Érettségizőknek

2020.05.27. 14:14

Készen állnak a felkészítő órák megtartására az iskolák

Június 2–12. között a végzős diákok visszatérhetnek a több mint két hónapja csöndes iskolák falai közé. Nagyváradi és a megyében található magyar tannyelvű tanintézmények igazgatóitól érdeklődtünk afelől, hogyan várják vissza a vizsgák előtt álló diákokat.

Budapest, 2020. május 4. Védõmaszkot viselõ diákok érkeznek az érettségi vizsgára a fõvárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdõdött a május-júniusi érettségi idõszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

János Piroska

Lázmérés, maszkviselet, kijelölt útvonalakon való haladás, kis létszámú csoportok és rengeteg szervezés – kulcsszavakban talán így lehetne összefoglalni azokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt napokban készítettek elő az oktatási intézményekben, köztük a Bihar megyei magyar tannyelvű iskolákban is.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban két nyolcadik (42 diák), három tizenkettedik és egy 11-es szakosztály végez idén. A felkészítő órákra érkező diákoknak érkezéskor megmérik a testhőmérsékletét, erre alkalmas infravörös eszközt kaptak a városházáról, de egy korábbi projekt révén saját hőmérőkkel is rendelkeznek – tudtuk meg Konrád Katalin igazgatótól. A jelenlegi kormányzati döntés értelmében a tanórákon a diákok és tanárok védőmaszkot kell viseljenek, ezért az épületbe való belépéskor és az onnan történő távozásukkor is maszkot kapnak a felkészítő órán résztvevők. A termeket előkészítették, a folyosókat bútorokkal határolták el és az utcára is csíkokat festenek fel, amelyek megmutatják a diákoknak, hol lehet megállni, illetve fertőtlenítőszereket is beszereztek. A gyerekek szünetekre 10 perces időeltolódásokkal mehetnek ki, így egyszerre két csoport lehet kinn az udvaron. A tanórákon is tízfős csoport tartózkodhat egy teremben: kilenc diák és egy tanár. Egy nap egy csoport ugyanazzal a tantárggyal foglalatoskodik, hiszen egy tanár több osztályt is tanít, illetve ez a módszer segíthet a diákoknak abban, hogy az otthoni tanulás után visszaszokjanak az iskolaihoz – tájékoztatott az intézmény vezetője.

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban 21 nyolcadikos és 40 tizenkettedikes diák néz a felkészítő órák, illetve vizsgák elébe. A rendelkezéseknek megfelelően itt is tízes létszámú csoportokra osztják a diákokat (kilenc diák és egy tanár), külön sávokban fog történni a közlekedés, a főbejáraton mennek be és a jobboldali épületszárny ajtaján távoznak. Van olyan tanár is, aki online fogja tartani az órát – tudtuk meg Soós Sándor iskolaigazgatótól. Az iskola már rendelkezik egy bizonyos mennyiségű maszkkészlettel, amit az RMDSZ-en keresztül a magyar kormány jóvoltából kapott, de természetesen a tanfelügyelőségen keresztül a román kormánytól is fognak kapni védőmaszkokat, amelyeket érkezéskor és távozáskor adnak a diákoknak. A felkészítő órák száma nyolcadikosoknak maximum három, tizenkettedikeseknek négy lehet, ezt a korlátot semmiképpen nem lépik át.

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum főépülete

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum talán a legnépesebb magyar tannyelvű iskola, itt a felkészítő órák közel kétszáz diákot érintenek: két nyolcadik osztályt és hét tizenkettedik osztályt – tudtuk meg Vad Márta igazgatótól. Itt ugyancsak tízes létszámú csoportokban fognak zajlani a felkészítő órák, összesen 21 csoportban. A tantárgyakat illetően tömbösítettek, hogy a tanárok ne váltsák gyakran egymást. A maszkviselet, a külön útvonalakon való közlekedés itt is érvényes, a szervezés rengeteg háttérmunkát igényelt. Próbálnak maximálisan felkészülni, hiszen jön a beiratkozások időszaka is, többek között az ötödikeseké, akik június 12-ig iratkozhatnak, és a jelenlegi állás szerint június 26-ra van kiírva az angol szintfelmérő vizsgájuk.

Az ugyancsak váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában összesen négy nyolcadik osztály végez: egy Biharpüspökiben és három a városközponti főépületben, összesen 76 diák. Az iskola rendelkezik a szükséges felszerelésekkel, a tízfős csoportok itt húszperces eltolódásokkal kezdik a felkészítő órákat.

Készülnek vidéken is

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban közel 150 diákot – három nyolcadik és négy tizenkettedik osztályt – érint a helyzet. A felkészítő órák az előírt szabályok miatt egy olyan épületrészben fognak zajlani, amelyik két lépcsőházzal is rendelkezik, így megoldható az, hogy a diákok ne keresztezzék egymás útjait. Itt félórás eltolódásokkal kezdik az órákat, szünetre is csak két csoport mehet egyszerre. Fenntartásaik vannak, kérdéses, hogy mire lesz elegendő az aktuális helyzet – jegyezte meg Tornai Melinda iskolaigazgató, akinek elmondása szerint nagyon hiányzik az elmaradt próbavizsga, amely egyfajta tükörként szolgált a vizsga előtt álló diákok aktuális tudásáról.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban idén 72 nyolcadikos és 40 tizenkettedikes végez tanulmányaival, az országos előírásoknak itt is eleget tettek: maszkkal, speciális lábtörlővel, fertőtlenítőszerrel várják a diákokat – tudtuk meg Barta Imre iskolaigazgatótól. A megszervezés itt is hatalmas munkát igényelt, az intézményvezető meglátása szerint pedig ebben a formában ez túlzásnak is számít, figyelembe véve azt, hogy a település negyven kilométeres körzetében nem tudnak koronavírusos megbetegedésről. Ugyanakkor nem lehet teljességgel korlátozni azt sem, hogy például azok a diákok, akik két hónapja nem látták egymást, az iskola falain kívül ne érintkezhessenek.

A margittai Horváth János Elméleti Líceumban három tizenkettedik és négy nyolcadik osztály végez idén, sok diák jelezte, hogy részt szeretne venni a felkészítő órákon – tudtuk meg Nagy Gabriella iskolaigazgatótól. Beszerezték a szükséges felszerelést, kijelölték az útvonalakat, illetve mindent megtettek annak érdekében, hogy az előírásoknak megfelelően lehetséges legyen minimálisra csökkenteni a szociális érintkezést. Minden osztálytermet csak egy csoport fog használni, a tanórákat időintervallum-eltolódásokkal kezdik meg. A nyolcadikosok esetében például két osztály 9–11 óra között fog az iskola épületében tartózkodni, két osztály pedig 11-től, így a szüneteket is könnyebben tudták az előírásoknak megfelelően megszervezni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában