Restauráció

2020.06.11. 14:08

Augusztus végére elkészülhet a szabadkőművesség múzeuma

A jelenlegi szintjéhez képest eredetileg egy méterrel alacsonyabban állt az egykori nagyváradi László király szabadkőműves páholy székháza, és az eredeti állapot visszaállítása jelentősen megnöveli a kivitelezési költségeket. Mindazonáltal a város polgármestere úgy látja, hogy augusztus végére elkészülhet a felújítás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzat uniós finanszírozást nyert arra, hogy felújítsa az egykori László király szabadkőműves páholy székházát, és hogy ott múzeumot alakítson ki. A Rulikowski (Armatei Române) út 4. szám alatti ingatlan rehabilitációja már a vége felé közeledik, a tegnapi Nagyváradi Helyi Tanácsülésen mégis megduplázták a kivitelezés nem megpályázható költségvetését. Legutóbb 2019 októberében módosította a helyi tanács ezt a költségvetési részt, akkor 2,2 millió lej volt ez az összeg áfával együtt, amihez hozzáadódott a kétszázalékos önrész. A tegnap megszavazott javaslat értelmében a kétszázalékos önrész mellett, ami 80 ezer lej, a meg nem pályázható összeget 4.648.327 lejre emelték, így a beruházás összköltségvetése 8.643.314 lej áfával együtt.

A napirendi pont vitáján Kirei Melinda, az RMDSZ-frakció vezetője szóvá tette azt, hogy az előterjesztésben csak az szerepel, hogy megduplázzák a város saját hozzájárulását, arról azonban nem írnak semmit, hogy mi az oka a költségvetés emelésének, illetve arról sem, hogy konkrétan mire költik majd ezt a pénzt. „A város folyamatosan arra hivatkozik, hogy nincs elég pénz, az iskoláktól vesz el beruházási költségeket és átcsoportosítja másfelé, ezért nekünk tudnunk kell, hogy mire költjük ezt az összeget” – fogalmazott. Válaszában Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy a régi épületek felújításával általában az a helyzet, hogy lehetetlen előre pontosan megállapítani azt, hogy mennyibe fog kerülni egy-egy ilyen épület felújítása. Mivel a tervezők nem láthatják előre mindazt, amit a munkatelepeken találnak, ezért általában az történik, hogy az eredetileg becsült összeghez képest több pénzt kell elkölteni a felújításra. Ez amúgy nem érdeke az önkormányzatnak, ugyanis uniós pályázatokról lévén szó minden többletköltség a pályázó költségvetését terheli, ez történt ennek a projektnek az esetében is.

Augusztusra elkészül

A polgármester kifejtette, hogy ha minden jól halad, akkor augusztus végére az épület felújítása teljesen elkészül, azt követően egy-két hónapon belül berendezik magát a múzeumi teret, és ősszel már meg is nyílik a múzeum. Bolojan jelezte, hogy hasonló a helyet a Darvas–LaRoche-házzal is. „Ma van a szecesszió napja, jó lett volna ma felavatni a Darvas-házat. A felújítási munkálatok itt teljesen elkészültek, de az épületben most újítják fel a dekorációkat, most rendezik be bútorokkal a belső tereket. Remélhetőleg augusztus közepére az az épületet is megnyílik a látogatók előtt” – magyarázta.

Alacsonyabb

A továbbiakban a projekt lebonyolítását felügyelő Mircea Mălan alpolgármester kért szót, elárulva: a munkálatok elkezdésekor felfedezték fel azt, hogy az épület padlózata eredetileg egy méterrel lejjebb volt, mint manapság, és mivel restaurálási munkálatról van szó, ezért megpróbálják a lehető leghűebben visszaállítani az eredeti állapotokat. „Minden ajtó, minden felhajtó lejjebb kerül, ezért a költségek is nagyobbak lesznek. Alapmegerősítő munkálatokra is szükség van, mindhárom épületet meg kell erősíteni, ami azt jelenti, hogy az egész épület alá kell ásni. Mindezeket a munkálatokat nem lehetett előre látni, ezért kell a város hozzájárulását megnövelni” – fogalmazott Mălan. Kis Gábor RMDSZ-es tanácsos kérdésére válaszolva Mălan kifejtette, hogy nemcsak a főépületet, hanem a két melléképületet és az egész udvart is alá kell ásni, ez a magyarázata a költségvetés megduplázásának. Mindezek után Kirei Melinda megjegyezte: „ha ezek az információk szerepeltek volna a szakjelentésben, akkor ezt a vitát meg lehetett volna spórolni”. A határozatot végül egyhangúlag megszavazta a Nagyváradi Helyi Tanács.

Borítóképünkön:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában