Tudnivalók

2020.05.20. 10:30

Koronavírus-tesztet végeznek kérésre a nagyváradi megyei kórházban

A nagyváradi megyei kórház saját honlapján tudatja azt, hogy kérésre Real Time PCR teszteket végez azok számára, akiket más megyében lévő kórházba utaltak be, illetve kezelnek, azoknak, akik halaszthatatlan ügy miatt külföldre kell utazniuk, továbbá családi problémák vagy egyéb alaposan indokolt esetekben is.

A tesztelésre vonatkozó kérvényt és a szükséges dokumentumokat a megyei kórház honlapjáról (spitaljudetean-oradea.ro) kell letölteni, majd vissza kell küldeni azokat a recoltarecovid@spitaluljudeteanoradea.ro e-mail címre, ugyanakkor igazolni kell azt is, hogy a kérvényező kifizette a tesztelés árát, kétszáz lejt. Ezt követően a kórház munkatársai felveszik a kapcsolatot az igénylővel és megbeszélik a részleteket. Ha jogi személy kéri a tesztelést, akkor szerződést kell kötnie a megyei kórházzal. A szerződés letölthető a kórház honlapjáról, majd el kell küldeni a spitalul.judetean@rdsor.ro e-mail címre.

Csoportos tesztelés

Vállalatok, hotelek számára csoportos tesztelést (pooling) is végez a megyei kórház, amennyiben a vállalatok biztosítják a teszteléshez szükséges óvintézkedéseket. Ha a vállalatok a csoportos tesztelés elvégzése mellett döntenek, akkor egyszerre maximum tíz személyt tesztelnek le, a mintákat pedig együtt elemzik. Ha a teszt eredménye negatív, ez azt jelenti, hogy a tíz személy közül senki sem fertőzött, ha viszont pozitív az eredmény, akkor elvégzik az egyéni teszteléseket is mind a tíz személynél, hogy megállapítsák, konkrétan ki van megfertőzve. Pozitív pooling eredmény esetén a megrendelő fizeti mind a tíz személy egyéni tesztelésének a költségeit. A mintavételt követő 48 órán belül elküldik villanypostán az eredményeket, míg az eredeti formanyomtatványt a megyei kórházban (Republicii u. 37. szám) lehet átvenni. Ebben az esetben a tesztek árát vagy banki átutalással kell kiegyenlíteni, vagy ki lehet fizetni a helyszínen a mintavétel alkalmával. A tesztelésről további információk kaphatók a 0770-338-759 telefonszámon hétfőtől péntekig 8–14 órák között. Május 15. óta a megyei kórházban elvégzik az antitest-tesztet is. Ezt bárki kérvényezheti, aki meg akarja tudni azt, hogy átesett-e az új koronavírus fertőzésen, hiszen csak ebben az esetben alakulnak ki antitestek a szervezetben. Ez a tesztelés sincs ingyen, de az árról még nem küldött hivatalos tájékoztatást a megyei kórház. Dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora azt nyilatkozta, hogy ennek költsége mintegy 80–85 lej.

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában