Home office

2020.05.14. 09:04

Az otthoni munkavégzés előnyei és hátrányai

A „home office” valóban csak lustálkodást jelent? Miért és kinek jó ez? Szakértő „segítségével” jártuk körül a témát.

Pikó Stefánia

A világszintű egészségügyi krízis következtében számtalan vállalat döntött úgy, hogy ideiglenesen otthoni munkavégzésre küldi alkalmazottait. „Home office” azonban már a koronavírus előtt is volt, utána is lesz, a pro és kontra érvek ütköztetése pedig már szintén hosszú évekkel ezelőtt megkezdődött. Nicholas Bloom, a Stanford Egyetemen oktató közgazdász jó ideje foglalkozik a témakörrel, gyakran tart előadásokat, melyekkel népszerűsíteni szeretné, ami nem kis feladat, hiszen számtalan negatív jelzővel szokták illetni a „home office”-t. Bloom azonban órákon át képes volna az otthoni munkavégzés előnyeit sorolni – lássunk néhányat ezek közül.

Előnyök

Időt, pénzt, energiát spórolnánk, valamint a környezetszennyezést is jelentősen lecsökkenthetnénk, ha (amennyiben lehetséges) otthonról dolgoznánk, ugyanis nem pazarolnánk minden nap az időnket a munkahely és otthon közötti utazással. Ha autóval vagy tömegközlekedési eszközökkel járunk dolgozni, pénzt takarítanánk meg, ha pedig gyalog, akkor minimum időt; ezt pedig még több munkával, esetleg pihenéssel tölthetnénk reggel, a többletenergia pedig hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez. Bloom egy komoly kutatást végzett Sanghajban egy nagy csoporttal, akik otthonról kezdtek el dolgozni, illetve egy másik csoporttal, akik bejártak a munkahelyeikre. Ott átlagban 80 percet töltöttek naponta utazással, de Amerikában az átlag például 54 perc.

Pro érv az is, hogy otthon nem kell 8–10 órán át egy helyben ülnünk, és akkor is elfoglaltnak tűnni, amikor épp van egy szabad félóránk. Tudjuk, hogy mennyi időnk van a munkánk elvégzésére, ezt az időt pedig úgy osztjuk be, ahogy szeretnénk. Két feladat elvégzése között pedig számtalan lehetőségünk van a felfrissülésre.

Bloom szerint sokkal kevesebb otthon az olyan inger, amely elterelné a figyelmünket. Mielőtt bárkiből előtörne a felháborodás, hozzáteszi, hogy ez abban az esetben érvényes, illetve akkor hatékonyabb az otthoni munkavégzés, ha ehhez megfelelő külön kis helyiségünk van – a hálószoba pedig nem számít annak. Egy munkavégzésre kialakított otthoni környezet erőteljesebb fókuszt jelent, mint a munkahelyi nyílt tér. A Bloom által kutatott csoport több tagja is kiemelte, kedvelik azt, hogy saját tetszésük, stílusuk szerint alakíthatják ki ezt a környezetet, nem kell az általános vállalati berendezkedéshez igazodni. A testreszabás által pedig barátságosabbá válik a hely, ez pedig a munkakedvet is növeli.

A home office a vállalatok számára is tartogat előnyöket. Új munkaerő keresésekor mondhatni egy új világot nyit meg a munkáltatók számára, hiszen ha nem kell napi rendszerességgel bejárni a munkahelyre, a városon kívül is kereshetnek potenciális alkalmazottakat, a választék tehát sokkal szélesebbé válik. Egy vállalat működtetéséhez az otthoni munkavégzésnek köszönhetően kevesebb helyre van szükség, nem kell hatalmas irodaházakat kibérelni, tehát a vállalat is pénzt takarít meg.

Bloom kutatásából az is kiderült, hogy feleannyian mondtak fel azok közül, akik otthon dolgoztak, mint azok, akik bejártak munkahelyeikre. Akiket nem köt annyira helyhez az állásuk, ritkábban mondanak fel. A két csoport közül az otthonról dolgozók 13 százalékkal voltak produktívabbak, mint a székhelyen dolgozók.

Hátrányok

Az alkalmazottak számára a legnagyobb hátrányt talán az elszigeteltség jelenti, amely bár most, a járvány idején a legnagyobb előnynek számít, egyébként ez teljesen fordítva működik. Az egyedüllét nemcsak pszichikai problémákhoz, depresszióhoz vezethet, hanem konkrét fiziológiai, egészségügyi gondokhoz is. Annak érdekében, hogy ne hatalmasodjon el fölöttünk teljesen ez az egyedüllét, élhetünk a közösségi média lehetőségeivel, illetve néha azért be lehet „ugrani” az irodába is – természetesen akkor, ha kontroll alatt lesz a járvány. Home officeban sokkal nehezebb meghúzni a határokat a munkaidő és a személyes szabadidő között, hiszen szinte elegendő bekapcsolnunk a számítógépet, kettőt klikkelni, és máris a „munkahelyen vagyunk”. Nagyon szigorúan figyelni kell arra, hogy a kettő ne mosódjon össze.

A munkaadók számára éppen az lehet hátrány, ami az alkalmazottak számára előny: a nagyobb szabadság. Ha nincsenek megfelelő digitális eszközök a munkavégzés leellenőrzésére, illetve ha az illető alkalmazott nem épp a leglelkiismeretesebb, a közvetlen kontakt hiánya problémákhoz vezethet. Bloom maga tapasztalta, amint egy konferenciahívás alatt az egyik alkalmazott porszívózott. Mivel nem szemtől szemben, egy tárgyalóteremben tartják a gyűléseket a home officeban dolgozók, a felettes nehezebben tudja kiszúrni, ki az, aki valóban figyel, tehát ki a jó alkalmazott, és ki a kevésbé produktív.

Nincs spontán szocializálás, amely jótékony hatását már kutatások, tanulmányok is alátámasztják. A hatalmas cégek, mint a Google vagy az Amazon, olyan tereket alakítottak ki, melyeknek elődleges funkciója az, hogy az alkalmazottak napközben csak úgy összefussanak, és beszélgessenek egy negyed órát. Van, aki már erre is talált megoldást, és a nagy közös videókonferencia után, négyes csoportokban, külön kis szobákba küldi az alkalmazottait, ahol 20 percig arról beszélgethetnek, amiről akarnak. Eleinte ez mindig kissé kínos, és furcsának is tűnhet, de az előnye mégis bizonyított.

Krízishelyzetben

Bloom megjegyezte azt is, hogy ami most történik a járvány alatt, egyáltalán nem az ideális home office-t takarja, és egyáltalán nem biztos, hogy olyan produktív és hatékony, mint az előre betervezett otthoni munka. Jelen pillanatban ugyanis kényszerből, egyik napról a másikra kellett rengetegen váltsanak, úgy, hogy valószínűleg a legtöbb esetben ehhez nem is volt meg, és nincs is meg a megfelelő otthoni környezet. Ahogyan egy, a lapunkban megjelent interjúban dr. Székedi Levente szociológus fogalmazott, a változásokhoz megfelelő infrastruktúrára van szükség, mindehhez pedig időre. Nem csoda tehát, ha most az otthoni munkavégzésre kényszerült személyek, akik esetleg e sorokat olvassák, azt gondolják, butaság az egész, hiszen a home officeban rengeteg minden eltereli a figyelmünket, nehéz megtalálni a legkényelmesebb pontot a lakásban, a gyerekek is bezavarhatnak stb., stb. Bloom azonban erre is reflektált, tehát ideális esetben az infrastruktúra már megvan.

A kényszerhelyzet azonban így is sokaknak hozta meg a kedvét ahhoz, hogy lehetőség szerint így is folytassák munkájukat a világjárvány eltűnése után is, amely tagadhatatlanul hatást gyakorol az élet eme területére is. (Forrás: 9 Benefits of Working from Home, According to Experts, builtin.com).

Borítókép: Illusztráció, digitalhungary.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában