Óvintézkedések

2020.06.20. 11:27

A természeti katasztrófák megelőzéséért

A Bihar Megyei Prefektúra utasításokat küldött szét a megye összes önkormányzata számára, melyek a nyári időszakban előforduló meteorológiai jelenségek által létrejövő veszélyek megelőzését, minél gördülékenyebb elhárítását hivatottak elősegíteni. Az előző években előforduló természeti jelenségek alapján kiderül, a nyári időszakban az átlagnál gyakrabban fordulnak elő tűzesetek a termő- és szántóföldeken a huzamosabb ideig tartó száraz idő miatt. Emellett pedig, ami most inkább jellemző, az év ezen szakában gyakoriak a felhőszakadások, záporok, amelyek patakok, folyók kiáradásához vezethetnek, kisebb árvizeket okozhatnak.

A prefektúra előírásai között szerepel, hogy az illetékesek ellenőrizzenek le minden kommunikációs csatornát, hogy ezeket vészhelyzet esetén hatékonyan, a lehető leggyorsabban tudják használni. Fontos továbbá minden olyan felszerelés biztosítása, melyeket az árvíz okozta károk elhárítására vonatkozó terv tartalmaz. Be kell azonosítani és meghatározni azokat a területeket, szektorokat, melyek kiemelt veszélyben vannak a nyári időszakban előforduló szárazság miatt, tehát azokat a földeket, ahol tűz fordulhat elő, és végre kell hajtani a megelőző lépéseket. Ezeken a területeken be kell tiltani a nyílt lángok használatát, illetve szabályozni szükséges az olyan munkálatok programját, melyek egy esetleges tűzvészt idézhetnek elő a használt vegyszerekkel vagy egyes eljárások által. A szóban forgó területeken ebben az időszakban növelni kell a járőrözések, ellenőrzések számát is. Minden olyan tartályt, amely tűzveszélyes anyagot tartalmaz, biztonságos módon, árnyékban kell tárolni. Fel kell venni a kapcsolatot azon magán- vagy jogi személyekkel, akik efféle, esetlegesen veszélyben forgó területeket birtokolnak, és ismertetni kell velük is, melyek a prevenciós eljárások.

A hatóságoknak ellenőrizniük kell, hogy szükség esetén mindenhol van-e gyorsan elérhető víz a tűzoltáshoz. Ha egyes helyeken nincsenek tűzcsapok, meg kell határozni valamilyen természetes, egyéb forrást, ezt ki kell jelölni, hogy veszély esetén gördülékenyen hozzáférjenek. A kommunikációs és közlekedési „csatornák”, tehát az utak, sínek mentén folyamatosan el kell takarítani a száraz növényzetet, hogy ezek ne súlyosbítsák az esetleges balesetek okozta tűzvészeket.

Az áradások elkerülése érdekében fontos tisztán tartani minden kisebb-nagyobb vízfolyamot. Mindemellett villámhárítókat kell biztosítani főként a templomok esetében, de minden olyan egyéb épületnél, ahol szükséges, a már meglévők hibátlan működését pedig ellenőrizni kell.

A települések polgármesterei mint a helyi katasztrófavédelmi bizottságok elnökei, maguk biztosítják a fennhatóságuk alá tartozó területeken történő vészhelyzetek esetén, hogy oda kiszálljanak azon önkéntes katasztrófavédelmi csapatok, melyek addig kell „tartsák a frontot”, amíg a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség egységei a helyszínre nem érkeznek. Kötelességük továbbá meghozni minden fent említett prevenciós intézkedést – figyelmeztet a Bihar Megyei Prefektúra.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában