Együtt vagyunk!

2020.04.03. 10:50

Önkéntes hálózat segít Nagyváradon a rászorultaknak

Együtt vagyunk! elnevezéssel működik néhány napja Nagyváradon egy önkéntes hálózat, melyet az alapítók azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsenek mindazoknak, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotban erre rászorulnak. Eddig több mint hetvenen csatlakoztak.

Ciucur Losonczi Antonius

A hálózatot az RMDSZ, a történelmi magyar egyházak, civil, ifjúsági és karitatív szervezetek hozták létre arra gondolva, hogy ebben a nehéz időszakban sok magyar ember van olyan helyzetben, hogy segítségre szorul, mert például idős vagy beteg. Az alapítók az RMDSZ által delegált Összefogás Nagyváradért Egyesület, a Caritas Catolica, a református Diakónia Keresztyén Alapítvány, valamint a Nagyvárad-Belvárosi Baptista Gyülekezet, illetve partnerként csatlakoztak még az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezetei, a váradi RMDSZ Nőszervezet, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), a Magyar Ifjúsági Egyesület (MIÉRT), a Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Ovisuli Egyesület és a Holnap Kulturális Egyesület – nyilatkozta lapunknak Pető Dalma RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő, az Összefogás Nagyváradért Egyesület alelnöke. Azt mondta: erre az együttműködési formára azért volt szükség, mert önmagában senki sem tudná ellátni a rászorulókat, akik száma a szükséghelyzetből fakadóan jelentősen megnőtt, hiszen olyan időket élünk, amikor korlátozva van a szabad mozgásunk, és olyan tevékenységeinkről is le kellett mondanunk ideiglenesen, melyeket normális körülmények közt el tudnánk végezni. Ráadásul jelentkeztek olyanok is, akik eddig semmilyen nyilvántartásban nem szerepeltek, mivel nem voltak kiszolgáltatott helyzetben, el tudtak menni bevásárolni vagy gyógyszerért. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke egyeztetett a fentebb felsoroltakkal, a közös platform jogi és intézményes hátterét pedig az Összefogás Nagyváradért Egyesület biztosítja.

Pető Dalma megjegyezte: az együttműködésre azért volt szükség, mert így talán elkerülhető az, hogy egy-egy „hangosabb” kedvezményezettet több segélyszervezet önkéntese is felkeresse, miközben egy csendesebb, introvertáltabb rászoruló körön kívül marad. Az igénylők listáját naponta megkapja mindenki, és igyekeznek úgy megszervezni az ellátást, hogy az önkénteseket a lakhelyükhöz közelebb élő rászorultakhoz irányítják, ezáltal őket is védve. Létrehoztak a WhatsAppon egy belső csoportot, a döntéseiket ennek segítségével hangolják össze, a kommunikációban Biró Árpád Levente segíti, egy másik területet Szabó József koordinál. A Nőszervezet és a nyugdíjas-egyesület pedig a telefonos beszélgetések lebonyolításában jeleskedik.

A honlapon a Segítséget kérek gomb alatt található űrlap kitöltésével azoknak a nagyváradiaknak a jelentkezését várják, akik valamely felsorolt területen ellátásra szorulnak. Regisztrálni személyes alapadatok (név, elérhetőségek) megadásával lehetséges. Ugyanakkor az office@egyuttvagyunk.ro e-mail címen és hétköznap 10–16 óra között a 0770-918–097-es telefonszámon is kereshetik a www.egyuttvagyunk.ro csapatát. Akinek módjában áll, anyagilag támogathatja a kezdeményezést, az adományokat a platformot működtető Összefogás Nagyváradért Egyesület számlájára küldhetik: Asociația Alianța pentru Oradea, adószám: 39319626, székhely: Nagyvárad, Simion Bărnuțiu utca 14. szám, IBAN: RO59BTRLRONCRT0440405701, Banca Transilvania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában