Beruházás

2020.04.18. 08:52

Közös épülettulajdon, közös irodaház-építés Váradon

A napokban lebontották Nagyváradon a Széchenyi tér (Traian park) 14. szám alatti földszintes ingatlant, a Demokrata Párt egykori székházát. Ötszintes irodaház épül a helyén.

Forrás: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzat 2018-ban kezdett bele az elhanyagolt váradi telkek és területek rehabilitációs programjába, ennek a célkitűzésnek a részeként újítják meg a Széchenyi térnek (Traian park) az igazságügyi palota és az ügyvédi kamara közötti részét is. Időközben az önkormányzat elfogadta a nagy vihart kiváltott ún. épületmagasítási szabályzatot is, amellyel arra ösztönzi a belvárosban alacsony ingatlannal rendelkező tulajdonosokat, hogy építsenek emeletet, emeleteket ingatlanukra. A Széchenyi tér 14. szám alatti projekt e tekintetben is amolyan jó példa is kíván lenni a háztulajdonosoknak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Partnerség

A nagyváradi önkormányzat tavaly kötött együttműködési szerződést a Széchenyi tér 14. szám alatti ingatlan társtulajdonosával. Az egyszintes, jellegtelen épület fő ismertetőjegye az, hogy hosszú éveken át ez volt az egykori Demokrata Párt (PD) székháza. Az együttműködésről Cristian Popescu, a nagyváradi ingatlankezelő igazgatóhelyettese beszélt lapunknak. Mint megtudtuk, az egykori pártszékház és a hozzá tartozó telek hatvan százaléka egy magánszemély tulajdona, negyven százalék pedig a városé. A két fél együttműködési szerződésében az áll, hogy az ingatlan helyén egy ötszintes irodaépületet húznak fel. A beruházás minden költsége a tulajdonarányoknak megfelelően oszlik el, azaz mind a bontásoknak, mind pedig az építkezésnek a 60,5 százalékát a magánszemély, 39,5 százalékát pedig az önkormányzat fedezi. Cristian Popescu hangsúlyozta, hogy nem történt tehát kisajátítás, hanem olyan egyezség született, amelyben a magánszemélynek ugyanakkora területe és ingatlanrésze lesz, mint volt eddig, csak éppen lesz egy modern, új épülete.

Várják a többieket

A további ügymenetről szólva az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az épület lebontása után törölni kell az ingatlant a telekkönyvből, ezt követően lehet elkészíteni a dokumentációt az új ingatlan építésére. Arra még nincs pontos válasz, hogy mikorra készül el az irodaház, ezt a műszaki tervben kell majd rögzíteni. Egyelőre csak annyit tudni a leendő beruházásról, hogy ötszintes (földszint, három emelet plusz manzárd) irodaépületet húznak ott fel. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a sorsuk a most lebontott ház közvetlen közelében lévő kis épületeknek, Cristian Popescu azt válaszolta, hogy az önkormányzat felajánlotta az együttműködését a többi ottani ingatlantulajdonosnak is, de ők egyelőre elhárították azt. „Az emberek meg akarják várni, hogy mi történik ott, és mi megmutatjuk, hogy mi lesz. Mutatunk nekik egy példát” – fogalmazott Popescu, kiemelve, hogy ez a példa talán meggyőzi a többi tulajdonost arról, hogy kössön partnerségi szerződést a várossal. Kiemelte továbbá, hogy abban az övezetben nem tervez kisajátítani semmit az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában