Sokéves hagyomány

2020.05.30. 07:15

Virágot ültettek Bethlen Gábor váradi szobrához

A Magyar Polgári Egyesület ebben az évben is virágokat ültetett Bethlen Gábor nagyváradi szobrához.

Immár hagyománnyá vált, hogy évek óta minden májusban virággal ültetik körbe Bethlen Gábor nagyváradi szobrának talapzatát a Petőfi parkban. Általában nagyobb önkéntes csoportok segítenek a virágültetésben, de ebben az esztendőben a járványhelyzet miatt ez elmaradt.

Bethlen Gábor nagyváradi szobrát Kós András szobrászművész (Kós Károly fia) készítette el még 1941-ben, de csak 2003-ban, az első Orbán-kormány alatt, a miniszterelnök jelenlétében avatták fel. A szoborállítás kezdeményezője Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület akkori püspöke volt. A szoborállítást, avatást előbb nem engedélyezték a hatóságok a magyar nyelvű felirat miatt, de végül mégis sor kerülhetett erre.

Bethlen Gábor szobrának és környezetének rendben tartását már hosszú évekkel ezelőtt elkezdte néhány nagyváradi fiatal, még az Erdélyi Magyar Ifjak tagjaiként. Nagy József Barna, immár a Magyar Polgári Egyesület vezetőjeként – folytatva ezt a nemes, önkéntes munkát – minden évben megszervezi a virágültetést. De nemcsak virágokat ültetnek, hanem alkalomadtán megemlékezéseket, koszorúzásokat, vagy éppen konferenciákat szerveznek Bethlen Gábor előtt tisztelegve. Ugyancsak nagy fejedelmünk emlékének ápolását tűzték ki célul, amikor 2011-ben Nagy József Barna és Varga Csaba hegymászó megszervezték az első Bethlen Gábor túrát, azóta pedig utóbbi vezetésével minden esztendőben sor kerül erre a Bihar hegység valamelyik csúcsára. Idén szintén megszervezik a túrát, előreláthatólag november elején.

A mostani virágültetés során a Magyar Polgári Egyesület közel 150 tő záporvirágot (gazánia) vásárolt, ezek kerültek Bethlen Gábor szobra köré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában