Munkaügy

2020.05.17. 10:59

Bértámogatás: az igénylések harmada hibás

Eddig már több mint 4200 Bihar megyei munkaadó kért bértámogatást április hónapra a kényszerszabadságra küldött munkavállalóik számára a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökségtől (AJOFM), de a kérelmek 31 százaléka hibás vagy hiányos.

Pap István

Azon kívül, hogy nagyon sok ember kényszerű szabadságát tölti a világjárvány miatt leálló gazdaság miatt, az is óriási gondot okoz, hogy a vállalkozások jó része nincs felkészülve a digitális, illetve online ügyintézésre. Ezt Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója mondta lapunknak, állítását azzal igazolva, hogy az áprilisi bértámogatásokra beküldött több mint 4200 Bihar megyei kérvénynek a 31 százaléka hibás vagy hiányos. Ez már csak azért is nagy probléma, mert az ügynökség munkatársai amúgy is hatalmas mennyiségű munkát kell elvégezzenek, hiszen míg március hónapra mintegy 1600 kérést dolgoztak fel körülbelül 16 ezer munkavállaló számára, addig április hónapra, mint említettük, már eddig több mint 4200 kérelem futott be. Ezek közül ezernyolcszáz kérést már ki is egyenlítettek: összesen 25 millió lejt fizetett ki az ügynökség bértámogatásként. A többi kérelem még elbírálásra vár, ezek kifizetésére még legalább 25–30 millió lejre lesz szükség, mondta Békési Csaba. Az ügynökség a hozzá befutó kérelmek alapján kéri és kapja meg a bértámogatást az állami költségvetéstől, amit továbbít a munkaadóknak, akik a maguk során átutalják a pénzt a munkavállalóknak.

Digitális analfabetizmus

„Rengeteg kérvény van, de sajnos ezeknek az egyharmada hibás, és emiatt nagyon nehezen boldogulunk” – elégedetlenkedett Békési Csaba, elárulva azt, hogy általában a könyvelők hibáznak az iratok feltöltésekor. Az ügynökség visszaküldi a feladónak a kérelmet, de tájékoztatnak arról is, hogy mi a hiba, sőt, fel is hívják telefonon az érintetteket. „Megpróbálunk segíteni, hogy együtt javítsuk ki a hibákat, de ez nagyon nehezen megy. Rájövünk arra, hogy a kényszer-digitalizáció nagyon sok embert teljesen felkészületlenül ért. Sokaknak elemi digitális eszközhasználati készségeik sincsenek, egy linket nem tudnak kinyitni, az anyagok feltöltése is nagyon nehezen megy” – ecsetelte a helyzetet az igazgató

Hogyan és mint kell?

Békési Csaba egy videóüzenetet is feltöltött az ügynökség közösségi oldalára, amelyben felhívta a figyelmet a leggyakoribb problémákra Kiemelte azt, hogy az előző hónaptól eltérően az áprilisi bértámogatási kérelmeket, és az ehhez szükséges dokumentumokat már kizárólag csak az aici.gov.ro internetes platformra lehet feltölteni. Az ügynökség munkatársai letöltik a beérkezett dokumentációkat, és amennyiben hibát, hiányosságot észlelnek, szintén az aici.gov.ro platformon keresztül válaszolnak a kérvényezőknek. Az utóbbiak által megadott e-mail címre küldenek egy linket, erre a kérvényező csak egyetlenegyszer kattinthat rá, aminek nyomán egy kód keletkezik, ezt kell beírni az aici.gov.ro platformra és akkor elolvashatja az ügynökség munkatársainak az üzenetét, melynek alapján kijavíthatja a hibákat. Békési videóüzenetében elmondta, hogy a problémák nagy része az aláírásokat érinti. Leszögezte, hogy az iratokat elektronikus aláírással kell ellátni, ha pedig e kérvényező ilyennel nem rendelkezik, akkor kézzel kell aláírnia a dokumentumokat. Külön gondot jelent az, hogy az iratokat nem a megfelelő személy írja alá. A feltöltött dokumentumokat nem a könyvelő, vagy a vállalkozás más alkalmazottja, hanem kizárólag a cég törvényes képviselője kell aláírja, hangsúlyozta Békési Csaba, aki végezetül nagy odafigyelést kért a kérvényezők részéről, majd elmondta, hogy az ügynökség munkatársai további információkkal szolgálnak a 025-9977 telefonszámon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában