Újranyitott

2020.05.22. 18:44

Ajándék múzeumlátogatásért cserébe

Mivel az újranyitás első két napján senki nem látogatta meg a városi múzeumot és a váradi zsidók történetét bemutató múzeumot, ezért az intézmény ajándékokkal igyekszik csábítani az érdeklődőket.

Pap István

A szükségállapot ideje alatt zárva volt minden kulturális intézmény, így a múzeumok is, ami számukra komoly anyagi veszteséget is okozott. Ezért is lenne fontos, hogy most, amikor már lehet, az emberek visszaszokjanak ezekbe az intézményekbe, de mint azt Angela Lupșeától, a Nagyváradi Városi Múzeum igazgatójától megtudtuk, a május 19-iki újranyitás óta még nem volt látogatója sem a vármúzeumnak, sem a nagyváradi zsidó történeti múzeumnak, legalábbis szerda délutáni beszélgetésünk időpontjáig. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy ajándékot adnak azoknak, akik ebben az időszakban ellátogatnak a két említett múzeum egyikébe: a nagyváradi várat, vagy a Nagyváradot bemutató kis könyvet vihetik el ingyen, továbbá a várat ábrázoló képeslapot is kapnak ajándékba. Mindkét intézmény naponta 10–13 és 14–18 óra között van nyitva, hétfő kivételével. Június 30-ig tárlatvezetéseket is fognak szervezni.

Előírások

A múzeumlátogatást némileg bonyolítják a szigorú járványvédelmi előírások. Mint arról már beszámoltunk, csak a szájat és az orrot is takaró maszkkal lehet belépni. A pénztárnál csak maximum két személy vagy egy család belépését engedélyezik egyszerre, ugyanígy a kiállítótermekbe is csak egyszerre maximum két személy vagy egy család tagjai léphetnek be. A bejáratnál megmérik a látogatók lázát, és akinél legalább 37,30 Celsius fokos testhőmérsékletet mérnek, nem engedik belépni, mint ahogy nem mehetnek be azok sem, akik köhögnek, tüsszentenek vagy folyik az orruk. Belépéskor a látogatók fertőtlenítik a kezeiket a pénztárnál lévő fertőtlenítőszerrel, ugyanakkor kötelező rálépni a fertőtlenítő szőnyegre, vagy a cipőtalpra speciális fertőtlenítőszert rávinni a szintén oda kihelyezett automatából. A látogatók a vármúzeumban csak a padlózaton kijelölt útvonalon és a múzeum munkatársainak az útmutatásai szerint közlekedhetnek. A vármúzeumban több érdekes tárlat várja az érdeklődőket, többek között a Hunyadi Mátyás fejedelmi udvarának életét bemutató, vagy a parfüm- és fűszerkiállítás, ugyanakkor a Városháza utcai Zsidó Történeti Múzeum is várja az érdeklődőket.

Mint arról már lapunkban is olvashattak, a Körösvidéki Múzeum, az Aurel Lazăr, a Iosif Vulcan és az Ady Endre emlékmúzeum, valamint a révi barlang május 22-én, pénteken nyílik meg, és ismét a régi órarend szerint működik majd. A kiállítások ezzel együtt továbbra is megtekinthetőek lesznek virtuálisan is, és akik személyesen látogatnak el ezen helyekre, úgyszintén be kell tartsák a járványvédelmi előírásokat.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában