Bihari látogatás

2020.06.12. 17:31

2020 az észak-erdélyi autópálya éve

Az észak-erdélyi autópálya Bihar és Marosvásárhely között épülő minden szakaszán folynak a munkálatok, illetve meg vannak hirdetve a tenderek, jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök pénteken a román-magyar határ mellett épülő autópálya-szakaszon tett látogatásakor.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Ludovic Orban kormányfő és Lucian Bode szállításügyi miniszter abból az alkalomból látogattak ki az észak-erdélyi autópálya bihari szakaszához, hogy tanúi legyenek annak, hogy Beniamin Rus, a kivitelező cég tulajdonosa, és Mariana Ionița a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) igazgatója aláírják a Bihar és Bisztraterebes közötti 28,5 kilométernyi szakasz kivitelezési szerződését. Az egyezmény 388 millió lejről szól, a beruházást két év alatt kell befejezni, ebből hat hónap a tervezés és tizennyolc hónap a kivitelezés. A román-magyar határ és Bihar közötti, valamivel több mint öt kilométernyi szakasz június végére elkészül, ígérte Beniamin Rus. Azt azonban Ludovic Orban miniszterelnök nem tudta megválaszolni a lapunk által feltett kérdésre, hogy mikor lehet majd Magyarország és Nyugat-Európa felé közlekedni az autópályán. ,,Ez valamivel bonyolultabb dolog, és függ más munkálatoktól, illetve attól is, hogy a szomszédaink milyen ütemben aszfaltoznak„ – fogalmazott. Beniamin Rus kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a magyar oldalon még körülbelül két hónapot vesz igénybe a pályaszakasz építése, továbbá a határátkelő és a vám a magyarországi oldalon épül fel, tehát az autópálya megnyitása nyugati irányba nagyban függ a magyar féltől.

Marosvásárhely felé

Sokkal több információt közöltek az illetékesek az autópálya keleti irányú építéséről. Lucian Bode szállításügyi miniszter az építkezés helyszínén bejelentette: ,,2020 az észak-erdélyi autópálya éve”, hiszen, mint mondta, a CNAIR amellett, hogy aláírta a Bihar-Bisztraterebes, valamint a Marosvásárhely-Nyárádfő közötti szakasz kivitelezési szerződését, kiválasztotta az első Szilágy megyei szakasz (Magyarzsombor-Vaskapu) építőjét is. Ugyanakkor a Maroskesce-Marosludas (Kolozs megye) közötti szakasz kilencven százalékban elkészült, itt még az idén befejeződik a munka. A miniszter azt ígérte, hogy hamarosan aláírhatják a Berettyószéplak és a Szilágynagyfalu közötti szakasz kivitelezési szerződését is. A miniszter hozzátette, hogy van költségvetési keret az összes épülőfélben lévő pályaszakaszra. Továbbra sincs azonban építője a Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti, több mint huszonhat kilométeres szakasznak, Bode szerint emiatt a korábbi, szociáldemokrata (PSD) kormányzat a hibás, amelyik egy olyan külföldi vállalattal kötött kivitelezési szerződést, amelyik otthon, Horvátországban már csődben volt. Ezek után újra meghirdették a tendert erre a szakaszra, és a tárcavezető reményei szerint szeptemberben aláírják ezt a szerződést is.

A legjobbakat

Ehhez kapcsolódva Ludovic Orban miniszterelnök hangsúlyozta azt, hogy nagyon fontos a tendereken a legjobb ajánlatokat kiválasztani, a munkálatokat olyan vállalkozóknak odaítélni, amelyek már bizonyították azt, hogy képesek határidőre befejezni egy-egy autópálya szakaszt. Megjegyezte: várja, hogy mihamarabb elkezdődjön a Marosvásárhely és Brassó közötti szakaszok építése is. Egyébként a kormányfő is a korábbi PSD kormányokat tette felelőssé azért, mert immár közel húsz éve húzódik az észak-erdélyi autópálya építése. Felidézte azt, hogy 2003-ban írták alá a köz- és magánegyüttműködési szerződést az amerikai Bechtel céggel, amit tíz év után bontott fel a PSD kormány, majd egy másik balsikerű szerződés következett (a spanyol Corsán – Corviam céggel – szerk. megj.), és ebben az esetben sem lehet tudni, hogy milyen kritériumok alapján választották ki a kivitelezőt. Beniamin Rus az eseményen arra kérte a kormányt, hogy bízzon a hazai vállalkozásokban és biztosítson számukra a külföldi cégekkel egyenlő feltételeket. A vállalkozó az újságírók érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy az általa vezetett konzorcium megpályázza a Bisztraterebes-Berettyószéplak szakasz kivitelezését is.

Más projektek

Az aláírást követő sajtótájékoztatón más projektek is szóba kerültek. Ludovic Orban elmondta, hogy nagy szükség van a Nagyváradot Araddal összekötő, menetirányonként kétsávos gyorsforgalmi út megépítésére. A megvalósíthatósági terv már évek óta elkészült, és bár felül kell vizsgálni, de jelentős módosításokat nem kell végezni rajta. Most a finanszírozási lehetőségeket térképezik fel, ezt a projektet prioritásként kezeli a kormány, jelezte a kormányfő, aki bejelentette, hogy sürgősségi kormányrendelettel la helyi önkormányzatoknak adták át a helyi elkerülő utak menedzselési projektjeit. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a CNAIR birtokában lévő dokumentációkat átadják az önkormányzatoknak, amelyek irányítják és felügyelik a beruházások megvalósítását, a finanszírozást pedig uniós forrásokból és a kormánytól kapják. Ezzel a döntéssel a kormány reményei szerint meggyorsul az élesdi körgyűrű, valamint a Belényest, Vaskohot és Vaskohsziklást elkerülő út kivitelezése is. Lucian Bode bejelentette, hogy várhatóan júliusban választják ki a Szentandrást az autópályával összekötő út megtervezésére és kivitelezésére kiírt tender nyertesét, és ha nem lesznek fellebbezések, akkor augusztusban már alá is lehet írni a szerződést, majd bejelentette: ellenőrizni fogja azt, hogy a kivitelező az idei év végéig befejezze a DN76 országút Vaskohsziklás és Halmágycsúcs közötti szakaszának a felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában