Versenyek

2020.04.22. 12:20

Online térbe helyeződött át a fotósok világa is

A nagyváradi fotós, Ovi D. Pop EFIAP számos alkalommal utazik el évente fotóversenyek miatt, időnként versenyzőként, máskor zsűritagként. A többszörösen díjazott fotóművésztől érdeklődtünk arról, hogy miként változik meg egy fotós élete a koronavírus-járvány miatt.

Törő Enikő

A nagy fotóversenyek esetében megoszlik az, hogy éppen melyiket halasztják el, vagy tartják meg online, de a díjátadó gálákat egytől egyig lemondták, tudtuk meg Ovi D. Pop fotóművésztől. Például az egyik legnagyobb fotóversenyt, melyet kétévente egyszer szerveznek meg Indiában, el akarták halasztani, azonban végül kezdeményezték a szervezők, hogy mégis tartsák meg, online zsűrizéssel. A Nemzetközi Drone Világbajnokság szintén online fog zajlani, erre május 1-től lehet jelentkezni – mint megtudtuk, a váradi fotós is készül erre. Ovi D. Pop meglátása szerint egyre több felvétel érkezik be a versenyekre, ugyanis a jelentkezőknek több idejük van szerkesztgetni – sőt, néha fotózni is –, többen régebbi képeket vesznek elő. A koronavírus-járvány miatt számos ingyenes verseny is indult, mely jó lehetőség lehet akár kezdőknek – akiknek még nincs befektetnivaló pénzük –, hogy eredményes, elismert fotósok legyenek, tette hozzá. A zsűrizésről érdeklődve megtudtuk, hogy Ovi D. Pop munkája ezen részét folytatja és versenyekre is jelentkezik, például hamarosan egy San Francisco-i nemzetközi fotóversenyre fog.

Online tanfolyam

Ovi D. Pop tanfolyamokon adja át az érdeklődőknek tudását, s ebben a koronavírus sem állítja meg. Ugyan csak online zajlanak a kurzusok, de így is tud gyakorlati feladatokat is adni. A tanfolyamok, ahogy eddig is, elméleti oktatással kezdődnek, a legutóbbi kurzusa éppen a múlt héten indult. Az elméleti leckék után gyakorlati feladatokat ad a tanoncoknak: otthon kell fotózzanak, a képeket pedig közösen elemzik, természetesen videobeszélgetéseken keresztül. A jelenlegi tanfolyamon tizenheten vesznek részt, az oktatási minisztérium által engedélyezett a tanítás ezen formája, tette hozzá. A kurzust azonban csak úgy tudják befejezni, hogy közösen is gyakorolnak, tehát amikor a szigorítások és a kijárási tilalom véget ér, akkor közösen is fotóznak majd, illetve vizsgáznak a diákok.

A kigyei templom

A személyes sikerekről érdeklődve megtudtuk, hogy egy 2019-ben készült fotóval nyerte el közönsége elismerését az utóbbi időben. A képet csak mostanában kezdte el komolyabban szerkesztgetni. A fotó igen látványos és a szerkesztett változata is érdekes, ezért talán érdemes a képen látható templom történetébe is bepillantást nyújtani, ugyanis magával ragadó legenda fűződik hozzá. A templom Szatmár megyében van, Nagykárolytól északnyugatra, egy beépítetlen területen; az épület mellett csupán egy kereszt és két szőlőtő található. A legenda szerint a templom mindig zárva van, csupán évente egyszer, egy napra nyílik ki – az ajtó két bottal van lezárva, és minden évben Nagyboldogasszony napján éjfélkor magától kinyílik, majd 24 óra múlva bezáródik az ajtó. A templom egykor Kigye településhez tartozott, azonban a falu már nem létezik, a térképen sincs rajta. A legenda szerint több száz évvel ezelőtt két lakos elment Nagykárolyba egy vásárra, majd mire visszaértek, minden megfagyott, az emberek és a házak is, csakis a templom maradt épen, illetve a két szőlőtő és a kereszt. Érdekes még, hogy a templom körül sík terület van, maga az épület viszont egy kis emelkedőn. A történelmi adatok szerint a falu lakossága a tatár–török és osztrák–magyar háború miatt csökkent, akik élve maradtak, Nagykárolyba költöztek. A templomhoz a mai napig járnak a hívek imádkozni.

Ovi D. Pop egyik személyes sikere tehát, hogy a templomot drónnal lefotózhatta, ezzel a hely különlegességét is népszerűsíti. Mint megtudtuk, jóval kevesebbet fotóz mostanában, de azért a kihalt utcákon időnként kattintgat néhányat. Rendelések egyre kevésbé vannak, de ő inkább azon fotósok nehéz helyzetét emelte ki, akik eseményeken dolgoztak, például esküvőkön, keresztelőkön, koncerteken, ugyanis ők nehéz anyagi helyzetbe kerültek.

A nagyváradi fotós idén összesen 103 díjat zsebelt be, ebből 38 arany. Tervei szerint ősszel újra, immár negyedik alkalommal megszervezik a Varadinum Nemzetközi Fotószalont, melyre tavaly 63 országból körülbelül 700 fotóval jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában