Új szakirány

2020.05.28. 09:00

Vallásturisztikai szervezőket is képeznek a nagyváradi Szent László Líceumban

Magyarul lehet tanulni és készülni vallásturisztikai szervezőnek a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, majd a négy év elvégzése után turisztikai ügynökként, helyi idegenvezetőként vagy turistacsoport-vezetőként nyílik lehetőség elhelyezkedni.

Ciucur Losonczi Antonius

Mivel a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum az úgynevezett vokációs tanintézetek közé tartozik, a teológiai-vallásturisztika osztályba történő felvételi az iskola által szervezett képességvizsga és az általános iskolai tanulmányokat záró vizsga, illetve az általános iskolai tanulmányi átlag figyelembe vételével történik – tájékoztatta portálunkat Konrád Katalin igazgató. Beiratkozni a képességvizsgára a teológia-vallásturisztikai szervező IX. osztályba 2020. június 2–5. között lehet az iskola titkárságán, 9–18 óra között, a saját iskola által kiadott beiratkozási lap mellékletével (Anexă la fişa de înscriere pentru probe de aptitudini). A képességvizsga időpontja a teológia-vallásturisztikai szervező osztályba: 2020. június 10., szerda, 10–13 óra között, online módon.

A képességvizsga két részből tevődik össze: interjú, valamint a vallási ismeretek ellenőrzése. Az interjúnál a vizsgázó a bemutatóra osztályzatot kap, egy szabadon választott templomot kell 3–4 percben bemutatnia. A sikeres vizsga érdekében ajánlják, hogy a következő szempontokat vegyék figyelembe: bemutatkozás (neve, melyik iskolába végzett), miért választotta a jelentkező a vallásturizmus osztályt, miért tetszik? Melyik templomot bemutatja be? Mikor épült a templom, esetleg ki építette/építtette? Milyen említésre méltó dolgok (oltár, oltárképek, szószék, képek, freskók, szobrok, üvegfestmény stb.) találhatók benne és rajta, mit kell tudni ezekről? Ha valamilyen érdekesség, anekdota fűződik a templomhoz, el lehet mondani. A bemutatóra kapott osztályzat a képességvizsga ötven százalékát jelenti.

A vallási ismeretek ellenőrzése az V–VIII. évfolyamok vallásból elért átlaga, ami a másik ötven százalékot képezi. Az így elért média beszámít a bejutási médiába.

Tudni kell azt is, hogy a képességvizsga kizáró jellegű, a vizsgabeosztást közölni fogják mindenkivel személyesen, telefonon keresztül a beiratkozás után. Eredményhirdetés a vizsgáról: 2020. június 12-én, pénteken (és ezen a napon fellebbezési lehetőség lesz az iskola titkárságán, 12–14 óra között). További tájékoztatásért az iskola titkárságához lehet fordulni az alábbi címen: Nagyvárad, Nogáll (most Partenie Cosma) utca 3–5–7. szám, telefonos elérhetőség: 0359/411-121.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában