Támogatott tartalom

2020.06.19. 07:00

Bihar megye szelektíven gyűjt!

Ettől az évtől kezdve minden Bihar megyei lakosnak külön kell gyűjtenie a háztartásában keletkezett hulladékot, több tárolóban, így járul hozzá az újrahasznosítás hatékonyságához és a Föld erőforrásainak megmentéséhez.

Print

Az Ecolect Bihari Települések Közti Fejlesztési Egyesület által elindított, Integrált hulladékkezelő rendszer elnevezésű projekt keretében, a hulladékgyűjtési szabályok minden egyes Bihar megyei lakosra egyformán érvényesek. Ekképpen Érmihályfalvától Nagyszalontáig, Nagyváradtól Belényesig, ahogyan a megye összes településén, a lakosok szelektíven fogják gyűjteni a háztartási szemetet, biztosítva ezzel az újrahasznosítást.

A Bihar megyeiek öt tárolóba fogják dobni a szemetet; a tárolók szemeteskukák és -zsákok formájában áll rendelkezésükre, és a köztisztasági alkalmazottak fogják biztosítani számukra.

A maradék hulladékok tárolója szürke vagy fekete színű, és a következő hulladékokat fogja tartalmazni: kisállatürülék, pelenkák és tamponok, égéstermék (csak hamu és elégett széndarabok), gyomirtóval kezelt növények maradéka, festett vagy kezelt faanyag, a porzsák tartalma, cigarettacsikk, porcelán- vagy üvegdarabkák, haj és szőr.

A biológiailag lebomló hulladékok tárolója barna színű, és ide kerülnek a friss vagy főtt gyümölcs- és zöldségdarabok, kenyér- és gabonamaradék, kávézacc, használt teafilterek, használt gyapjú-, pamut- vagy selyemruhák, tojás- és dióhéj, hamu (csakis fából származó), fűrészpor, széna és szalma, az udvarról összegyűjtött avar, szobanövények, hús- és halmaradékok (akár főve, akár nyersen), tejtermék-maradékok, tojás, fahulladék, újságok, papír, vizes vagy koszos kartonok, papír zsebkendők. Vidéki környezetben a biológiailag lebomló hulladékokat nem a köztisztasági alkalmazottak fogják kiválogatni, hanem a lakosok a saját háztartásukban fogják felhasználni a komposztálás során, így értékes trágyát állíthatnak elő kertjük számára.

A papír- és kartonhulladékokat kék tárolóba vagy zsákba kell majd gyűjteni, vagy pedig kartondobozokba, zsineggel összekötve. Ebbe a kategóriába tartoznak a papír- és kartoncsomagolások, kozmetikai termékek dobozai, papírzacskók, újságok, folyóiratok, használt füzetek, névjegykártyák, könyvek, borítékok.

A műanyag- és fémhulladékokat sárga zsákokba vagy tárolókba fogják gyűjteni. Ezekbe kerülnek a műanyag italos és élelmiszeres dobozok, tiszta zacskók és fóliák, műanyagdugók, fémcsomagolások, sprayek, tetrapak-csomagolások, kartonból készült italdobozok, eltört csatok, írószerek, kapcsok, irodai lyukasztók, írószertartók, alumíniumdobozok, tányérok, egyszer használatos poharak, fémfedelek, műanyag irattartók, üres gyógyszerfóliák.

Az üveghulladékok zöld tárolóba kerülnek. Ezek a következők: különböző színű italos üvegpalackok, üveg élelmiszer-tárolók, befőttesüvegek.

A szelektív hulladékgyűjtés elengedhetetlen, hogy a Bihar megye lakosai által termelt szemét újra értékessé váljon. Újrahasznosítva a hulladék új termékek alapanyagává válhat. Így például egy régi füzet átalakulhat tiszta papírrá, amelyet egy másik gyerek használ majd fel, egy PET-palackból készülhet póló vagy labda, egy befőttesüveg pedig újabb befőttesüvegekké alakulhat át, amikbe a háziasszony elteheti a lekvárt.

Az újrahasznosítás egy másik fontos szempontja: a Föld erőforrásainak megmentése. Minél több füzet és kartonpapír lesz újrahasznosítva, annál több fa menekül meg a kivágástól, és minél több PET-palack lesz értékesítve, annál kevesebb műanyagot kell előállítani. Sőt, minden egyes újrahasznosított tárggyal tisztább környezetet teremthetünk.

Ezért a Bihar megyei ADI Ecolect Group elindította az Integrált hulladékkezelő rendszer elnevezésű projektet, hogy modern, működőképes keretet biztosítson a Bihar megyei lakosok szelektív hulladékgyűjtési tevékenységének, így járulva hozzá a hulladék újraértékesítéséhez.

Ön is szebbé teheti a világot! Hasznosítson újra!

(Fizetett hirdetés: H 348899)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában