Istentisztelet

2020.06.02. 11:27

A pünkösd egy új fejezetnek a lehetősége

Bár már nemcsak a képernyők előtt követhették a hívek a pünkösdi istentiszteleket, a Szentlélek kitöltetésének ünnepe a húsvéthoz hasonlóan még mindig rendkívüli körülmények között zajlott. Más gyülekezetekhez hasonlóan Csűry István püspök igehirdetését is online követhették azok, akik otthonaikban maradtak.

János Piroska

A pünkösdvasárnap délelőtti igehirdetés során Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke alapigeként az Apostolok Cselekedetei második részének 19-től 21-ig terjedő verseit olvasta fel: „És csodákat teszek az égen fenn, és jeleket a földön lenn: vért, tüzet és füstfelleget. A nap sötétté válik, és a hold vérré, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja. Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.”

Napjainkat az eltúlzott félelem, illetve az eltúlzott bátorság járja át, pünkösd azonban megállásra és gondolkodásra késztet: mit is jelent számunkra az Istennel való kapcsolat? A zavarodottságban belső rendre, az emberi kapcsolatok rendjére van szükség. Csodákat vár a világ, az igazi csodát azonban csak Istentől kaphatjuk – fogalmazott a lelkipásztor.

Pünkösd is egy olyan csoda, amit nem érdemlünk meg, olyan ajándék, amelyben Isten pazarló kegyelmét, feltétel nélküli szeretetét tapasztaljuk meg. Vér, tűz, tűzoszlop az, amit Péter Jóel prófétát idézve elénk fest, nekünk azonban a háborúskodás helyett Jézus Krisztus kereszten alácsorgó, a világ bűneit elmosó vérére kell tekintenünk, a kettős tüzes nyelvek képében megjelenő vigasztaló Szentlélekre, az utat mutató tűzoszlopra van szükségünk – hangzott el a prédikáció során. „Krisztus a Szentlélek ígéretével közel jön azért, hogy állandó kapcsolatunk legyen az Istennel, hogy a Szentháromság egyszerre vigasztalja ezt a népet és legyen akármilyen bonyolult helyzetben, világosan lássa, hogy az Úr nem hagyott magunkra” – mondta Csűry István.

„Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül” – hangzott el a felolvasott igerészletben. Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy segítségül hívom az Urat a nehéz helyzetekben, hanem azt is, hogy elkötelezem magam mint Krisztus tulajdona – mutatott rá az igehirdető.

„Pünkösd alkalmából érdemes újból megeleveníteni az Istennel való kapcsolatot, úgy az Isten színe előtt lenni, hogy megérezzük, nagyon sok áldás volt és rengeteg áldás lesz” – zárta az igehirdetést a lelkipásztor.

Papp Annamária segédlelkész az úrvacsoraosztást megelőző rövid igehirdetésében rámutatott: az úri szent vacsora magunkhoz vétele nemcsak a bűneinkkel való szembenézés és megbánás komorságáról kell szóljon, az egyben az Istennel való kapcsolat újrakezdésének lehetősége is, az Istenhez való közeledésnek nincsenek korlátozásai.

Borítókép: Archív felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában