Körkép

2020.04.30. 15:00

Oktatás: mindenre található megoldás

Romániában ebben a tanévben a diákok többsége már nem tér vissza az iskolapadokba, az online oktatás – amelyet időközben kötelezővé tettek – azonban folytatódik. A nagyváradi magyar tannyelvű oktatási intézmények igazgatóitól érdeklődtünk a hogyan tovább kérdéséről.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Bár az online oktatás mindegyik fél számára kihívást jelent, a nagyváradi magyar iskolák igazgatóinak egybehangzó válaszaiból kiderül: nincs olyan probléma, amelyre ne találnának megoldást.

Az Ady Endre Elméleti Líceumban az a szerencsés helyzet állt elő, hogy minden diákot el tudnak érni valamilyen formában, történjen ez akár egy okostelefon segítségével. Az iskolában két, heti órarendet állítottak össze, egyik az élőben megtartott órákat, a másik azokat az összes egyéb tevékenységeket összegzi, amellyel el tudják érni a diákokat – tudtuk meg Vad Márta igazgatónőtől. A tanárok azt a javaslatot kapták, hogy mérsékelt ritmusban haladjanak a tananyaggal, hiszen mindenki számára új ez a helyzet. Nem szeretnék azt, hogy a diákok napi 6–8 órát üljenek a számítógép előtt – tette hozzá az igazgató. Zajlik a vizsgára való felkészítés, ugyanakkor az osztályfőnöki órák sem maradnak el, mivel a kapcsolattartást kulcsfontosságúnak tekintik.

A vizsga előtt álló diákok számára a tananyaggal kapcsolatosan nincsenek problémák, a vizsgán ugyanis csak a januárig leadott tananyagot fogják kérni. Ők feladatsorokat oldanak, számukra már megjelent a harmadik feladatsor is, amelyből kettő már magyarul is elérhető, illetve zajlik a továbbiak fordítása. Ezeknek a feladatsoroknak a megoldása, közös megbeszélése felér egy próbavizsgával – véli az iskolaigazgató. Meglátása szerint ugyanakkor az ötödikeseket is el fogják érni valamilyen formában az angol felmérő kapcsán.

A ballagás lebonyolítása még bizonytalan, de mindent meg fognak tenni, amit a törvényes keretek megengednek – mondta el érdeklődésünkre az iskolaigazgató.

Szacsvay

A Szacsvay Imre Általános Iskolában is folytatódik az online oktatás, a tanárok a jelenlegi körülmények között is megpróbálják fenntartani a gyerekek motivációját, tudásvágyát – mondta el Pásztor Gabriella iskolaigazgató. A kijárási tilalom feloldását követően a tanév lezárásának kapcsán meg kell szervezzék a tanárok iskolába való bejárását, illetve várják a vizsgák lebonyolításának pontos módszertanát is – tudtuk meg. Elsődleges az egészség – mondta el az igazgatónő, aki hozzátette: miután a szülők visszatérnek munkahelyükre, még fontosabbá válik az, hogy a gyerekek rendszeres foglalkozáson vegyenek részt. Az iskolában szinte minden gyereket el tudnak érni valamilyen formában, csak egy eset van, ahol telefonon keresztül tartják a kapcsolatot.

A lezárással kapcsolatosan elmondta: az iskolában folyamatos értékelés zajlott, így már az iskolák bezárása előtt a heti egyórás tantárgyaknál minden esetben volt legalább egy jegy. Ahol erre szükség van, a szülő beleegyezésével az online oktatás alatti tevékenységre is kaphat jegyet a diák.

Lorántffy

A diákokat két jeggyel is le lehet zárni, abban az esetben pedig, ahol egy jegy van, a gyerek, szülő beleegyezésével az online tevékenységre is lehet jegyet adni, illetve második jegynek beírható az első félév lezárt eredménye is. Bukásra állás esetén a tanár lehetőséget kell adjon a diáknak a javításra – ismertette Soós Sándor, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója azokat a lezárással kapcsolatos támpontokat, amelyet a főtanfelügyelő-helyettessel folytatott videókonferencia során ismertettek az iskolák számára.

Vannak olyan diákok, akik nem tudnak becsatlakozni az online oktatásba, az ő elérésük érdekében keresik a megoldást. Amint arról korábbi lapszámunkban beszámoltunk, a nagyváradi önkormányzat táblagépek vásárlásával segíti a hátrányos helyzetű diákokat, a Lorántffy a városi tanács által megszavazott összegből 7000 lejt kapott táblagépek vásárlására – tudtuk meg az igazgatótól.

Bár a hagyományos ballagás – úgy tűnik – nem kivitelezhető, azt nem szeretnék, hogy a most tanulmányaikat végző diákok számára kimaradna a ballagás élménye – mondta el az intézményvezető.

Szent László

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum külön platformmal rendelkezik, ahová a tanárok feltöltik a tananyagot, ezekhez a diákok hozzá tudnak férni. Ezen kívül különböző felületeken (Messenger, Zoom, Classroom) létrehozott csoportokban zajlik az online oktatás. Mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy elérjék a diákokat – mondta el Konrád Katalin igazgatónő. Vannak azonban olyan gyerekek, akik esetében ez nem megvalósítható, és ennek hátterében nem feltétlenül az eszközhiány áll, hanem például az, hogy egy családban csak egy eszköz áll rendelkezésre több személy számára, sokszor pedig a túlterhelés miatt szakadozó internetkapcsolat is gondot okoz.

„Olyan viszont nincs, akiben nincs jó szándék” – tette hozzá az igazgatónő, elmondván: a kapcsolatot több módon is próbálják fenntartani, egy nap a tanárok akár többször is elmagyarázzák ugyanazt a tananyagot. A tanárok annak tudatában, hogy mindenki számára nehéz ez a helyzet, igyekeznek pozitívan értékelni a gyerekek tevékenységét – mondta el az intézményvezető. A végzős osztályok diákjai intenzíven készülnek a vizsgákra, a júniusban esedékes felkészítő órák lebonyolítására fizikailag alkalmas az iskola, hiszen elegendő épületszárnnyal, osztállyal rendelkeznek ahhoz, hogy az előírások szerint tízes csoportokra osszák a hat végzős osztályt – tudtuk meg. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban sem szeretnék ugyanakkor azt, hogy a végzősök kimaradjanak a ballagás élményéből, bár erre vonatkozóan még nincs konkrét terv, illetve az emlékezetes esemény megszervezése az országos szinten meghozott rendeletektől is függ – mondta el az iskolaigazgató.

Borítóképen: az Ady Endre Elméleti Líceum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában