Drágulás

2020.06.26. 10:38

Bölcsődék: nagyobb lesz a szülői hozzájárulás

A 2020–2021-es tanévtől ötven százalékkal, 13,5 lejről 18 lejre nő a bölcsődébe íratott gyerekeknek a napi szülői hozzájárulási költsége, miután a helyi tanács elfogadta a gyermekek bölcsődei ellátásának átlagköltségére vonatkozó határozatot. A napirendi pont megvitatása meglehetősen durva politikai adok-kapokba torkollott.

Pap István

Várható volt, hogy vitát fog szülni a Nagyváradi Helyi Tanácsban az az előterjesztés, mely megállapította a gyermekek bölcsődei ellátásának átlagköltségét, és amelynek következményeként nőni fog a szülői hozzájárulás költsége is. A tegnapi ülésen a napirendi pont vitáján az RMDSZ-es Kirei Melinda felszólalásában jelezte, hogy a város tavalyi költségvetésében a bölcsődék fenntartása 8,1 millió lejbe került, ez az összeg 33 százalékkal több, mint az azt megelőző tanévben volt. Mint mondta, sem a bizottsági ülésen, sem pedig a javaslat szakjelentésében nem kapott, illetve talált magyarázatot erre a jelentős költségnövekedésre. Hozzátette azt is, hogy ha a vonatkozó kormányhatározatban megszabott módon állapítják meg a szülői hozzájárulást, akkor csak 13 százalékos emelkedés jön ki, ezért azt javasolta, hogy napolják el a szavazást addig, amíg konkrét számadatokkal nem igazolják az illetékesek azt, hogy miért is került ennyibe Váradon a bölcsődék fenntartása és üzemeltetése.

Többe kerül

Ilie Bolojan polgármester politikai síkra terelte a vitát, amikor válaszában megjegyezte: „Amikor az RMDSZ volt hatalmon, akkor a szülői hozzájárulásra vonatkozó határozatot mindig a szakterületet felügyelő RMDSZ-es alpolgármester nyújtotta be, és akkor nem volt probléma. Ugyanez volt a helyzet akkor is, amikor a PSD-vel voltunk koalícióban”. Majd kifejtette, hogy ha nem a szülőktől hajtja be a város a pénzt, akkor azt a költségvetésből kell kifizetni. Emlékeztetett arra, hogy a városban megnyílnak a bölcsődék, amelyek működtetése a járványvédelmi előírások miatt többletköltségekkel fog járni, ráadásul a gyereklétszám a fele lesz annak, mint amikor normális körülmények között folyik az oktatás.

Ötven százalék

A továbbiakban hozzászólt a vitához Liviu-Mihai Sabău-Popa, a PSD-frakció vezetője, aki így fogalmazott: „valóban voltak emelések korábban is, de sosem volt ötven százalékos!” Kifejtette, hogy a határozat elfogadása esetében a szülők napi hozzájárulási díja 13,5 lejről 18 lejre emelkedik. A helyi tanácsos szerint egy ekkora többletköltséget a város ki tud gazdálkodni, ellenben ugyanez a költségemelkedés komoly anyagi megterhelést jelent a családok számára, „annál is inkább, mert Nagyváradon van az egyik legkisebb átlagjövedelem az országban, ugyanakkor az ország nyugati felében Nagyváradon a legnagyobbak a helyi adók és illetékek. Ezért azt tartanánk normálisnak, ha megmaradna a napi 13,5 lejes szülői hozzájárulás, és az effajta döntéseket a jövő évben hoznánk meg, amikor feltehetőleg már a váradiak is jobban fognak keresni” – fogalmazott a politikus.

Kemény válasz

Nem késett Ilie Bolojan válasza, aki szokatlanul durva módon reagált az elhangzottakra. „Tisztelt kollégák: lehet kritizálni és javaslatokat megfogalmazni, de ne hazudjanak! Még akkor sem kell undorítóan viselkedni, ha közeleg egy választási kampány. Undorító alatt az olyan hazugságot értve, hogy a legnagyobb adók és illetékek és a legalacsonyabb fizetések vannak Nagyváradon. Nézzék meg a statisztikákat, és akkor meglátják, hogy az effajta állításoknak közük sincs a valósághoz” – fogalmazott. A rövid, de durva vita után a tanács elvetette a határozat-tervezet elnapolására vonatkozó RMDSZ-es előterjesztést, és a javaslatot eredeti formájában szavazta meg, a PSD és az RMDSZ-frakció ellenszavazatai mellett.

Adatok

Nagyváradon tizennégy állami fenntartású óvoda működik, melyekben összesen 559 hely van. Váradon az elmúlt tanévben 401 gyerek járt bölcsődébe, és összesen 224 tanítási nap volt. Az elfogadott helyi tanácsi határozat szakjelentése szerint egy gyermek bölcsődei elhelyezésének költsége napi 90,84 lej, ami egy hónapban 1908 lejt tett ki. Ennek az összegnek a maximum húsz százalékát a szülők kell kifizessék az első gyerek után, a második gyerektől már csak a tíz százalék a szülői hozzájárulás, a 700 lej alatti keresetű szülők esetében pedig tíz, illetve öt százalék.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában