Közvetítő platform

2020.04.28. 12:40

Internetes térképen a helyi termelők

Ingyenes online felületet készített két bukaresti egyetemista, amely a romániai helyi termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt szól, ezzel is elősegítve a helyi kézműves termékek forgalmazását.

Knit Man Scarf For Cold Day

P. Nagy Noémi

Az új koronavírus miatt bevezetett szükségállapot több hetes bezártsága sokunkból egykedvűséget, szorongást vagy csak unalmat vált ki. Nem mindenki tétlenkedik viszont a négy fal között töltött időszakban. A szükség új ötleteket szül és számos érdekes kezdeményezés jött létre ezekből. Egy ilyen, sokak számára hasznos ötletet ültetett gyakorlatba két egyedhalmi (Adjud, Vrancea megye) fiatal, Ilie Andrei-Leonard és Feraru Mihail. A bukaresti egyetem hallgatói úgy gondolták, hogy egy ingyenes internetes felület kidolgozásával segítséget nyújtanak a romániai termelőknek és fogyasztóknak egyaránt. A producatoridinromania.ro internetes oldal a helyi termelők és a potenciális fogyasztók közötti interakció megkönnyítését szolgálja. A platform nem más, mint egy térkép, amelyre a különböző kézműves termékeket gyártók és forgalmazók regisztrálhatnak, és az oldalra látogató vásárlók könnyen rákereshetnek akár a megyére, akár a különböző termékkategóriákra. A platform nem egy internetes boltként működik, csupán listázza a helyi termelőket. Az oldalra bármely cég vagy engedéllyel rendelkező magánszemély regisztrálhat. Április 27-ig egyébként országos szinten 257 helyi termelő iratkozott fel a térképre, Bihar megyéből pedig hat helyi termelő, ebből kettő Nagyváradról: egy olyan, amely kézműves söröket állít elő, illetve egy hátizsákokat és táskákat készítő vállalkozás.

Hogyan működik?

A helyi termelők ingyenesen iratkozhatnak fel a platformra, kérésre egy weboldal létrehozásában, működtetésében vagy reklámozásában is segít a két fiatal fejlesztő, utóbbiakért viszont már fizetni kell. Az oldalra látogatók pedig megyére leosztva megtalálják a vállalatok elérhetőségét és fel is kereshetik a kiválasztott vállalkozás honlapját. A fogyasztók rákereshetnek egy adott megye helyi termelőire vagy konkrétan termékkategóriákra, mint például mezőgazdasági termékek, italok, dekorációk, reklám és művészeti termékek, egészségügyi, építőipari, textiltermékek stb.

„A Romániai Helyi Termelők Térképe koncepció eltér a többi platformtól. Ezen a térképen szeretnénk feltüntetni az összes helyi gyártót, névvel, leírással és elérhetőséggel együtt. Így létrehoztunk egy olyan rendszert, amely bárki számára nagyon könnyen elérhető és használható, csak internetkapcsolatra van szüksége, és a térkép megnyitásával a felhasználó látni fogja a legközelebbi termelőket, szűrheti őket az érdeklődésének vagy igényének megfelelően. A platform teljesen ingyenes, mind a fogyasztók, mind a termelők számára. A termelők és a fogyasztók közötti kapcsolatfelvétel a szokásos eszközökön keresztül történik, mint például a telefon vagy a Facebook, így azok sincsenek hátrányban, akik nem tudnak vagy szeretnek interneten keresztül rendelni. A jövőben szeretnénk az oldalt tovább fejleszteni új kiegészítésekkel és lehetőségekkel” – áll a fejlesztők bemutatkozó szövegében.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában