Ballagás

2020.06.08. 11:30

A rádió hullámhosszain búcsúztak a művészeti líceum végzős diákjai

Idén a Gaudeamus, a ballagási tarisznya, a szerenád és a virágcsokrok, a ballagás hagyományos elemei hiányoztak ugyan az iskolákból, de a Nagyváradi Művészeti Líceum vezetősége, tanári kara és a diákok a Plusz FM munkatársaival összefogva a rádió hullámhosszán búcsúztak az iskola végzős diákjaitól.

Ciucur Losonczi Antonius

A XII. D az első olyan belsős magyar osztály a Nagyváradi Művészeti Líceumban, ahol már volt egy „mag”, melyet ötödiktől kezdve formálhatott a tanári csapat. Ünnepi üzenetében Nagy Gabriella igazgatóhelyettes annak súlyáról és felelősségéről beszélt, hogy az iskola évről évre előbbre lép a hasonló tanintézetek rangsorában. Úgy fogalmazott: azt gondolja, hogy a mostani végzősök négy vagy akár nyolc évvel ezelőtt nagyon is megfontoltan választották ezt a tanintézményt, hiszen az elmúlt esztendők folyamán ez a hely számukra a kibontakozás színpada volt. Felidézte, hogy majdnem napi szinten elhangzottak olyan kérdések, hogy ki mikor és hol fog fellépni; kinek állítják ki az alkotásait; milyen verseny lesz legközelebb, melyen részt vesznek? Mindezek azt jelzik, hogy a búcsúzó diákok nyomot hagytak maguk után nemcsak a családjuk történetében, hanem az iskolai közösség életében is, hogy „a művészeti több mint suli”. Ugyanakkor mindannyian tudják: minden látható eredmény mögött áll egy láthatatlan személy, aki nélkül nincs életmű – tette hozzá. Az igazgatóhelyettes ezután név szerint felsorolt mindenkit, kiemelve egy-egy rá jellemző tulajdonságot, majd a szülőknek mondott köszönetet, „akik ránk bízták ezeket a csodálatos fiatalokat, és akikkel együtt, karöltve próbáltuk kihozni belőlük a tudást, a kreativitást, készítettük fel őket a nagybetűs életre”. A szülői bizottság tagjai közül külön kiemelte Erdődi Enikő és Catona Valéria anyukákat.

Negru Andrea osztályfőnök felelevenítette a felejthetetlen közös élményeket. Azt mondta: mindig saját gyermekeiként gondolt a ballagókra, sokat közülük nyolc éven át tanított. Az évek során egy szoros kötelék alakult ki közöttük, hálás, hogy megismerhette és nevelhette őket. A sok érdeklődő szempár mindig boldogsággal töltötte el, és örömöt jelentett számára együtt dolgozni velük. „Legyetek mindig igényesek, szeressétek a szépet, amit itt, a Művészeti Líceum falai közt szívhattatok magatokba. Bővítsétek tudástáratokat, fejlesszétek tovább magatokat, s ne torpanjatok meg az élet gidres-gödrös útjain, hanem mindent leküzdve igyekezzetek a kitűzött célt elérni” – tanácsolta a tanítványainak.

A tizenegyedikesek nevében Bodi Mátyás búcsúzott. „Az elmúlt években példát mutattatok számunkra, és ezért ma ti vagytok a sztárok” – üzente a XII. D-seknek. Zeneszakosként örömmel emlékezett vissza az együtt tett kirándulásokra, a fellépésekre, a kóruspróbák előtti szünetekre, a zenehallgatásokban való elmélyülésekre a zenetörténeti órákon, jelezve azt, hogy a képzőműveszeti szakos diákokkal is számos közös programjuk volt, a diáktanácsban pedig azon fáradoztak, hogy minél sokszínűbb projekteket valósítsanak meg. „Mindaz, amit együtt átéltünk, egy örökség számunkra” – jelentette ki.

A tizenkettedikesek részéről Catona Ábel szavalt, majd Szücs Tamás intézett néhány kedves szót osztálytársaihoz. A rádiós ünnepség végén a tizedikes Szakács Katalin és Tóth-Fábián Tamás zenei duója (Szaki meg a Tomi) egy saját szerzeménnyel (Leányálom) búcsúzott.

Négyéves líceumi átlaga alapján évfolyamelső lett Catona Ábel, második Mihuț Eszter, harmadik Borbíró Tímea. Mint elhangzott, mindhárman tudásukkal, szorgalmukkal és tehetségükkel öregbítették a Nagyváradi Művészeti Líceum hírnevét, társaikkal együtt hozzájárultak a Bihar megyei magyar közösség kulturális életének felvirágoztatásához és megmaradásához. A most záruló tanévben amúgy a 26 végzős közül tizenegyen 9,10-es átlag feletti eredményt értek el, és közülük hatan 9,50 feletti átlaggal büszkélkedhetnek. Ugyanakkor rendkívüli igazgatói elismerésben részesült Catona Ábel, Borbíró Tímea és Szücs Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában