Tájékoztatás

2020.05.14. 09:10

Tanúsítványok a szociális gazdasági egységeknek

A Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) felhívja a figyelmet arra, hogy az intézmény állítja ki a tanúsítványokat azoknak a szociális gazdasági egységeknek, amelyek a 2015/219. számú törvény alapján működnek.

Pap István

A szociális gazdaság azoknak a közszférától független tevékenységeknek az összessége, melyek célkitűzése nem alapvetően a profitszerzés, hanem a közérdek szolgálata. A szociális gazdasági vállalkozást igazoló tanúsítványt Bihar megyében a megyei foglalkoztatási ügynökség adja ki minden évben ebben az időszakban. Ezekkel a vállalkozásokkal kapcsolatban Békési Csaba, a megyei foglalkoztatási ügynökség igazgatója lapunknak elmondta, hogy olyan egységek ezek – vállalkozások, cégek, civil szervezetek –, amelyek szegény, beteg, hátrányos helyzetű embereket, tehát olyan munkavállalókat alkalmaznak, akiket máshol nem, vagy csak nagyon nehezen vennének fel. Az ügyszeretet mellett a szociális gazdasági egységeknek azért is hasznos, ha erről tanúsítvánnyal rendelkeznek, mert a közbeszerzési eljárásokon ez előnyt jelent számukra, továbbá vannak uniós kiírások is, amelyek anyagilag támogatják ezeket a vállalkozásokat, alkalomadtán jelentős, 50–100 ezer eurós összeggel. „A nagy kihívás ezeknek a gazdasági egységeknek az, hogy miután véget érnek az anyagi támogatások, meg tudjanak maradni piacgazdasági feltételek között is” – fogalmazott Békési Csaba.

Kritériumok

Az igazgató hozzátette, hogy a tanúsítványt kérésre adják ki. Mint mondta, az idén eddig két kérelem érkezett a Bihar megyei ügynökséghez, mely azonban nem adta ki a tanúsítványokat, mert a kérelmezők nem teljesítették a kritériumokat. „Úgy működnek ezek az egységek, mint régen a szövetkezetek” – fogalmazott Békési, majd elmondta, hogy a tanúsítvány megszerzéséhez szükség van arra, hogy a vállalkozásnak vagy szervezetnek legalább egy szociális célkitűzése legyen, az egységen belül a fizetések is arányosak, azaz a legnagyobb fizetés maximum nyolcszor lehet nagyobb a legkisebbnél, a harmadik feltétel pedig az, hogy miután felszámolják az egységet, annak a vagyonát egy másik szociális gazdasági egységnek kell átadni.Az érdekeltek további információkat kaphatnak az ügynökség nagyváradi székhelyén (Transilvaniei utca 14. szám), a 0259/436-821 telefonszámon, valamint a simona.ilca@bh.anofm.ro e-mail címen, az ügyben a kapcsolattartó személy Ilca Simona.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában