Mulasztás

2020.05.12. 14:26

Megújult az összekötő út, de a névtáblák még nem kétnyelvűek

Elkészültek a Várad-Hegyalja és Fugyi közötti út felújítási munkálatai, tudatja közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

A beruházás utolsó része, az aszfaltozás a múlt hét végén fejeződött be. A munkálatok során a Várad-Hegyalja és Fugyi közötti aszfaltozatlan, 3,6 kilométer hosszú, kétsávos útszakaszt modernizálták, és így most már ez az út a 77G és a 767A megyei utakkal együtt alternatívát jelent az autósoknak, hiszen ezek után nem kell feltétlenül az 1. számú országúton közlekedniük Nagyvárad irányába, ráadásul az új út megnyitása után rövidebb útvonalon juthatnak be a megyeszékhelyre Köröskisújfaluból, Köröskisjenőből, Mezőbottyánból, Kabaláspatakról, Borszegről és Kővágról is. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy újabb összeköttetés keletkezett Nagyvárad és Fugyivásárhely között is, ami hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez és lakóövezetek kiépüléséhez is. A közlemény idézi Ilie Bolojan polgármester szavait, aki elmondta: „Ez az út lehetőséget biztosít arra, hogy könnyebben megközelíthetőek legyenek a Várad-hegyaljai tulajdonok, és időt, pénzt takarít meg azoknak, akik Nagyváradra akarnak eljutni Fugyi és Köröskisújfalu övezetéből.”

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a projektet a Nagyvárad Metropolisz Övezet szervezet kezelte, a beruházást pedig Nagyvárad és Fugyivásárhely önkormányzatai közösen valósították meg. A nagyváradi szakasz építése nehezebb volt a föld alatti közmű-hálózatok és a szűk hely miatt, jegyezte meg Bolojan. A beruházást a Drumuri Bihor, az Incetrans és a Drum Asfalt cégek valósították meg. A kivitelezést két külön szerződés alapján végezték el Nagyvárad, illetve Fugyivásárhely területén. A munkálatok során megtörténtek az alapozó munkálatok, majd leaszfaltozták az utat, melynek bal oldalán járdát is építettek. Összesen hat buszmegálló is helyet kapott az út mentén, mintegy 900 méteres szakaszon támfalakat építettek, továbbá kialakították az esővíz-elvezetést, valamint a közlekedésbiztonsági szempontok alapján áthelyezték a villanyoszlopokat.

Elkerülő út

A polgármester bejelentette azt is, hogy újabb nagyszabású infrastrukturális beruházás megvalósítására készül Várad és Fugyivásárhely: a községet elkerülő út építését vették tervbe, a konkrét elképzelést ennek a hónapnak a végén be is fogják mutatni, és már keresik is a finanszírozási lehetőséget a beruházás megvalósítására. Az elöljáró hangot adott annak a meggyőződésének, hogy jövőre már meg is fog kezdődni ez a munkálat a fugyivásárhelyi önkormányzattal együttműködésben.

Helyiségnévtáblák

A két település – Nagyvárad-Hegyalja (Podgoria) és Fugyivásárhely – közigazgatási határán kihelyezték a helységnévtáblákat is, a kivitelező mulasztása miatt azonban csak román nyelven. Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó jelezte a problémát Nagyvárad alpolgármesterének, aki ígéretet tett a törvény által előírt, kétnyelvű táblák kihelyezésére – tájékoztat az Erdélyi Magyar Néppárt közleménye.

Borítókép: az elkészült útszakasz egy része

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában