számlázói, raktárosi munkaköröket tölthetnek be, vagy elhelyezkedhetnek bármely kereskedelmi egységnél. A gasztronómiai technikusi oklevéllel rendelkező végzősöket a közélelmezési egységek várják, hiszen a diákok az elmúlt négy évben olyan elméleti és gyakorlati tudásra tehettek szert, melyet sikeresen kamatoztathatnak éttermekben, cukrászdákban, kávézókban, szállodákban” – magyarázta Kele Tünde.

Hozzátette: a diákok előtt még ott az érettségi, de abban már most biztosak lehetnek, hogy olyan oklevéllel indulhatnak el a nagybetűs életben, amely megkönnyíti számukra egy jó munkahely megszerzését, de a négy év alatt gyűjtött tudást és tapasztalatokat természetesen továbbtanulás esetén is hasznosan kamatoztathatják.

Borítóképen: A sikeresen vizsgázó XII. C gasztronómiai

technikus osztály végzősei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában