Kötelező órarend

2020.06.30. 13:00

Csak a gyógyszertárakat veszi ki a város a szabályzata hatálya alól

A Nagyvárad belvárosában működő gyógyszertárak kikerültek az önkormányzat által megszabott kötelező órarend hatálya alól, de a többi belvárosi kereskedelmi egységet képviselő ügyvéd szerint az egész szabályzat hatályát vesztette, tehát senki sem kötelezhető annak betartására.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A belvárosban tevékenykedő kereskedők és vállalkozók körében hatalmas elégedetlenséget szült a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által kidolgozott, és a helyi tanács által 2017-ben elfogadott, majd egy évvel később a vállalkozók nyomására módosított szabályzat, mely gazdaságélénkítés címén arra kötelezi a belvárosi ingatlanok földszintjén működő és az utcáról megközelíthető kereskedelmi egységeket, hogy a város által megszabott órarend szerint tartsanak nyitva. A kötelező órarend szerint április 15. és október 15. között hétfőtől szombatig 11–19, vasárnaponként minimum 12–18 óra között, míg az október 16. – április 14. közötti időszakban a hét hat napján minimum hat órán át, 11–17, vasárnaponként pedig minimum öt órán át, 12–17 óra között kell nyitva tartsanak. A szabályzatot többen is megtámadták a bíróságon, a patikákat a Dehelean ügyvédi iroda képviselte, és meg is nyerték a pert. Az ügyvédi iroda a Nagyváradi Ítélőtáblának még tavaly szeptemberben hozott jogerős ítélete után szólította fel a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalt arra, hogy szerezzen érvényt az ítéletnek. A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén szavazta meg azt a határozatot, melynek értelmében a belvárosi gyógyszertárakat kiveszik a szabályzat hatálya alól, a határozat szakjelentése szerint ugyanis a jogerős ítélet csak a patikákra vonatkozik.

Mindenkire vonatkozik

Csakhogy nem mindenki értelmezi így az ítéletet. Tizenöt belvárosi vállalkozó bízta meg annak idején Mircea Ursuța ügyvédet, hogy képviselje őket a polgármesteri hivatal ellen szintén a szabályzat miatt kezdeményezett perben. Ursuța lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az Ítélőtábla valójában az egész szabályzatot hatályon kívül helyezte, tehát egyetlen kereskedelmi egységre sem alkalmazható, mindegy tehát, hogy gyógyszerforgalmazásról vagy bármilyen más kereskedelmi tevékenységről van szó. Mint kifejtette, ő is emiatt nem folytatta a pert, mert mások úgymond megelőzték őt, és az Ítélőtábla jogerős döntésével lényegében tárgytalanná vált az ő perük. Az ügyvéd leszögezte: egy érvénytelenített szabályzatot módosítgatni és újra előterjeszteni súlyos visszaélés, és komoly következményei lesznek annak, ha a város nem tart tiszteletben egy jogerős ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában