Határhelyzet

2020.04.01. 16:08

Frissítve: Önkormányzati igazolás az ingázókról

Lényegében fennakadások nélkül folyik az ingázás a román-magyar határszakaszon, legalábbis a három működő Bihar megyei határátkelő helyen, Borsnál, Székelyhídon és Nagyszalontán.

Koronavírus - Korlátozó intézkedések a határátkelőhelyeken

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

Pap István

Lényegében fennakadások nélkül folyik az ingázás a román–magyar határszakaszon, legalábbis a három működő Bihar megyei határátkelőhelyen, Borsnál, Székelyhídon és Nagyszalontán. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szerkesztőségünknek elmondta, hogy az ingázás minél zökkenőmentesebb biztosítása érdekében a határ harminc kilométeres sávjában lévő érintett önkormányzatok igazolást adnak a Bihar Megyei Tanácsnak a Magyarországra ingázó lakosaikról, miután megbizonyosodik arról, hogy az érintetteknek van munkaviszonyuk Magyarországon és dolgozni mennek át. A megyei tanács a maga során átadja ezeket az igazolásokat a rendőrégnek, hogy ezáltal is biztosítva legyen az, hogy a munkavállaló ne kelljen házi elkülönítésbe vonuljon, amikor visszatér. „Több település is átadta már ezeket az igazolásokat, mi közvetítettük ezeket a rendőrségnek, és működnek a dolgok” – fogalmazott Pásztor Sándor. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés kizárólag az ingázókat érinti. Egyébként a Románia határátkelőiről valós idejű információkat közlő politiadefrontiera.ro honlap adatai szerint Bihar megyében három határátkelő működik, a borsi, a nagyszalontai és a székelyhídi, míg az érmihályfalvi határátlépő március 14-e óta le van zárva. A nagyszalontai és a székelyhídi határátkelők csak a harminc kilométeres körzetükben a határ túloldalára dolgozni járó ingázóknak vannak megnyitva. Ezeken a határátkelőkön tíz perc volt a várakozási idő tegnap napközben. A borsi vámon tegnap napközben húsz perc volt a várakozási idő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában