Koronavírus

2020.06.25. 10:30

Bihar megye felülkerekedett a COVID-19 járványon 2020-ban

Bihar megyének sok tekintetben sikerült átvészelnie a világjárványt.

Voltak igazolt esetek, voltak házi elkülönítésbe küldött vagy karanténba helyezett emberek, kórházba beutaltak, és voltak lázongók, illetve halálos áldozatok is. Mindezek ellenére Nagyváradnak sikerült kézben tartania a járványhelyzetet több tekintetben is, túlszárnyalva más megyéket. Sőt, azzal, amit Nagyvárad csinált, Bihart is példaként állították más, nagy számú fertőzésekkel küzdő megyék elé, amelyek próbálták lemásolni azt, ami nálunk történik.

A nagy tudású, komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező dr. Gheorghe Carp orvos, a Nagyváradi Megyei Kórház igazgatója jól tudta, hogy a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban elkülönítők vannak, és a fertőző betegségeket kordában lehet tartani a szigorú járványvédelmi előírások betartásával. Ő javasolta, és meg is kapta a hatóságoktól az engedélyt arra, hogy egységes irányítás alá vonjanak minden nagyváradi és megyei állami fenntartású kórházat, hogy féken lehessen tartani nálunk a világszintűvé terebélyesedő koronavírus-járványt.

Drákói, de hatásos intézkedések

Csak így lehetett elkülöníteni a rendszeren belül a Curteanu kórházat, ahol a járvány idején kizárólag csak az új koronavírusos megbetegedéses pácienseket kezelik, míg az összes többi kórházba költöztették át a különböző berendezéseket, felszereléseket és a személyzetet. Így a megyei kórház is ún. „non-COVID” kórház lett, de annak érdekében, hogy ide se jusson be a vírus, meghoztak egy sor intézkedést mind a sürgősségi esetek osztályán, mind pedig a járóbeteg rendelőben, ahol nem állt le, hanem csak szigorúbb feltételek mellett folytatódott a munka. Azok az orvosok, akik a járóbeteg rendelőben voltak szolgálatban, ugyanazon a napon nem dolgozhattak a kórházban is. Beszerezték a PCR tesztberendezéseket, majd elkezdődött a páciensek tesztelése, és megtiltották a látogatásokat a beutalt hozzátartozókhoz. A három említett tesztgéppel mostanáig összesen 20.101 tesztet végeztek el, mindezt a világjárvány megfékezése érdekében.

Valóban sürgős esetek

A világjárvány megmutatta azt is, hogy melyek a valóban sürgős esetek. A járvány kitörése előtt bizony voltak elegen, akik enyhe, sőt, akár képzelt egészségügyi problémájukkal felkeresték a sürgős esetek egységét, vagy beutaltatták magukat a kórházba, hogy ott aztán ingyen kezelésben részesüljenek, de a világjárvány jelentősen lecsökkentette az ilyen esetek számát, ezek helyét a valóban sürgős esetek vették át. A megyei kórház vezetősége azonban hangsúlyozza, hogy egyetlen pácienstől sem tagadták meg a szolgáltatásokat, akinek valóban szüksége volt kezelésre. Márciustól mostanáig 5334 személyt utaltak be a megyei kórházba, a beutaltak 44,3 százalékán műtéti beavatkozást is végrehajtottak. A páciensek 23 százalékát szív- és érrendszeri problémával kezelték, ezek között volt infarktus, agyvérzés, mellkasi fájdalom. Az említett 5334 személy 14,2 százalékát szülés miatt utalták be a kórházba, emésztési zavarokkal 11,2 százalék került az egészségügyi intézménybe. Többeket utaltak be májcirrózissal, belső vérzéssel, a betegek 11 százalékát különböző sérülések – törés, ficam stb. – miatt kezelték. Sőt, a transzplantációk tekintetében rekordot döntött a kórház. A világjárvánnyal járó mindenfajta szigorítás és kihívás mellett március 19. és június 15. között kilenc szervkivételi műtét zajlott le, aminek nyomán több tucatnyi ember élete menthető meg az ezt a feladatot ellátó orvosok áldozatos munkájának köszönhetően. Ezt a szolgálatot helyi szinten dr. Carmen Pantiș irányítja kivételes odaadással.

Mindenki védve van

A jól átgondolt és következetesen alkalmazott intézkedések nyomán sikerült megóvni mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet egészségét a Nagyváradi Megyei Kórházban. Ezt a modellt más megye is át akarta venni, olyan megyék, ahol nem sikerült kordában tartani a járványt. Mindazonáltal Nagyváradon nem lankad a készültség, noha a város lassan-lassan megpróbál visszatérni a normalitáshoz. Arra a kérdésünkre, hogy miként sikerült az elmúlt három hónap kihívásaival megbirkóznia, dr. Gheorghe Carp így válaszolt: „A legjobb érzés az ember számára az, ha tehet valamit embertársaiért. Ehhez erőre, koncentrációra és az anyagiaktól való eltekintésre van szükség. Semmi sem lehetetlen, ha igazán szeretnéd.”

Borítókép: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában