Online

2020.05.07. 10:34

Segítség a gyógyszereket keresőknek

Egy nemrég létrehozott internetes oldal segítségével könnyebben megtalálhatják a keresett gyógyszert a páciensek anélkül, hogy gyógyszertárról gyógyszertárra kelljen járniuk.

Forrás: Farmacisti Solidari/Facebook

P. Nagy Noémi

Április 25-én indították el az Összetartó Gyógyszerészek (Farmaciștii Solidari) civil kezdeményezés platformját, amelynek célja, hogy segítse a pácienseket, hogy ebben a nehézségekkel teli időszakban könnyebben és gyorsabban megtalálják a szükséges gyógyszereiket anélkül, hogy felesleges utakat kellene megtenniük. A kolozsvári és nagyváradi fiatalokból álló csapat által létrehozott online platform főként azoknak a személyeknek hasznos, akiknek nehezen megtalálható vagy nagyon ritka gyógyszereket kell beszerezniük, ezért több gyógyszertárat is fel kell keressenek, és így sem biztos, hogy sikerrel járnak. Ez pedig a koronavírus-járvány idején nagyban veszélyezteti a gyógyszereket kereső személyek egészségét.

A platform lényegében egy láncszem a páciensek és a projektben önkéntesen résztvevő gyógyszerészek között. Az oldalra fellépve meg kell adnunk az e-mail címünket és a keresett gyógyszer nevét, a legördülő listából ki kell választani, hogy melyik városban élünk. A programban résztvevő gyógyszerészek átnézik a készletet, és jelzik, hogy melyik közelben levő gyógyszertárban található meg a keresett készítmény, mennyi van raktáron és szükséges-e recept a kiváltásához. Fontos, hogy az oldalon nem lehet félretetetni a gyógyszert, ezt a válaszoló gyógyszerésszel lehet megbeszélni. Eddig néhány száz gyógyszerész iratkozott be a hálózatba, hogy így is segíthessen az embereken. Jelenleg a megyék 93 százaléka van lefedve, a keresőtérképen közel 80 város van jelen, az első öt legszolidárisabb város Kolozsvár, Bukarest, Jászvásár, Nagyvárad és Temesvár, tehát ezekben a városokban iratkozott fel a legtöbb gyógyszerész. A csapat továbbra is várja az önkéntes gyógyszerészek jelentkezését, akik a következő címen iratkozhatnak fel: www.farmacistiisolidari.ro/farmacist.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában