Bémer

2020.05.04. 09:07

Negyven százalékban elkészült a Bémer tér

Fotó: Alexandru Nițescu

Tavaly májusban kezdődött el a váradi Bémer (Ferdinand) tér felújítása, ugyanakkor a közeli Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca sétálóvá való átalakításán is most dolgoznak, emlékeztet közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Mindkét munkálat célja az, hogy minél kevesebb legyen az autóforgalom a belvárosnak azon a részén, és ezáltal kisebb legyen a légszennyezés. A Bémer tér felújítását a Gavella Com cég vezette konzorcium végzi, az aktualizált kivitelezési szerződés értéke 18.496.047 lej, és a munkálatok megkezdésétől számítva tizennyolc hónap áll rendelkezésükre arra, hogy befejezzék a beruházást. Mostanáig a színház környékén a közmű-felújításokat végezték el, lekövezték a színház környékét és a világítótesteket is kihelyezték. A továbbiakban el kell végezni az infrastrukturális munkálatokat a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utca és a Szent László híd közötti részen, továbbá a gyalogos övezetekben le kell helyezni a térburkolatot, illetve hátravan még a közúti részek aszfaltozása, a zöldövezetek, a szökőkutak és egy körforgalom kialakítása, ugyanakkor kihelyezik a padokat, a világítótestek oszlopait, melyek 5,50, 8 és tíz méter magasak lesznek. Egy biciklikölcsönző is helyet kap a téren, amely önkiszolgáló rendszerben működik majd. A Bémer téren egyébként felszámolnak minden parkolóhelyet, csak néhány marad meg a taxisok számára ott, ahol most is vannak, a tér nagy része gyalogos övezet lesz; a Szent László híd és a Rimanóczy utca közötti szakaszon hat méteresre szélesítik a járdát, a volt Transilvania mozi közelében lévő szökőkút melletti részt felújítják és újrakövezik, továbbá a Ferdinand tér környékén újraaszfaltozások lesznek, terméskővel burkolnak minden gyalogosoknak szánt részt. A téren elültetnek harminc közepes nagyságú fát, 1560 kis méretű cserjét és 2005 virágot is, kihelyezik a világítótesteket, és a teret bekamerázzák, áll a közleményben.

Nagysándor utca

A Nagysándor József utca átalakítása mintegy húsz százalékban készült el, ezt a munkálatot is egy konzorcium végzi, melynek vezetője szintén a Gavella Com. Az uniós forrásból megvalósuló beruházás értéke 8.803.283 lej. A kivitelezési időtartam tizenkét hónap a munkálatok tavaly április 24-iki megkezdésétől számítva. A leendő sétálóutcára csak az ott lakók és az intervenciós járművek hajthatnak majd be, felszámolják az összes ottani parkolóhelyet, ezzel szemben bicikliutat és zöldövezetet alakítanak ki. Eddig már befejezték a közműhálózat felújítását, most következnek a további infrastrukturális munkálatok, továbbá a közúti részek lekövezése és aszfaltozása, a zöldövezetek kialakítása, a padok kihelyezése és a közvilágítás kiépítése.

Borítóképen: a Bémer tér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában