Oline oktatás

2020.05.06. 11:58

Kovács N. MAKET-elnök: Jelentősen lecsökkent a tanítás intenzitása

Kovács Norbert, a Bihar Megyei Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácsának (MAKET) elnöke szerint érdekes lehet, hogy az állam hogyan fogja lereagálni azt, hogy minden évfolyamon kiesik egy hagyományos félév.

Ciucur Losonczi Antonius

Az online oktatás szempontjából külön kell kezelni a kilencedikeseket és a tizedikeseket, valamint a tizenegyedikeseket és a tizenkettedikeseket, véli Kovács Norbert, a Bihar Megyei Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácsának (MAKET) elnöke. Az első két évfolyamba tartozók sokkal elhanyagoltabbak, mintha egy kicsit vakációs üzemmódban működne minden. Sokszor a főtantárgyaikból is csupán heti egy óra van megtartva, esetleg kettő, de három vagy négy biztosan nem. Egyébként még a testvére – aki már tizenegyedikes – példája is ezt látszik alátámasztani, ugyanis az ő esetében is a heti öt matematikaórából csupán kettő van megtartva. „A tanítás intenzitása brutálisan lecsökkent” – fogalmazott a diákvezér. Hozzátette: a tizenkettedikeseknél viszont egy jó megoldást találtak arra, hogy „kiszedjék” a második félévet az érettségi követelményekből, ami azt jelenti, hogy ez a periódus nem fogja befolyásolni az érettségi vizsga eredményeit. Mivel azonban a tizenegyedikeseknek is kiesik a második félév, felmerül a kérdés, hogy velük mi történik? Náluk majd jövőre ez be fog-e számítani az érettségi vizsgákon, vagy sem, hiszen olyan minőségben ők sem tudják elsajátítani az anyagot, mint korábban, mivel órák kieséséről beszélünk. Érdekes lehet tehát, hogy az állam hogyan fogja lereagálni azt, hogy igazából minden évfolyamon kiesik egy hagyományos félév. Mikor pótolják be a tananyagot, ráadásul amúgy is mindig voltak csúszások, lemaradások, jelenleg azonban még az érettségire készülő diákoknál is luxusnak számít, ha meg van tartva a heti két-három óra – magyarázta a MAKET-elnök.

Arra is felhívta a figyelmet Kovács Norbert: akik auditív típusúak, azok biztosan hamar és könnyen belerázódtak az online oktatásba, azonban a vizuálisabb beállítottságúaknak inkább a tantermi tanítás felelne meg, ami most ugyebár lehetetlen. Ugyanakkor egyénfüggő az is, hogy ki mennyire akar és tud otthon készülni, mennyire képes akklimatizálódni a kényszerből kialakult új helyzethez. Sokan csak bejelentkeznek az online órákra, de valójában nem vesznek részt, ezért csak akkor lehetne felmérni azt, hogy mennyire voltak produktívak ezek az órák, ha az így leadott anyagból írni kellene valamilyen szintfelmérő tesztet. Hiányzik a tanár-diák kapcsolatból a lüktetés, s talán a pedagógusok se oktatnak akkora erőbedobással, mint szoktak, de meg lehet őket is érteni, hiszen mindenki számára új a kialakult folyamat. Mi viszonylag szerencsésebb helyzetben vagyunk, mert Bihar az ország fejlettebb régióihoz tartozik, de vannak olyan vidékek is Romániában, ahol még internetösszeköttetés sincs. Ugyanakkor a nehezebb anyagi helyzetben levő családok gyermekei diszkriminálva vannak, hiszen nincs számítógépjük vagy tabletjük. Fennáll a veszélye annak, illetve számolni kell azzal is, hogy az iskolaelhagyás jelensége az elkövetkezendő időszakban felgyorsul éppen amiatt, mert a szegényebb réteghez tartozó fiatalok még ha akarnának se tudnának megfelelni a technológiai követelményeknek, és ezért inkább elmennek dolgozni, valamilyen fizikai munkát végezni. Bár úgy tűnik, hogy kényszerűségből legalább a számítógép-felhasználói ismeretei bővülnek a lakosságnak, és informatikai szempontból lép egyet előre az oktatás, valójában ez sem egészen biztos, hiszen az igénybe vett platformok nem új fejlesztésűek, egy szűkebb réteg által eddig is használva voltak – tette hozzá.

Arról is beszélt a MAKET-elnök: a ballagások rituális lezárásai egy tizenkét éves korszaknak, és a mostani végzősök ettől meg lettek fosztva. Szerinte az lenne a legszebb, ha amint elhárul a vírussal való megfertőződés veszélye, a tanintézmények úgy döntenének, hogy valamilyen formában megtartják ezeket, a végzősök pedig elmennének ezekre az ünnepségekre, hogy elköszönve egymástól valamilyen maradandó élményben részesüljenek. Persze nem helyettesítenék az igazit, de majd az idő eldönti, hogy mennyire nyújtanának legalább ezek kárpótlást a fiataloknak.

Borítóképünkön: Kovács Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában