Óvintézkedések

2020.05.09. 11:24

Biztonságos közlekedés a szükségállapot után

A Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség közleményben hívja fel az alkalmazottak figyelmét arra, milyen óvintézkedések betartásával előzhetik meg az új típusú koronavírus terjedését munkahelyi kötelezettségeik teljesítése közben.

Fotó:

Tekintve, hogy május 15-től, a szükségállapot feloldása után sokan visszatérnek munkahelyükre, a Bihar Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség néhány tanáccsal szolgál a munkavállalóknak, amelyeket az alábbiakban olvashatnak. Lehetséges, hogy naponta többször is kell mozdulniuk, mikor munkába mennek vagy munkából jönnek, továbbá a munkaidő alatt bizonyos feladatok teljesítésekor. Ilyen alkalmakkor bizonyos mulasztások miatt fennáll a veszély, hogy megfertőződnek és nem csak önök, hanem mindazok, akikkel kapcsolatba lépnek. Épp ezért minden kiszálláskor tartsák be a munkaadótól kapott egészségügyi és biztonsági utasításokat. Mindenképp próbálják a minimumra csökkenteni a kiszállások és külső ügyintézések számát, és amennyiben lehetséges kérjék meg a munkaadót, hogy továbbra is otthonról végezhessék a munkájukat. Ha el kell hagyják a lakást vagy a munkahelyet válasszanak kevésbé forgalmas útvonalat és alternatív közlekedési eszközöket, és ha lehet akkor intézzék ügyeiket akkor, amikor kevesebben vannak az utcán.

A közlekedési módtól függetlenül (gyalogosan, kerékpárral, tömegközlekedési járművekkel, autóval stb.) a következő általános kötelezettségeket kell betartaniuk: ne térjenek le indokolatlanul a megszokott útvonalról; tartsák be az érvényben levő közlekedési szabályokat; tartsák be a megelőzési és védelmi intézkedéseket, főként a higiéniai előírásokat; használják megfelelően az egyéni védőfelszereléseket és használat után adják vissza. Amennyiben ez elhasználódott vagy megsérült cseréljék ki újra; tartsák be a biztonsági távolságot, kerüljék a kollektív tevékenységeket; jelezzék azonnal a munkaadónak, ha valamilyen sérülést észlelnek a védőfelszerelésekben. Amennyiben a munkavégzés során autóval kell közlekedniük a következőket tartsák be: ha nem egyedül utaznak, használjanak maszkot és kesztyűt és kérjék meg erre az utastársakat is; tartsák be a megfelelő légzéshigiéniát, főleg ha mások is utaznak az autóban; tartsák be a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat (ne érintsék meg az arcukat, szemüket, orrukat vagy szájukat, amennyiben nincs fertőtlenítve a kezük); használják a munkaadó által rendelkezésre bocsátott higiéniai felszereléseket; gyakran szellőztessék ki az autót, főként ha mással utaznak; ellenőrizzék, hogy megtörtént-e a jármű légkondicionáló berendezésének időszakos tisztítása; gyakran fertőtlenítsék alkohol vagy klór alapú szerekkel a gyakran használt felületeket (kormány, gombok stb.); távolítsanak el minden olyan tárgyat, amelyek nem szükségesek; tartsák be a munkaadó által előírt munkaprogramot; kerüljenek bármilyen fizikai érintést az önnel utazókkal.

A tömegközlekedési járművek használatakor ajánlott: védőfelszerelést (pl. védőmaszk, kesztyű) hordani; betartani a megfelelő légzéshigiéniát; betartani a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat (ne érintsék meg az arcukat, szemüket, orrukat vagy szájukat, amennyiben nincs fertőtlenítve a kezük). Utazás közben, valamint le- és felszálláskor is tartsák meg a szükséges távolságot, valamint a közszállítási vállalat által hozott intézkedéseket. Amennyiben repülővel kell utazniuk, akkor használják az egyéni védőfelszereléseket egész idő alatt; tartsák be a megfelelő távolságot, valamint légzéshigiéniát a jegykezeléskor, be- és kiszálláskor, az utazás során; tartsák be a személyes higiéniára vonatkozó szabályokat; időben érkezzenek az utasfelvételre és tartsák be a személyzet által adott utasításokat.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában