Kezdeményezés

2020.05.28. 11:00

Balkonkertészettel a várost is szebbé tehetnénk

Pikó Stefánia

A Maradj otthon! kampánnyal szinte egy időben megindult az a kezdeményezés, amely a balkonkertészetet kezdte el reklámozni. Bár eddig is sokan szerettek erkélyeiken különféle növényeket nevelgetni, most még nagyobb népszerűségre tett szert ez a tevékenység, a kis virágok mellett pedig sokan fűszernövényeket, sőt, az igazán „elvetemültek” még zöldségeket is elkezdtek termeszteni akár a negyedik emeleten is. Amikor a városban jövünk-megyünk, sokan megcsodáljuk a szép, virágokkal teli erkélyeket, és ha nekünk esetleg nincs, szívesen képzeljük oda magunkat egy-egy ilyen kis oázisra, onnan figyelve a lenti forgatagot, rohanást, teljes nyugalomban, hiszen egy szépen kidekorált, növényekkel teli erkély puszta látványa is megnyugtatóan hat az emberre.

Nagyvárad szebbnél szebb szecessziós épületeinek is köszönheti hírnevét, melyek közül a még rehabilitálásra várók is ékkövei a városközpontnak, főleg akkor, ha az ablakpárkányokon virágok pompáznak. A sétálóutcán még az ezen épületek közé befészkelődött szürke tömbök sem tűnnek ki annyira, ha tele vannak virágokkal, dísznövényekkel. Néhány ilyen erkélyen kívül azonban javarészt üres virágtartókat látni az ablakok előtt, a balkonok korlátain. Míg egy-egy hangulatosan berendezett, kovácsoltvas asztallal és székkel is ellátott erkély virágillattal hívogat, a legtöbb szürke és barátságtalan még a város központjában is.

Jó néhány nagyváraditól hallottuk már, hogy jó volna, ha az önkormányzat valamilyen módon ösztönözné a polgárokat arra, hogy virágokat neveljenek a balkonjaikon, ezzel is szebbé téve a város összképét. Főleg az olyan helyszíneken volna ez jó ötlet, ahol nyílt terek, parkok, forgalmas helyek vannak, mint például a sétálóutca, de ilyen a Magnólia park környéke is. Némelyek szerint valamilyen adókedvezménnyel lehetne esetleg ösztönözni a lakókat, hiszen még a balkonkertészet sem olyan olcsó mulatság. Többen hangoztatták már azt is, hogy elsősorban maga a városháza kellene példát mutasson azzal, hogy az ott dolgozók helyeznek ki virágokat az ablakba.

Legyünk önállóak, és díszítsük ki erkélyeinket, ha eddig nem tettük meg! Különösebben attól sem kell tartani, hogy sokat kell majd erre költenünk, ugyanis aki virágokat nevelget tudja, hogy ha a szomszéd is kertészkedik, van kivel csereberélni, és mindig akadnak olyan ismerősök, akiknek éppen van „fölösbe” egy muskátlijuk vagy tubarózsájuk. Ha pedig úgy gondoljuk, nincs ilyesmire időnk, csak kérdezzünk meg egy hozzáértőt, aki mindjárt ajánlani is fog legalább két-három olyan növényt, amely egész „talpraesett”, és ügyesen boldogul egyedül is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában