Óvintézkedések

2020.04.22. 11:08

„Paptamásiban nagyon fegyelmezettek az emberek”

Matyi Miklós paptamási polgármestertől érdeklődtünk arról, hogy milyen óvintézkedéseket tettek a községben a koronavírus-járvány terjedése ellen.

Törő Enikő

Amint megjelent a koronavírus Romániában, már az azt követő első héten fertőtlenítettek az egész községben, tehát Paptamási községközpontban, illetve Kügypusztán, Nyüveden és Pelbárthidán is, mindegyik faluban rendőri kísérettel – tudtuk meg Matyi Miklóstól. Azóta minden második nap fertőtlenítenek a buszmegállókban és egyéb közterületeken. Továbbá 2000 maszkot és kesztyűt vásárolt az önkormányzat, melyet szétosztottak a lakosok között. Mint megtudtuk, a községben jelenleg csak egy idős hölgy van házi elkülönítésben, ő is csak tegnap óta, ugyanis külföldről tért haza. Egy hete feloldották az addigi házi elkülönítéseket, hét család volt hasonló okok miatt izolálva. Koronavírusos megbetegedés szerencsére nincs Paptamási községben, mondta el portálunknak a polgármester.

A paptamási iskola internátusának konyháját most is használják, az iskola alkalmazottai főznek ott, így segítenek az időseknek és a rászoruló gyermekeknek ellátást biztosítani; naponta több mint 40 ember kap meleg ételt az önkormányzat felajánlásával. A kijárási tilalmat mindenki betartja, és folyamatos a kapcsolattartás a lakosokkal, hogy segítsenek és tájékoztassák őket mindenről. Kitöltetlen saját felelősségre írt nyilatkozatokat hagytak a gyógyszertárban és a boltokban, hogy könnyebben hozzá lehessen jutni ezekhez. Szerencsére még senki nem szegte meg a kijárási tilalmat a községben, azonban egy kellemetlen esete volt az önkormányzatnak és a rendőrségnek. Mint megtudtuk, egy margittai roma férfi meglátogatott egy községbeli hölgyet, valamint egy autóból lopott is. Mivel a községben 80 kamera van felszerelve, a rendőrség bevonásával együtt elfogták és eljárást indítottak a tettes ellen, valamint felhívást intéztek a hölgy felé, hogy ne fogadjon látogatókat. Azt is megtudtuk a polgármestertől, hogy a helyi rendőrség teljes mértékben alkalmazkodik a lakosok anyanyelvéhez, így a falvakban románul és magyarul is közlik naponta többször, hangosbemondón keresztül, a kijárási tilalomra való felhívást, illetve Pelbárthidán roma nyelven is.

Távoktatás

Alkalmunk volt a Paptamási Általános Iskola igazgatónőjével, Piski Emesével is váltani néhány szót, aki a távoktatás működéséről számolt be lapunknak. Mint megtudtuk, a tanintézményhez tartozó óvodába és az iskola 1–8. osztályába körülbelül 250 gyermek jár, közülük csupán 12–14-en vannak olyanok, akiket nem tudnak elérni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy nincs internet-hozzáférésük, hogy az online órákon részt vegyenek. Bár telefonon tartják a kapcsolatot a szülőkkel, ez nem jelenti azt, hogy tanítani, oktatni lehet a gyerekeket, tette hozzá az igazgatónő. Az iskolában való oktatás utolsó napján minden pedagógus adott otthoni feladatokat, azonban nem minden gyermek végezte/végzi el ezeket. Összességében azonban elmondható, hogy akik aktívak voltak az iskolában, azok a gyerekek most is aktívak, a jó hozzáállás és szolgálatkészség a távoktatásban is nagyon fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában