Kényszerszabadság

2020.04.15. 12:16

Megkezdődtek a kifizetések a vállalkozások számára

Megkapják a márciusra esedékes állami támogatást a világjárvány miatt munkatevékenységük felfüggesztésére vagy korlátozására kényszerülő munkavállalók és vállalkozások.

Pap István

A Bihar Megyei Szociális és Kifizetési Ügynökséghez (AJPIS) április 1–10. között összesen 4260 támogatási kérelem érkezett, és mint azt Gabriela Iovától, az ügynökség igazgatójától megtudtuk, ebből a tegnapi nap délutánjáig 4200 kérvényt ellenőriztek, és ezek közül 2951 kérelmet ítélt meg jogosnak az intézmény. „620 kérvényezőt már ki is fizettünk” – mondta Iova, hozzátéve, hogy a támogatás összege egységes, minden kérvényező a nettó országos átlagbér hetvenöt százalékát kapja meg. Mint megtudtuk, a jogosultak közül háromszázötvenen szabadfoglalkozásúak, öt sportklub is támogatásért folyamodott, a fennmaradó 2596 kérvényt engedéllyel rendelkező vállalkozók, illetve egyéni vagy családi vállalkozások nyújtották be. Gabriela Iova hozzátette, hogy ügyvédektől is kaptak támogatási kérelmeket, de az még nem világos, hogy ők is jogosultak-e erre a támogatásra, ezért az ő esetükben meghosszabbították a benyújtási határidőt, vagyis még van reményük arra, hogy kapnak márciusra támogatást. Amennyiben a jelenlegi állapot fennáll, akkor mindazok, akik nem egyéni munkaszerződés alapján jutnak jövedelemhez, legközelebb május 1–10. között kell majd benyújtsák az AJIPS-hoz az áprilisra vonatkozó kérvényeket.

Munkavállalók

A kényszerszabadságra küldött egyéni munkavállalási szerződéssel rendelkező dolgozók állami bértámogatási kérelmét a munkaadók kell benyújtsák a megyei foglalkoztatási ügynökséghez. Bihar megyében a hétfőn kora délután egy óráig összesített adatok szerint 1438 munkáltató nyújtott be támogatási kérvényt a kényszerszabadságra küldött 15.491 munkavállalója számára, tudtuk meg Békési Csabától, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatójától. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy ez mintegy 9 millió lejes költséget tesz ki, de az igazgatóságnak egyelőre csak 5 millió lej áll rendelkezésére, ebből a keretből ma és holnap ki is fizetik az első hétszáz munkáltatót, azaz az április 1–5. között benyújtott kérvényeket tudja az igazgatóság kiegyenlíteni ebből az összegből, illetve a 6-án beérkezett kérvények egy részét is. Az AJPIS-tól eltérően az AJOFM-hez egész hónapban be lehet nyújtani az előző hónapra vonatkozó kérvényeket, úgyhogy várhatóan több mint kilenc millió lejre lesz szükség Bihar megyében minden igény kielégítéséhez. Kérdésünkre válaszolva Békési Csaba elmondta, hogy a megyében 167 ezer egyéni munkaszerződés van érvényben, tehát a munkáltatók eddig a munkavállalóknak mintegy kilenc-tíz százalékát küldték kényszerszabadságra. Az igazgatóság a munkáltatónak fizeti ki a pénzt – a dolgozók alapbérének hetvenöt százalékát –, és utóbbiak kötelessége az, hogy az átvételtől számított három napon belül továbbítsák az anyagi juttatást a munkavállalóknak. A Területi Munkaügyi Felügyelőség adatai szerint Bihar megyében április 10-én az aktív munkaszerződések száma 190.228 volt, ebből 38.824-at felfüggesztettek. A munkaszerződések felfüggesztésének okaként többek között a kényszerszabadságot, a karantént, a gyermeknevelési szabadságot és a fizetés nélküli szabadságot jelölték meg.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában