Kinyitnak a múzeumok

2020.05.06. 14:18

Május 15. után fokozatosan beindul a kulturális élet

A járványvédelmi előírások lazítása egyes kulturális intézményeket is érint. Május 15-től Bihar megyében megnyílnak a múzeumok és a hónap közepétől kezdve a többi kulturális intézmény is megpróbál fokozatosan visszatérni a megszokott életritmusba.

Pap István

Egy dolog biztos: május 15-én beindul a kulturális élet Nagyváradon, ugyanis ismét megnyitják kapuikat a múzeumok. A konkrétumok tekintetében azonban még meglehetősen nagy a bizonytalanság. Dr. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója sem tudott a fentieknél többet mondani lapunknak, csak annyit, hogy május 15-én újranyitnak a múzeum létesítményei, természetesen betartva a járvány idején érvényben lévő egészségvédelmi szabályozásokat, azaz a távolságtartásra vonatkozó előírást, a maszk- és kesztyű-használatot. Mint mondta, a múzeumok üzemeltetésére vonatkozóan az elkövetkező napokban várhatóan lesz egy országos szintű határozat, mely további konkrétumokat fog tartalmazni.

Május 15-én nyitnak a Nagyváradi Múzeum létesítményei is, azaz a vármúzeum, a neológ zsinagóga és a Zsidó Történeti Múzeum is, tudtuk meg Angela Lupșeatól, az intézmény igazgatójától. Ő is hangsúlyozta, hogy még meg kell várni a módszertani előírásokat, amelyek részletekbe menően rögzítik azt, hogy miképpen kell majd üzemeltetni ezeket a létesítményeket, azt viszont már most tudni lehet, mondta Lupșea, hogy a Nagyváradi Múzeumban bevezetik a látogatási útvonalat, azaz az érdeklődők csak az előre megszabott útvonalon közlekedhetnek majd az intézményben, és csak maszkkal lehet majd belépni. Egyelőre csak egy elképzelés az, hogy a látogató a helyszínen vásárolhasson maszkot, amennyiben nem hozott magával otthonról. Azt viszont már eldöntötték, hogy a múzeum dolgozói megmérik majd a bejáratnál a látogatók testhőmérsékletét, és a lázas embereket nem fogják beengedni. A módszertanra legfőképpen azért kell várni, jegyezte meg Lupșea, mert abból fog kiderülni, hogy a múzeumok esetében is lesznek-e a tisztításra, fertőtlenítésre vonatkozó előírások.

„Fontos, hogy ne adjuk fel a kulturális jelenlétet”

A Bihar Megyei Tanács máris reagált arra a kormányzati bejelentésre, hogy május 15-től újranyithatnak bizonyos kulturális intézmények. Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke tegnap megbeszélésre hívta össze az összes, a megyei tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmény képviselőit. Az ülésen döntés született arról, hogy „15-től nyitjuk a múzeumokat, visszahozzuk a kényszer-szabadságról a kulturális intézmények teljes személyzetét” – jelentette ki. Pásztor Sándor kifejtette, hogy a Körösvidéki Múzeum székhelyén nagy erővel folynak az EU-s projekt munkálatai, ott egyes osztályok nyitva lesznek, és a személyzetet is úgy osztják majd el, hogy ez járványvédelmi szempontból ne okozzon problémát május 15. után. „Nyilvánvalóan felügyelni fogjuk, hogy ha netán sok ember akar jönni egyszerre, akkor átirányítják őket a nyitott részek felé, hogy egyszerre ne legyenek sokan egy teremben”. Hozzátette, hogy a Körösvidéki Múzeum és annak minden alárendelt intézménye be fogja tudni tartani a járványvédelmi előírásokat. A tanácselnök értetlenül fogadta azt az országos döntést, hogy településen belül lehet majd közlekedni, de települések között nem, aminek az a nem várt következménye, hogy így sok vidéki látogatótól esnek majd el a múzeumok.

A többiek

A nagyváradi filharmónia épületének beltere

Pásztor Sándor elmondta, hogy május 15-e után a többi kulturális intézmény is fokozatosan újraindul. „Fontos, hogy ne adjuk fel a kulturális jelenlétet” – fogalmazott, majd kifejtette, hogy a Szigligeti Színház bevállalhatna magyarországi fellépéseket, hiszen ott már enyhítették a szigorú előírásokat; az anyaországban lesznek majd szabadtéri előadások, ami a Szigligeti Színháznak is megmutatkozási lehetőséget jelent, vélekedett. Pásztor Sándor kijelentette, hogy a Nagyváradi Állami Filharmónia művészei is visszatérnek a munkába, ez az intézmény is megpróbál majd koncerteket szervezni és behozni a kényszerszabadság miatti két hónapos lemaradást. A tanácselnök ugyanis arra számít, hogy idehaza is belátható időn belül lehet majd kulturális eseményeket szervezni, először tíz, majd ötven fő részvételével, szabad téren talán ennél is magasabb nézőszámmal, és minderre előre fel kell készülni. A filharmónia esetében külön problémát jelent az, hogy maga a zenekar és énekkar létszáma több mint ötven fős, amire a filharmónia áthidaló megoldást kell találjon. Pásztor Sándor elárulta, hogy a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárban is mintegy kilencven százalékban leállt a munka, de ezt az intézményt is újraindítják május 15-e után, mint ahogy a Francisc Hubic iskolában is kezdődik ismét az oktatás. A két kulturális folyóirat, a Familia és a Várad könnyen visszaállhat a megszokott munkavégzéshez, hiszen ezeket nem érintették olyan drasztikusan a járványvédelmi előírások.

Költségvetés

Végezetül Pásztor Sándor a megyei tanács komoly költségvetési problémáiról beszélt lapunknak. Mint mondta, az idei évre a központi költségvetésből 19,6 millió lejt kapott a megye a helyi kulturális intézmények fenntartására, de ezt az összeget április 15-én egy sürgősségi kormányrendelettel nemes egyszerűséggel megvonták. A Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények éves költségvetése mintegy 46 millió lej. „Ebből az összegből most közel húszmillió lejt levágtak, tehát júliustól nincs büdzsénk” – fogalmazott a tanácselnök. Kérdésünkre válaszolva Pásztor Sándor elmondta, hogy ő folyamatosan kér költségvetés-kiegészítést, csakhogy, ha nem lenne még így is elég nagy a baj, a megyei szociális igazgatóság és a gyermekvédelmi igazgatóság sincs teljesen lefedve anyagilag. A törvény értelmében ez utóbbi intézmények fenntartása fele-fele arányban oszlik meg a megyei önkormányzat és a központi kormányzat között. Csakhogy, mint Pásztor Sándor mondja, „mi a ránk eső ötven százalékból betettünk negyven százalékot a költségvetésbe, míg a kormány betett tíz százalékot, miközben a járvány miatt a költségek sokkal nagyobbak, mint amennyivel eredetileg terveztünk. Tehát az állam még kell adjon negyven százalékot, és nagyon valószínű, hogy amikor lesz költségvetés-kiegészítés, akkor a pénz oda fog menni, nem pedig a kulturális intézményhez. Ezért kell mi lépjünk, hogy a kulturális intézmények próbáljanak meg kilábalni ebből a helyzetből. Nagyon fontos tehát, hogy ezek az intézmények beinduljanak”.

Az is komoly probléma, jelezte Pásztor, hogy a megyei tanács által kényszerszabadságra küldött emberek bértámogatását végül nem fizette a kormány. „Ez egy rendkívül összevissza lépés volt: annak idején maga a miniszterelnök jelentette be, hogy kényszerszabadságra küldi az állami alkalmazottakat, aztán ez a dolog szép finoman elhalt, és most ott tartunk, hogy a pénzügyminisztertől kezdve a munkaügyi miniszterig levelet írtam, hogy tisztázzuk ezt a helyzetet, de egyelőre nincs válasz sehonnan. Úgyhogy a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy ezt is saját költségvetéséből fogja állni a megyei tanács, hisz nem hagyhatjuk az embereket pénz nélkül.” Vagyis joghézag keletkezett, jelezte Pásztor Sándor, ugyanis egyes értelmezések szerint nem biztos, hogy ezeket a bértámogatásokat egyáltalán ki lehet-e fizetni helyi költségvetésből. „De mi arra törekszünk, hogy az embereket kifizessük valahogy, és ezt vagy visszatérítik majd az állami költségvetésből, vagy nem” – zárta szavait a tanácselnök.

Borítóképünkön a nagyváradi Körösvidéki Múzeum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában