Kijárási tilalom

2020.04.28. 12:00

Nem biztos, hogy most kell megváltani a világot

A szükségállapot megkezdése óta számtalan cikk született arról, mivel töltsük a hirtelen ölünkbe hullott szabadidőt, hogyan használjuk ki ezt a legjobban. Egyre többen hallatják azonban a hangjukat a produktivitás, a már-már fenyegető hangvételű „motivációs” szövegek ellen.

Pikó Stefánia

Kezdjünk el tornázni, étkezzünk egészségesebben, kísérletezzünk új receptekkel, olvassunk ki minden könyvet, amit eddig akartunk, de nem volt rá időnk, keressünk egy hobbit, varrogassunk maszkokat, takarítsuk ki otthonunk minden eldugott sarkát, lomtalanítsunk, nézzünk sok-sok filmet, és mindenképp kezdjünk el az önfejlesztéssel foglalkozni, tanuljunk valami új készséget, ja, és néha meditáljunk, ismerjük meg önmagunkat – minderről pedig számoljunk be ismerőseinknek, sőt, mindenkinek, fotóösszeállítások vagy kisfilmek, videók formájában. Nyomasztva ezzel mindazokat, akik úgy érzik, most nem igazán tudnak efféle tevékenységekkel foglalkozni, valahogy nincs elég energiájuk, motivációjuk, vagy munkájuk és az otthoni teendők miatt most sincs mindehhez elegendő szabadidejük.

Motiváló vagy deprimáló?

Alapjában véve az ötleteket adó cikkek jó szándékkal születnek, és valóban hasznosak tudnak lenni, mert ezek a produktív időtöltések valamelyest kikapcsolódást tudnak nyújtani, leginkább pedig segítenek ideiglenesen elfeledtetni velünk azt, hogy éppen világjárvány, egy mindenre hatást gyakorló krízishelyzet van. Sokan vannak tehát olyanok, akik valóban szükségét érzik annak, hogy mindig produktívak legyenek, és ebben a krízishelyzetben is segít rajtuk, ha mindenféle izgalmas és új tevékenységbe kezdenek. Ezen személyek azonban nem várhatják el mindenki mástól, hogy ugyanígy vezessék le a feszültséget.

Jeremy Haynes üzleti és életmód tanácsadó Twitter-oldalán osztott meg egy szöveget, melyben az állt, hogyha úgy jön ki valaki a karanténból, hogy nem fejlesztett egy új készséget, vagy nem fogott neki valaminek, amire régóta vágyott (pl. saját vállalkozás), akkor eddig sem az időhiánnyal volt gond az életében, hanem az elszántsággal és motiváltsággal. Ez a motiválónak szánt szöveg, amelyet több ezren meg is osztottak, kissé már fenyegetőnek, nyomasztónak tűnik többek elmondása szerint is. Nyilvánosan reagált erre egy bejrúti terapeuta is: „Lehet, hogy azt elfelejted, Jeremy, hogy épp egy globális világjárvány és egy masszív gazdasági válság kellős közepén vagyunk, ami talán egy icipicit elvonhatja a figyelmünket” – írja a roadster.hu. A terapeuta bejegyzésében kifejtette azt is, hogy most épp egy kollektív traumát élünk meg, hiszen vannak, akik a munkanélküliség miatt szenvednek, vagy szeretteiket gyászolják.

Fontos az empátia

A világjárvány, az otthon maradás nem mindenki számára egyenlő a gondtalan, végtelen szabadidővel, és nem is mindenki tud pont most életmódváltásra koncentrálni, vagy a lakás átrendezésével foglalkozni, és emiatt nem is kell rosszul érezze magát senki. Ugyanúgy rendben van az is, ha egyáltalán nem vagyunk produktívak, ha úgy dolgozzuk fel a körülöttünk zajló szokatlan és aggasztó eseményeket, hogy csokit majszolva nézünk végig egy egész évadot egy sorozatból egy este alatt, és rendben van az is, ha „csak” dolgozunk, elvégezzük a házimunkát, aztán pedig csak tévézünk, vagy a Facebookot görgetjük a telefonunkon. Nem kell most megváltani a világot, nem kell mindenki multitalentumként újjászületve előbújjon majd az izolációból.

Néhány nappal ezelőtt a Bihari Naplóban, illetve az erdon.ro portálon megjelent egy interjú Molnár Éva pszichológussal. Feltevődött a kérdés, hogy hogyan hozzuk ki a maximumot egy párkapcsolatból, amikor krízishelyzet van. „Nem vagyok biztos abban, hogy ez a helyzet az, ami arra sarkall minket, hogy a maximumot hozzuk ki a kapcsolatunkból. Talán nem is feltétlenül kell. A krízishelyzetek inkább a túlélésről szólnak még akkor is, ha a végén akár jól is kijöhetünk belőle. Most elég, ha megpróbáljuk megőrizni azt a jót, amit eddig elértünk, felépítettünk együtt és kihasználjuk az ajándékba kapott időt (...)” – hangzott a szakértő válasza.

Nem szabad tehát elfelejteni, hogy egy krízishelyzetet mindenki úgy dolgoz fel, ahogy számára a legjobb, ezen módszerek egyike sem rossz, ezért nem árt odafigyelni arra, hogy ne „nyomjuk le mások torkán” végtelen energiánkat és produktivitásunkat. Az új és izgalmas pilátesz-gyakorlatok mellett gyakoroljunk empátiát is!

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában