PTDK

2020.05.22. 12:55

Online diákköri konferencia a PKE-n

Idén online zajlik a Partiumi Keresztény Egyetemen 23. alkalommal megrendezett Partiumi Tudományos Diákköri Konferencia.

János Piroska

A világjárvány a mindennapi élet mellett a tudományos élet rendjét, és így az oktatás, az egyetem világát is felborította. Az idén megalapításának 30. évfordulóját ünneplő Partiumi Keresztény Egyetem életében a tudományos diákköri konferencia immár 23. éve visszatérő esemény, amelyet ezúttal a hagyományos alkalmaktól eltérő módon az online térben rendeznek meg. A jelenleg is zajló, háromnapos konferencia hivatalos megnyitóját is a kamera előtt, a résztvevők fizikai jelenléte nélkül tartották tegnap délelőtt. Köszöntőjében Pálfi József, a PKE rektora elmondta: a felsőoktatási intézmény 30 évvel ezelőtti megalapításának évfordulóját egy rendezvénysorozattal szerették volna megünnepelni, ennek része lett volna a 23. Partiumi Tudományos Diákköri Konferencia is. Ezt az ünnepségsorozatot a jelen helyzetre való tekintve egy későbbi időpontra halasztják. Sajátos közösségnek „katonái” a hallgatók és oktatók, „ahhoz a névhez, amit a tudomány, az oktatás, az egyetem világa jelent, ahhoz mindnyájan hűségesek vagyunk” – emelte ki az egyetem rektora, hozzátéve: nem „aludtak el” egy olyan időszakban, amely sok embert megpróbál. Dr. Debrenti Edith tudományos igazgató köszöntőjében rámutatott arra, hogy a tudományos felfedezés nemcsak egy gépies művelet, egy adathalmaz algoritmikus kielemzésének eredménye, ugyanúgy része az ábrándozás, a kíváncsiság, a passzív és aktív szakaszok váltakozása, a váratlan pillanatok, az elkötelezettség és a szenvedély is. Mint megtudtuk, a TDK megszokott részét képezi a képzőművészeti hallgatók kiállítása, ezúttal ez is az online térben tekinthető meg egy virtuális galéria által, amely a későbbiekben látogathatóvá válik.

Különleges szervezés

Az idei TDK-ra összesen nyolcvan pályamunkát fogadtak el, ez a szám nem takar jelentősebb eltérést az elmúlt év résztvevőinek számához képest – tudtuk meg dr. Székedi Levente egyetemi adjunktustól, a PTDK főszervezőjétől. A pályamunkák többsége a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóitól érkezett be (60), de más, romániai és magyarországi résztvevők is jelentkeztek az online konferenciára.

Annak ellenére, hogy az egyetemen már március közepe óta online folyik az oktatás, a konferencia ily módon való megszervezése nagy kihívás volt – mondta el érdeklődésünkre a főszervező. Ezesetben ugyanis pontos időzítésre van szükség, a résztvevők pedig több helyszínről jelentkeznek be. Az online jellegből adódik az is, hogy a szokásosan egy napig tartó konferenciát idén háromnaposra bővítették, így az esetlegesen felmerülő problémákat könnyebben tudják orvosolni.

A szombati eredményhirdetést a megnyitóhoz hasonlóan szintén az egyetem Facebook-oldalán fogják közvetíteni, a díjazottak – amellett, hogy jogosultságot kapnak a 2021-es Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre – könyvutalványokban részesülnek. A konferenciákhoz hozzátartozik az ismerkedés, kapcsolatépítés is, ezt az online konferencia sajnos nem tudja pótolni – mondta el a főszervező.

A PTDK az előző évekhez hasonlóan idén is nyitva áll az érdeklődő nagyközönség számára, ám ezúttal a zavartalan lebonyolítás érdekében a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Bár ez az előzetes regisztráció szerda délután lejárt, aki mégis szeretne bekapcsolódni a pénteki tudományos ülések egyikébe, az jelezheti szándékát a tdk@partium.ro e-mail címre küldött levelében, megnevezve a látogatni kívánt szakosztályt. A konferencia részletes programja megtalálható a rendezvény honlapján (ptdk.partium.ro/hu). Az online konferencia iránti érdeklődés viszonylag nagy, hiszen szerda délutánig mintegy 170 személy kért előzetes regisztrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában