Egyetértés tere

2020.05.07. 15:33

Térátalakítás és egyetemfejlesztés

Elkészült a nagyváradi Kápolna (Rahovei) tér átalakításának mesterterve, ehhez az elképzeléshez kapcsolódik a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) ingatlanfejlesztési terve is.

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

Pap István

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere saját Facebook-oldalán tette közzé a felújításra váró Kápolna (Rahovei) tér látványterveit. A polgármester tájékoztatásul azt írta, hogy a város főépítészi hivatala kidolgozta a tér átalakítására vonatkozó mestertervet, amely rögzíti azt, hogy az ortodox templom, a zsidó múzeum és a PKE épülete által közrezárt telek köztérré alakul át. Az új tér közvetlen átjárást biztosít majd a Városháza utca és a Sulyok István utca között. Az ott jelenleg meglévő kerítéseket lebontják és ugyanúgy egységes térré alakítják át, mint történt az a Szent László téren is a görögkatolikus templom körüli területtel, amelyet a kerítés lebontásával integráltak a Szent László térbe. Az új köztéren zöldövezetet, közvilágítást alakítanak ki, lesz szökőkút, sőt egy kis játszótér is. A projekt részeként bővítik a PKE épületének nyugati, zsinagóga felőli részét, ahol jelenleg az épület tűzfala van. Ez utóbbi információt megerősítette Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora, aki lapunknak elmondta, hogy valóban tárgyaltak az önkormányzattal erről a kérdésről, a PKE leendő beruházásáról pedig megtudtuk: „arra törekszünk, hogy fejlesszük az egyetemet egy új épületrésszel”.

Ilie Bolojan bejegyzésében arról is tájékoztat, hogy az elkövetkező időszakban készítik el a megvalósíthatósági tervet, melyről a helyi tanács fog szavazni. Javasolni fogja azt is, hogy az új köztér vegye fel az Egyetértés tere (Concordiei) elnevezést, mely utalna a három – a magyar, a román és a zsidó – váradi közösség közötti békés együttélésre. A polgármester tudatja továbbá, hogy a tervek szerint a Szent László tér felől haladva bővíteni fogják a gyalogos övezetet a Pavel utcán, majd a Kálvin utcán egészen a Kápolna térig, ugyanakkor egy biciklis sávval szélesíteni kívánják a járdát a Városháza utcán, így az egész környék gyalogos- és kerékpárosbarát övezetté alakul majd át.

Új épületrésszel bővül a PKE

Két elképzelés találkozásáról beszélhetünk a váradi PKE egyetembővítési beruházása kapcsán, tudtuk meg Szabó Simontól, a PKE gazdasági és adminisztratív igazgatójától. Mint elmondta, Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere „keresett meg minket azzal, hogy egy fejlesztést szeretne végrehajtani a Kápolna téren, és felvetette, mi lenne, ha az egyetemünk épületének jobboldali homlokzatához építenénk valamit, hogy ezzel eltüntessük a zsinagóga felé néző csúnya tűzfalat, és akkor egybenyitnánk az egész teret. Ez az elképzelés egybeesett azzal a szándékunkkal, hogy magánének szakot indítsunk, aminek éppen helyet kerestünk. Így a két szándék találkozott, és mi elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mit is lehet oda építeni” – mesélte a részleteket az igazgató.

A szóban forgó tűzfal

Az első ideiglenes tervek már el is készültek, folytatta Szabó Simon, aki a részletekről szólva elmondta: a Városháza utcai ingatlanhoz hozzáépített épületrész mintegy ezeregyszáz négyzetméter lesz és követni fogja a régi épület struktúráját, azaz lenne egy alagsora (itt kapna helyet az épületgépészeti rendszer), egy magasított földszintje, egy emeleti része, valamint a mostani manzárddal megegyező szintje is. „Egy későbbi projekt lenne még egy szintet emelni a díszterem fölé” – tette hozzá Szabó Simon. A jelenlegi elképzelések szerint az új tömbben kisebb gyakorlótermek, továbbá harminc fős szemináriumtermek, valamint előadótermek is lesznek, vagyis a canto szak igényeit lefedő kialakításra törekszenek, de a belső elrendezés a beruházás legutolsó fázisa lesz, és az elképzelések addig még változhatnak is, hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, hogy az új épülettömb szerves egységet fog alkotni a jelenlegi épülettel, tehát lesz átjárás a két rész között, mindazonáltal számításba veszik annak lehetőségét is, hogy az új épületrészbe kintről is be lehessen majd jutni. „Szeretnénk, hogy sok fény legyen a termekben, ezért nagyobb ablakokat tervezünk. Az új szárny követni fogja valamelyest a PKE új épületének az elképzelését” – fogalmazott az igazgató.

Hogyan tovább?

Szabó Simon tudatta, hogy a PKE kiválasztotta a tervezőcéget, mely a műszaki terveket fogja elkészíteni. Ugyanarról a cégről van szó egyébként, amelyik a térátalakítás tervét is készíti, illetve az egyetem keresi a finanszírozási lehetőségeket a beruházás megvalósítására. Szabó Simon elárulta, hogy a költségvetés is képlékeny még, a mostani számítások szerint mintegy kétmillió eurós beruházásról beszélhetünk, de ez függ attól is, hogy végül lesz-e manzárdosítás a díszterem fölött. A költségvetés egy része már megvan, a többi forrást pedig fel kell még kutatni. Jobbára magyar állami támogatásban bízik az egyetem, hiszen az eddigi ingatlanfejlesztéseket is a magyar állam finanszírozta, jegyezte meg Szabó Simon. Elmondta azt is, hogy szeptemberig meg akarják szerezni az építkezéshez szükséges dokumentumokat, hogy még az idén lebonyolíthassák a kivitelező kiválasztásának az eljárását. Ha minden jól halad, akkor a jövő év elején meg is kezdődhet az építkezés. Szabó Simon kifejtette, hogy szeretnének az önkormányzat térátalakítási munkálataival párhuzamosan haladni, hiszen a Kápolna tér felújítása is a jövő év elején kezdődik majd el. A PKE székhelyének a bővítése két év alatt, 2022 végére készülhet el, tette hozzá végül az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában