Kérvényezhető

2020.05.21. 10:51

A világhálóról is beszerezhetőek az urbanisztikai bizonylatok

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal immár a világhálón is biztosítja az urbanisztikai bizonylatok beszerzését a kérvényezők számára.

Forrás: INC

Pap István

Az új szolgáltatásról Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere és Radu Fortiș, a város főépítésze számoltak be tegnapi sajtótájékoztatójukon. Mălan jelentette be azt, hogy május 20-tól a főépítészi hivatal online kibocsátja az urbanisztikai bizonylatokat. A következő két hétben tesztelik, és jobbítani fogják a szolgáltatást, ha ez szükséges lesz. Majd megemlítette, hogy a törvény kötelezi a helyi önkormányzatokat arra, hogy egységes irodát létesítsenek annak érdekében, hogy a polgárok egyetlen helyről szerezhessék be az építkezési engedélyt, és ne kelljen minden engedélyező hivatalhoz külön fordulniuk. A váradi polgármesteri hivatal most az illetékes intézményekkel tárgyal, mindegyik előkészít egy online eljárást, melyeket majd összehangolnak, és azt követően fog működni a polgármesteri hivatalon belül az egységes iroda. Bejelentette továbbá, hogy a főépítészi hivatal szinte minden dokumentumához hozzá lehet férni a világháló segítségével.

Ügymenet

A részletekről Radu Fortiș tájékoztatott, aki a maga során kifejtette, hogy az online urbanisztikai bizonylatot a Ghiseul Online platformról lehet kérvényezni. Az erre a célra létrehozott gomb „megnyomása” után pontosan ki kell tölteni az összes kért adatot; jelezte, hogy külön változat van a magánszemélyek és külön a jogi személyek számára. Fontos megjelölni, hogy milyen célból kérik a bizonylatot, máskülönben a hivatal nem adja ki azt. Az adatok megadása után következik a különböző iratok feltöltése pdf. formátumban, melyek nem haladhatják meg az öt megabyte méretet, kivéve az utolsó pontnál kért dokumentumokat, amelyek lehetnek térképek, vázlatok, és ezek mérete maximum húsz megabyte lehet. Miután minden szükséges adat és dokumentum felkerült a platformra, a rendszer automatikusan kiszámolja a kérvényező által befizetendő illetéket, melynek összege annak a területnek a nagyságától függ, amelyre az urbanisztikai bizonylat vonatkozik. Külön gombbal lehet aktiválni az illetékmentességet, amennyiben a kérvényező jogosult erre, illetve a sürgősségi ügymenetet, amiért viszont felárat kell fizetni. Ezt követően a kérvényező kap egy megerősítő e-mailt arról, hogy beindult a kérvényezési eljárás. Ha hiányos a dokumentáció, akkor erről is értesítik az igénylőt. Amennyiben a főépítészi hivatal az ellenőrzés során minden adatot és dokumentumot rendben talál, digitális aláírással látja el a dokumentumot, amelyet szintén e-mailen küld el a kérvényezőnek. Ha a kérvényező igényli, akkor az urbanisztikai bizonylatot papíron is megkapja. Csakúgy, mint normál ügymenetben, a digitális urbanisztikai bizonylatot is öt nap alatt adják ki, sürgősségi ügymenetben pedig két nap alatt.

Építkezési engedélyek is

Radu Fortiș hozzátette, hogy az építkezési engedélyek kiadását is lehet online kérvényezni, ha kisebb volumenű építkezésekről (melléképületek, kerítések, magánházak) van szó, nagyobb jelentőségű építkezések esetén nem kérvényezhető digitális építkezési engedély. Fortiș és Mălan is elmondták, hogy a most bevezetett szolgáltatás nagymértékben megkönnyíti és meggyorsítja a főépítészi hivatal munkáját, hiszen most, a világjárvány idején is naponta legalább tíz-tizenöt kérvény érkezik hozzájuk urbanisztikai bizonylatok kiadására. Ennek kapcsán Mircea Mălan hozzátette, hogy Nagyvárad az elmúlt években nagyon vonzóvá vált, mind a polgárok, mind pedig az ingatlanbefektetők körében, aminek nyomán a nagyváradi főépítészi hivatal munkája is megnőtt, hiszen nagyon sok dokumentumot kell kiadnia a kérvényezőknek, de ezzel az új szolgáltatással bizonyos mértékben tehermentesítik a hivatalnokokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában