Járványhelyzet

2020.04.24. 09:50

Kétszázalékos az elhalálozási arány megyénkben

Jelenleg 370 koronavírus-fertőzött van Bihar megyében, közülük 141 van kórházba beutalva. Bihar megyében mindössze két százalékos a járvány miatti elhalálozási arány, jelentette be dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora.

Pap István

A Bihar megyei járványhelyzetről, valamint a Kínából érkezett egészségügyi eszközök lebonyolításáról tartott videotájékoztatót dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora, valamint Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) igazgatója, aki az említett eszközbeszerzés lebonyolításával volt megbízva. Gheorghe Carp tudatta, hogy megyénkben jelenleg 370 fertőzött van, majd kiemelte, hogy tudomása szerint az országban Bihar az egyetlen megye, ahol tesztelik a karanténban lévőket is, más megyékben a tizennégy napos vesztegzár letelte után egész egyszerűen hazaengedik az embereket, így nem tudni, hogy valójában ki fertőzött, és ki nem. Carp doktor azzal folytatta, hogy a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt egyetlen Bihar megyei egészségügyi intézményben, a 450 férőhelyes váradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházba 141 fertőzött van beutalva. Az intenzív osztály 35 ágyából jelenleg mintegy tizenöt van elfoglalva. Carp bejelentette, hogy csütörtökön újabb négy lélegeztetőgép érkezett a kórházba, így harmincra emelkedett az intenzív osztályon a koronavírus-betegek teljes körű kezelésére alkalmas, minden szükséges berendezéssel ellátott ágyak száma. A megyei kórházak koordinátora elmondta azt is, hogy Biharban mindössze két százalékos a járvány miatti elhalálozási arány, ami országos viszonylatban rendkívül jó statisztikai adat.

A második PCR

Kiemelte azt is, hogy a váradi megyei kórházban minden beutalt személyt letesztelnek PCR tesztelő berendezéssel, és amennyiben fertőzés gyanúja merül fel, huszonnégy órára elkülönítik a beteget, míg megjönnek az eredmények, és az orvosok megbizonyosodnak arról, hogy a páciens valóban fertőzött-e vagy sem. Bejelentette azt is, hogy megérkezett a második PCR-berendezés, mely a legalkalmasabb eszköz az új koronavírus-fertőzés kimutatására. A gép használatát tanulják az orvosok, és már mától elkezdődhetnek a tesztelések az új gépel is. Carp kiemelte, hogy ezáltal naponta több mint négyszázötven tesztet tudnak majd elvégezni. Mint mondta, március 23-a óta több mint négyezer tesztet végeztek el Bihar megyében.

Két hónapra elég

Mihai Jurca, az APTOR igazgatója a múlt hét végén Kínából beszerzett szállítmányról, és a beszerzés módjáról osztott meg információkat. Elmondta, hogy a szükségállapot bevezetése után a Bihar megyei kórházak leltárba vették a védőeszköz-készletüket, és megállapították, hogy az csak néhány hétre elég normál körülmények között, de nem elegendő még ennyi időre sem járvány idején. Megállapították továbbá, hogy a hazai piacon nincsenek elegendő mennyiségben ezek az egészségügyi, gyógyászati termékek, ráadásul az árak is a magasba szöktek, és amúgy is a Romániából rendelt anyagok kilencvenöt százalékát Kínában gyártották. Annak a kockázata is fennállt, hogy a hazai piacról nem tudnák biztosítani a kellő mennyiségű védőeszközt az egészségügyi dolgozóknak abban az esetben, ha nagyon megugrana a fertőzöttek száma. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy egyenesen egy kínai gyártótól és forgalmazótól szereznek be eszközöket, amelyek két hónapra elegendőek Bihar megye összes kórháza számára. Piackutatást végeztek, és a kapott ajánlatokat az ár, a szállítási idő és a fizetési határidő alapján elemezték. Jurca elmondta, hogy az a cég, amelyikkel végül megegyeztek, elfogadta azt, hogy csak harminc százalék előleget kapjon a váradi önkormányzattól.

Óvatosság

Jurca tudatta, hogy több óvintézkedést is foganatosítottak annak biztosítására, hogy megfelelő áru érkezzen Váradra: egyrészt minden termékre európai megfelelőségi tanúsítványt kértek, ami amúgy is kötelező, továbbá alkalmaztak egy műszaki vizsgálatokra szakosodott vállalatot, mely a gyártás helyszínén ellenőrizte az összes terméket, sőt, magát a gyárat is, és ezeket a jelentéseit elküldte Váradra. Harmadik óvintézkedésként mintát kértek minden megrendelt termékből, amelyeket a váradi orvosokkal ellenőriztettek, és csak azt követően rendelték meg a 3.322.000 dollár értékű kínai árut, hogy megkapták az orvosok és a műszaki ellenőrző cég jóváhagyását. A szállítmányban védő-szemüvegtől, arcvédő plexiüvegtől kezdve, védőruhán, köpenyen és kesztyűkön át lázmérőkig és több típusú maszkokig tizenkétféle termék volt. A szállítási, a kezelési díj, valamint a műszaki ellenőrzés összesen 712 ezer dollárba került. Mindezeket a költségeket számításba véve például egy maszk 1,75 lejébe, egy speciális, orvosi maszk darabja 14 lejébe került a városnak, mondta Jurca.

Borítókép: Mihai Jurca és dr. Gheroghe Carp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában