Terepszemle

2020.06.19. 07:59

Elkészült az összekötő út

Vasárnap délután nyitják meg a forgalom előtt a Bihari út és a Szatmárnémeti felé vezető országút között felépített új összekötő utat. Az első száz autós, amelyik felhajt rá, ajándékot fog kapni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Alexandru Nițescu

Pap István

A 2018-ban megkezdett infrastrukturális beruházás lényegében elkészült, már csak néhány korlátot kell felhelyezni, a közúti jelzéseket felfesteni egyes szakaszokon, és egyéb, kisebb munkálatot elvégezni, ezt követően gond nélkül lehet autózni a közel három kilométeres új úton. Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be csütörtökön az újságíróknak az elkészült utat, mely a Pályi felé vezető szerpentinek lábától indul, másik végpontja pedig a Biharpüspöki határában a Szatmárnémeti felé vezető országúton lévő körgyűrű. Az alpolgármester elmondta, hogy ezzel a beruházással egy időben magát az említett körforgalmat is áthelyezték az országút közepére, ami megkönnyíti majd ott az autóforgalmat. Az új útnak van egy látványos szakasza is, mondta Birta, egy 250 méteres viadukt, melynek legmagasabb pontja húsz méterrel a talajszint fölött van. Ennek megépítéséhez kilencvenkét cölöpöt fúrtak le húsz méter mélyre. Az utat teljes hosszában kivilágítják, az aszfaltcsík mindkét oldalán járda van, az egyik oldalon pedig kétirányú bicikliutat építettek ki. Az alpolgármester bejelentette, hogy az út vasárnap délután négy órakor nyílik meg a forgalom előtt, de nehézgépjárművek nem hajthatnak fel rá. Elmondta azt is, hogy a biharpüspöki körgyűrű felőli részen az ottani Remarkt bevásárlóközpont az új útra felhajtó első száz autósnak egyenként ötven lejes vásárlási utalványt ad ajándékba. Birta a továbbiakban emlékeztetett arra, hogy nemrégiben újították fel a Bihari utat, ebben az évben modernizálták a Fugyi és Nagyvárad közötti szakaszt, most elkészült ez a beruházás, és így a kolozsvári és a szatmári országutak között Nagyvárad észak-keleti részén egy új elkerülő út jött létre.

Elhúzódott

A közel három kilométeres út munkálatai 28 millió lejbe kerültek áfa nélkül, a költségeket a város büdzséjéből finanszírozták, a kivitelező a Drumuri Orășenești cég vezette konzorcium volt. A kivitelezési szerződést 2018 májusában írták alá, az eredeti megvalósítási időszak tizenhárom hónap volt, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt elhúzódott a munkálat, és végül huszonkét hónap alatt készült el az új út. Ez az alpolgármester megítélése szerint nem akkora késés, főként annak tudatában, hogy objektív okok miatt nem sikerült befejezni az eredeti határidőre a beruházást. Újságírói kérdésre válaszolva Birta kifejtette, hogy az önkormányzat már csak azért sem szándékozik kötbért behajtani a késedelmek miatt, mert amúgy is nagyon kevés építkezési vállalat jelentkezik az önkormányzat által kiírt közbeszerzésekre, és a túlságosan nagy szigor csak még jobban elijesztené a cégeket.

További projektek

Florin Birta emlékeztetett arra is, hogy Biharpüspökiben a most elkészült új út közelében lévő utcákat jövőre újítják fel. Elárulta azt is, hogy csakúgy, mint a most befejezett beruházásnál, minden új út építésekor bicikliutakat is ki fognak alakítani ezek mentén, még akkor is, ha kezdetben ezek nem lesznek összekötve egymással. A hosszú távú terv azonban nyilvánvalóan az, hogy a kerékpárutakat összekössék. Hozzátette, hogy a város készíttet egy megvalósíthatósági tanulmányt egy új bicikliút építéséről, mely a Bihari úttól, a szerpentinek lábától kiindulva vezetne Pályiba és Hegyközszáldobágyon át érne vissza Nagyváradra. Az elöljáró említést tett az új út közelében, az Aurel Covaci utcán létesítendő parkról is, ahol két-három héten belül 250 fát ültetnek el, és másfél hónapon belül teljesen elkészül ez a zöldövezet. Hozzátette, hogy még a nyáron befejeződik a Barcăului utcai zöldfolyosó és a Veteranilor utcai park is, ősszel pedig meglesznek a Ion Bogdan utcai és a Grigorescu lakónegyedbeli parkok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában