Interjú

2020.04.29. 13:05

Pszichoterápia a karantén idején

Számos foglalkozás áthelyeződött otthoni, illetve online térbe, például a pszichológusoké, terapeutáké is. Molnár Éva pszichoterapeutát kérdeztük arról, hogy hogyan zajlik az online terápia, illetve mi az előnye és hátránya a távkezeléseknek.

Törő Enikő

– Van-e igény a pszichoterápiára online is? Ugyanazok a páciensek keresik meg, vagy vannak újak is?

– Igen, van igény a terápiának ezen fajtájára, hisz jelenleg nem igazán van lehetőség másra. Tulajdonképpen a most érvényben lévő szabályok szerint nekem jogom lenne dolgozni a rendelőmben, de a klienseim a kijárási tilalom miatt nem jöhetnek el személyesen hozzám. Ezért tértem át ideiglenesen az online terápiára, amit előtte, bár lett volna igény rá, nem vállaltam. A távterápiának több formája ismeretes a telefonos kapcsolattartástól, a videóhíváson át az elektronikus levelezésig. Személy szerint a videóhívást részesítem előnyben, ami igény szerint különböző programokon vagy applikációkon keresztül valósítható meg, mint a Skype, WhatsApp, Messenger és még sorolhatnám. Emellett persze a klienseim szöveges üzeneteire is szoktam válaszolni. Egyébként részben ugyanazok keresnek meg, akikkel eddig is dolgoztam, de vannak új klienseim is, akikkel ezidáig csak virtuálisan találkoztam.

– Amennyiben vannak új kliensek, a bezártsággal kapcsolatos problémák miatt keresik fel?

– Az új klienseim nem kimondottan a bezártság miatt kerestek meg, hanem életvezetési vagy kapcsolati problémákkal, pánikbetegséggel, szorongással, depresszióval. Nyilván minden esetben jelen van a bezártság vagy a megváltozott élethelyzet miatti stressz is, aminek átbeszélésére, oldására szintén törekszem.

– Melyek az online terápia nehézségei, előnyei, hátrányai?

– Nehézsége, hogy mindkét részről figyelni kell a technikai feltételek biztosítására és a nyugodt, zavaró tényezőktől mentes környezet kialakítására. Normális esetben az a terapeuta dolga, hogy rendelőjében barátságos, meghitt környezetet teremtsen, de most a kliens otthoni körülményei, környezete is szerepet játszik abban, hogy mennyire sikerül zavartalanná tenni az adott ülést. A távterápiának jó pár gyakorlati előnye van. Könnyebb időpontot egyeztetni a pszichológussal ebben az esetben. A kliensnek nem kell időt szánnia az utazgatásra, hisz ha a pszichológus rendelője távolabb esik tőle akár fél órát vagy egy órát is igénybe vehet az út. A szolgáltatás olyan kisebb településeken is könnyedén igénybe vehető, ahol egyébként nem volna egyszerű szakemberre akadni. Ami számomra a legszimpatikusabbnak tűnik ebben a kliensek szempontjából az az, hogy gyakorlatilag a saját kényelmes, megszokott és biztonságos környezetükben vehetnek részt a terápián, akár a kedvenc pihenőszékükben üldögélve. Nyilván ez az aktuális helyzetben elővigyázatosság szempontjából is mindenképp a legelőnyösebb. Az online terápia legnagyobb hátránya szerintem, hogy a videóbeszélgetés során nehezebb megteremteni a személyes légkört. A testbeszédből, gesztusokból is sokkal kevesebbet látok a képernyőn keresztül, mint a személyes találkozás alkalmával. Azt fontos tudni, hogy az online terápia nem minden helyzetben alkalmazható: öngyilkossági veszély esetén, vagy nagyon súlyos pszichés problémák fennálltakor nem ajánlott. Olyankor a személyes jelenlét létfontosságú lehet. Tudni kell viszont, hogy több kutatás is kimutatta, hogy a depresszió, pánikbetegség és szorongásos zavarok esetén az online terápia ugyanolyan hatékony lehet, mint a személyes találkozáson keresztül folytatott kezelés.

– Hogyan éli meg a páciens az online terápiát? Mik a visszajelzések?

– Mindenki beszámol arról, hogy az online terápia más. Főleg azok a kliensek, akikkel előtte személyesen folytattam terápiát. Szerencsére azért a mondat úgy folytatódik, hogy más, de attól jó és hasznos így is a terápia. A munka világában és a családi vagy baráti körökben már sokan hozzá vannak szokva ahhoz, hogy videohívással keressenek fel valakit beszélgetés céljából, de ahhoz, hogy terápiára ,,menjenek” így még szokatlan, bár nem új dolog ez a nap alatt. Külföldön már évek óta használják és a városunkban is van olyan kolléganőm aki mesélte, hogy a járványt megelőzően is dolgozott ebben a formában külföldön élő, innen elszármazott kliensekkel. Felém is érkeztek hasonló megkeresések az elmúlt években, de úgy látszik, részemről most érett meg rá az idő.

– A személyes terápiát vagy az online terápiát pártolja inkább?

– Határozottan várom, hogy visszaüljek a rendelőmbe, mert szeretek az emberekkel személyesen dolgozni és mert ennyi idő után már én is szívesen kimozdulnék otthonról. Jó érzés sok esetben a teljes testbeszédük által kifejezett örömöt, hálát látni üléseink közben és a gyógyulási folyamat végén, mely a közös munkánk eredményének a gyümölcse. A személyes terápiás kapcsolatnak megvan az a mélysége, ami felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. A járvány miatt kialakult helyzetben az online terápia ideiglenes megoldásként került előtérbe, de lehet, hogy sok kliens és akár szakember is most jön majd rá, hogy ez nekik egy nagyon is praktikus kezelési forma. Jómagam örülök annak, hogy ebben a nehéz helyzetben is a klienseim mellett tudok állni, még ha ez nem is személyes formában történik, hanem a technika segítségét igénybe véve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában