Koronavírus

2020.04.21. 10:11

Nyakó József: Büszke vagyok Érmihályfalva lakosaira

Érmihályfalva, Értarcsa és Érszőllős elöljáróitól érdeklődtünk arról, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek az említett települések lakói a koronavírus-járvány miatt.

Pikó Stefánia

Érmihályfalván a legutóbbi adatok szerint huszonheten tartózkodtak otthoni elkülönítésben, közülük 14-en külföldről hazaérkezettek, a többiek pedig ezen személyek hozzátartozói – tudtuk meg Nyakó József polgármestertől. Az önkormányzat munkatársai minden nap meglátogatják őket, és igény szerint az étkeztetésüket is biztosítják. A településen több mint 1800 65 év fölötti él, közülük pedig jó néhányan szorulnak segítségre, mivel hozzátartozóik nincsenek elérhető közelségben. Róluk a harminchárom tagból álló önkéntesek csoportja gondoskodik, az önkormányzattal együtt.

A település nemcsak a rászorulók ellátásában jeleskedik, hanem fegyelem terén is. A polgármester elmondta, kifejezetten büszke Érmihályfalva közösségére, hiszen a kihágások száma nagyon csekély, szinte nulla. Az alpolgármesterrel, Karsai Attilával együtt szombaton megafonnal járták körbe a várost, és örömmel konstatálták, hogy a lakosok nagyon fegyelmezettek, alig lehetett embert látni az utcán; mindemellett a közhangulat is biztatónak mutatkozott, az emberek a kertekből, az ablakokból mosolyogva integettek a város vezetőinek. A polgármester ezután írásban szólította meg a város lakosait az intézkedések betartására, ahogy azt már korábban is megtette a járvány kapcsán. A közleményben egyebek mellett köszönetet mondott mindenkinek a fegyelmezett és felelősségteljes viselkedésért, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet lazítani, továbbra is tartani kell a rendet. „Mi, Érmihályfalva vezetői az apparátusunkkal és az ANTICOVID Koalíció önkénteseivel karöltve, figyelve minden veszélyre, továbbra is teljes kapacitásunkkal őrizzük városunk lakosságát, de az áhított sikert csak veletek összefogva, együtt tudjuk elérni. Szolgálatainkról érdeklődni, tájékoztatást kérni, bejelentéseket tenni a Városháza erre a célra létesített, katasztrófavédelmi ügyeletének munkatársainál lehet a 0755-088-139-es telefonszámon. A kijárást igazoló nyilatkozat nyomtatványaihoz a Városházán, illetve a főtéri újságárusnál ingyenesen lehet hozzájutni” – olvasható közleményében.

Az önkormányzat már a hónap elején elkezdett foglalkozni a közterek, járdák, tömbházak lefertőtlenítésével is – arról, hogy milyen vegyszert használtak ehhez, a város honlapján tettek közzé részleteket. Igyekeznek tehát minden téren helyt állni, és úgy látszik, ebben partnerek a város lakói is.

Értarcsa, Érszőllős

Értarcsa polgármestere, Bordás Károly arról számolt be, hogy bár náluk nem tevékenykednek önkéntesek, az önkormányzat munkatársai önerőből mindenkit el tudnak látni. Az alkalmazottak minden nap meglátogatják a segítségre szoruló időseket, és szükség esetén be is vásárolnak helyettük. Megbetegedést nem regisztráltak, de olyanok vannak, akik külföldről érkeztek haza, és jelenleg elkülönítésben tartózkodnak. A fegyelem kérdésében nem nyilatkozott annyira pozitívan: „Vannak, akik betartják a szabályokat, vannak, akik nem”. A polgármester ennek ellenére is bizakodó, hiszen biztos benne, hogy ezen is túlleszünk.

Beke László érszőllősi polgármester hangsúlyozta: fontos, hogy egy elöljárónak tekintélye legyen, ő pedig mindig is igyekezett rendet és fegyelmet tartani. Ez most meg is látszik, hiszen eddig semmilyen probléma nem keletkezett a járvány miatt. Jelenleg két külföldről hazaérkezett személy tartózkodik otthoni elkülönítésben, és vannak olyanok, akik szintén karanténban voltak, ezt be is tartották, a tizennégy nap után pedig kiengedték őket. Ellátást idős személyek nem igényeltek az önkormányzattól, szerencsére minden hatvanöt év fölötti nagyon jó erőben van, és nem szorul támogatásra, de ha néhányan mégis, számukra segítséget tudnak nyújtani családtagjaik. A húsvéti ünnepkör ideje alatt csak két roma család igényelte az önkormányzat támogatását, akik készségesen reagáltak a megkeresésre.

Bár az országban sok helyen okozott kisebb-nagyobb konfliktusokat, sőt, tömegverekedést is a járvány és az ünnep körüli feszültség, az említett településeken nem fordultak elő efféle összetűzések.

Borítókép: Bíró Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában