Járványhelyzet

2020.05.29. 10:11

Nőtt a beutaltak és a halálesetek száma is Bihar megyében

Május 29-én, csakúgy mint egy nappal korábban, tizenegy ember volt vesztegzár alá helyezve Bihar megyében, tudatta péntek reggeli közleményében a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). Az igazgatóság jelentésében az áll, hogy a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban 159 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, vagy annak gyanújával, ami tizenhattal több pácienst jelent az egy nappal korábbihoz képest. Napok óta növekvő tendenciát mutat tehát megyénkben a fertőzések száma, ugyanis május 25-én még csak 119 fertőzött beteg volt a váradi kórházban. A DSP jelenti azt is, hogy megyénkben összesen 454 új koronavírus-fertőzésből kigyógyult polgárt tartanak nyilván, vagyis egy nap alatt meggyógyult még két ember. A hivatalos adatok szerint Bihar megyében az új koronavírussal fertőzöttek 79,65 százaléka gyógyult ki a betegségből.

Nőtt a halálos áldozatok száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) jelentése értelmében ugyanakkor Bihar megyében 21-re emelkedett azon elhunytak száma, akik a koronavírus szövődménye okán vesztették életüket (megjegyzendő, hogy egy szatmári nőnek a halálát tévesen jegyezték megyénkhez, neki csak a vírustesztjét végezték Váradon, a valós számadat tehát 20). Legutóbb egy 69 éves asszony vesztette életét. A vírus jelenlétét május 19-én mutatták ki szervezetében, május 28-án hunyt el. A hivatalos jelentésben nem írnak arról, hogy a nőt beutalták-e a kórházba. A nő számos más betegségben is szenvedett: túlsúlyosság, magas vérnyomás, krónikus obstruktiv tüdőbetegség (COPD), iszkémiás szívbetegség, krónikus veseelégtelenség szerepel társbetegségei felsorolásában.

Járványvédelmi akciók

A DSP beszámol a megyében zajló járványvédelmi akciókról is. Május 28-án reggel nyolc óra és május 29-én reggel nyolc óra között a Bihar megyei rendőrök 1777 házi elkülönítésben tartózkodó személyt ellenőriztek. Ezekben az akciókban 287 rendőr és helyi rendőr vett részt. A Bihar megyei csendőrök őrizték a megyében lévő immár csak egy működő karantént, és részt vettek a házi elkülönítésben lévők ellenőrzésében. Ezeket a feladatokat összesen negyven csendőr látta el, közülük tizenkilencen vegyes őrjáratok tagjaiként ellenőrizték a házi elkülönítésben lévőket és biztosították a rendet a borsi vámon. A katasztrófavédelem munkatársai segítették a közegészségügyi igazgatóság dolgozóit a borsi vámon, ők kísértek az embereket a borsi Iris hotelnél kialakított ideiglenes busz-pályaudvarhoz, ők szállították el a fertőzött vagy fertőzésgyanús embereket, és ők tájékoztatták a megyei katasztrófavédelmi központot is. Az említett feladatokat a katasztrófavédelem tizenhét munkatársa látta el. A járványvédelmi előírások megszegése miatt az említett huszonnégy órás időintervallumban tíz bírságot róttak ki megyénkben 32.500 lej értékben.

Borítókép: a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában