Helyi tanács

2020.05.29. 10:53

Következő szakaszához érkezett a püspöki utcafelújítási projekt

Hat, Biharpüspökiben lévő utca felújítására vonatkozó határozattervezetet fogadott el csütörtöki ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács.

Pap István

A váradi helyi tanács csütörtöki ülésén elfogadta a Cseresnyés (Drumul Hotarului), a Zug (Ciucaşului), a Kántor (Căntăreţului), a Hódasdomb (Moviliţei), a Pincesor (Valea Frumoasă) és az Egyházszeg (Dealului) utcák felújításának új műszaki-gazdasági mutatóit, illetve a munkálatok elvégzéséhez szükséges kisajátítások nyomvonalát szabályozó határozatokat. A hat utca felújításának összköltségvetése valamivel több mint 22 millió lej áfa nélkül. A napirendi pontok vitáján a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Liviu Mihai Sabău-Popa amiatt fejezte ki aggályait, hogy a határozattervezetekből nem derül ki az, hogy milyen formában képezik az államtulajdont azok a területek, amelyeket átvesz a város: az állam magán- vagy közvagyonához tartoznak, vagy netán állami intézmények tulajdonában vannak. Majd megjegyezte, hogy az állam közvagyonát nem lehet kisajátítani, ilyen telkek csak kormányhatározattal kerülhetnek a helyi önkormányzatok tulajdonába. Ilie Blojan polgármester válaszában kijelentette, hogy ezek a határozattervezetek lezárják azokat a projekteket, amelyeknek legutóbb csak a műszaki-gazdasági mutatóit fogadták el, de akkor még nem volt meg a tulajdonviszonyokra vonatkozó összes dokumentum, ezért nem lehetett megállapítani a kisajátítási nyomvonalat. Hozzátette: mivel két hónappal ezelőtt megszavazták a műszaki-gazdasági mutatókat, ez lehetőséget biztosított arra, hogy előkészítsék a közbeszerzési eljárást, és miután teljesen befejeződik a környéken a gyorsforgalmi út építése, el lehet kezdeni az ennek mentén lévő püspöki utcák aszfaltozását. „Most újra elfogadjuk a műszaki-gazdasági mutatókat és a kisajátítási nyomvonalat, hogy ne legyünk fölöslegesen támadhatóak” – fogalmazott Bolojan, aki biztosította a jelenlevőket arról, hogy a váradi önkormányzat egyetlen esetben sem sajátítja ki az állam közvagyonát. Ha mégis előfordul az, hogy egyes kisajátításra váró telkek netán valamelyik minisztérium tulajdonában vannak, akkor a város kéri azt, hogy adják át a városnak a szóban forgó területet. „De ezekben az esetekben minden terület a mi kezelésünkben van. Ha megszavazzuk ezeket a határozatokat, akkor hamarabb beindíthatjuk a közbeszerzési eljárást, tehát az ott lakó emberek hat hónappal hamarabb közlekedhetnek majd aszfaltozott utakon” – tette hozzá a polgármester.

Miért tartózkodtak?

A hat tervezetet a PSD és az RMDSZ frakciók tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács. Az utolsó ilyen határozat szavazása után Ilie Bolojan ismét szót kért, és az RMDSZ-frakcióhoz intézve szavait, elmondta: „Püspökiben jobbára a magyar közösség tagjai laknak, éppen ezért, amikor az ottani kisajátításokról fognak szavazni (a kisajátítások elfogadásához kétharmados többség kell – szerk. megj.), és netán hiányozni fog egy-két liberális tanácsos, akkor kérem az RMDSZ-frakciót is, hogy szavazza majd meg a határozatokat, mert nem én fogok azokon az utcákon sétálni, hanem azok az emberek, akik ott laknak”. A tanácsülés végén megkérdeztük Kirei Melindát, az RMDSZ-frakció vezetőjét arról, hogy miért tartózkodtak ezeknek a napirendi pontoknak a szavazásakor. A frakcióvezető azt válaszolta, hogy elvi kifogásaik vannak általában a kisajátításokkal kapcsolatban, ebben a konkrét esetben pedig „a PSD-frakció álláspontja ütött szöget a fejünkbe, vagyis az, hogy a város állami tulajdonokat akar kisajátítani. Mivel ezt a helyszínen már nem lehetett ellenőrizni, ezért biztosabbnak láttuk, ha tartózkodunk a napirendi pontok szavazásakor” – magyarázta.

Borítókép: Csütörtökön ülésezett a Nagyváradi Helyi Tanács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában