határ

2020.05.21. 09:34

Két Bihar megyei átkelőhelyet is megnyitnak

Border checkpoint Nădlac - Nagylak - Romanian side

Forrás: transylvanianow.com

Fotó: Raimond Spekking

Pikó Stefánia

Mint ahogy arról tegnapi lapszámunkban is hírt adtunk, Marcel Vela román belügyminiszter kedden közölte, hogy újabb öt átkelőhelyet nyitnak meg a koronavírus-járvány miatt lezárt személyforgalom előtt a magyar–román határon a Nagylaknál kialakult torlódás felszámolása érdekében. Az MTI híradása szerint a tárcavezető azt nyilatkozta, hogy a román és a magyar harárrendészet vezetőinek egyeztetését követően várhatóan már szerdától használatba vehetik az utasok a Csanád–Kiszombor, Tornya–Battonya, Nagyszalonta–Méhkerék, Érmihályfalva–Nyírábrány és Csanálos–Vállaj határátkelőket is.

Török László, Nagyszalonta polgármestere tegnap délben lapunknak elmondta, addig az időpontig semmilyen ezirányú utasítást nem kaptak, az ottani átkelőhely ekkor még zárva volt. Érmihályfalva polgármesterét nem sikerült elérnünk, viszont Pásztor Sándortól, a Bihar Megyei Tanács elnökétől kora délután megtudtuk: a hivatalos értesítés már megérkezett, mely szerint az említett átkelőhelyeket meg kell nyitni. Mivel nem olyan egyszerű véghezvinni az utasítást, és biztosítani kell a személyzetet a közegészségügyi igazgatóság részéről, a tanácselnök szerint legkorábban valamikor a mai nap folyamán kerülhet sor az átkelők tényleges megnyitására.

Személyszállítás

A nagylaki határátkelőhelyen nyilatkozó román belügyminiszter elmondta, a határok lezárása után a román fél kérésére a magyar hatóságok humanitárius folyosót nyitottak az országon átutazni szándékozó román állampolgárok számára. Jelenleg megnövelt időintervallumban, 21 és 13 óra között haladhatnak át Magyarország területén a román állampolgárok. A magyar–román határon az elmúlt hétvégétől kezdődően nőtt meg az utasforgalom, miután Romániában feloldották a rendkívüli állapotot, és immár nem hatósági karanténba, hanem csak lakhelyi elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket.

Miután Nagylaknál és Borsnál is többórás várakozási idő alakult ki, először a teherfogalom számára fenntartott Csanádpalota–Nagylak 2 határátkelőt nyitották meg a személyforgalom számára, hétfőtől pedig a Csengersima–Pete határátkelőt is választhatják a Romániába utazók. Marcel Vela beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságok nyitottnak mutatkoztak a nemzetközi közúti személyszállítás újraindítására is. Napi 24 órában szeretnék lehetővé tenni az egyik – a magyar fél által kijelölt – határátkelőn a buszok átkelését, ami szerinte jelentősen csökkentené a személygépkocsi-forgalmat és főleg a gyalogosforgalom által előidézett járványügyi kockázatot. A határátkelés gördülékenységét a kormány szeretné elősegíteni azzal is, hogy valós időben, a lehető legtöbb platformon tudósítsa a határhoz közeledőket arról, melyik átkelőnél éppen mennyi a várakozási idő.

Romániában közfelháborodást keltett az, hogy Nagylaknál gyalogosan átkelők százai torlódtak fel és várakoztak egymást lökdösve órákon keresztül, hogy átjussanak – az egészségügyi szűrés és nyilvántartásba vétel miatt meghosszabbodott – határellenőrzésen. A gyalogosforgalom megnövekedését a szervezett nemzetközi személyszállítás megbénulásának tulajdonítják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában