Együtt vagyunk!

2020.04.17. 11:42

Elbeszélgetnek telefonon keresztül a rászorultakkal

Együtt vagyunk! elnevezéssel működik egy ideje Nagyváradon egy önkéntes-hálózat, melyet az alapítók azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsenek mindazoknak, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotban erre rászorulnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Az önkéntes-hálózatot az RMDSZ, a történelmi magyar egyházak, civil, ifjúsági és karitatív szervezetek hozták létre arra gondolva, hogy ebben a nehéz időszakban sok magyar ember szorul segítségre kora, betegsége vagy egyedülléte miatt. Az alapítók az RMDSZ által delegált Összefogás Nagyváradért Egyesület, a Caritas Catolica, a református Diakónia Keresztyén Alapítvány, valamint a Nagyvárad-Belvárosi Baptista Gyülekezet, illetve partnerként csatlakoztak még az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezetei, a váradi RMDSZ nőszervezete, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), a Magyar Ifjúsági Egyesület (MIÉRT), a Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Ovisuli Egyesület és a Holnap Kulturális Egyesület.

Székely Hajnal, az RMDSZ nőszervezetének váradi elnöke

A nagyváradi RMDSZ nőszervezete egyaránt csatlakozott a helyi kezdeményezésnek számító Együtt vagyunk! platformhoz és az országosan futó Halljuk egymást! programhoz is. Székely Hajnal váradi elnök szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: a Biró Rozáliával való egyeztetés után március 27-én küldte el a felhívást az ismerőseinek, akiket arról tájékoztatott, hogy önkéntesként csatlakozni lehet ahhoz a telefonos segítségnyújtó akcióhoz, melynek célja, hogy könnyítsenek az időseknek és az egyedülálló személyeknek a helyzetén, figyelmes, érdeklődő, barátságos hangon szólva hozzájuk anélkül, hogy ezek a beszélgetések terápiának vagy lelkisegély-szolgálatnak minősülnének. Első körben 26 önkéntes jelentkezett, akiknek a száma azóta 32-re bővült. Jelenleg körülbelül 130 személlyel tartják Váradon a kapcsolatot, őket napi, illetve kétnapi rendszerességgel hívják fel telefonon. A visszajelzések alapján jó emberi kapcsolatok alakulnak ki, az esetek több mint kilencven százalékában az érintettek örülnek a kezdeményezésnek, szinte már várják, hogy mikor csörren meg a telefonjuk, hogy aztán elmondhassák, mi történt velük, mi a véleményük a körülöttük, az országban és a világban zajló történésekről. Ezek a beszélgetések sokszor 30–40 percig is eltartanak, van, aki arról számol be, hogy aznap mit látott a Facebookon, vagy elpanaszolja, hogy mire volna szüksége. Ha gyógyszerek kellenének vagy élelmiszerek, a kívánságlistát a nőszervezet továbbítja Pető Dalmának, az Együtt vagyunk! platform koordinátorának. Amúgy amennyiben valaki önkéntesként be szeretne kapcsolódni a telefonos hálózatba, vagy segítséget igényel, az a 0740-805-973-as telefonszámon jelentkezhet. Székely Hajnal ezúton is köszöni önkéntestársainak, hogy csatlakoztak a felhíváshoz, és vállalják a beszélgetéseket. Ugyanakkor az Együtt vagyunk! hálózat részleteiről érdeklődni az office@egyuttvagyunk.ro e-mailon keresztül lehet, és a 0770-918-097-es telefonszámon (hétköznap 10–16 óra között) kereshetik a www.egyuttvagyunk.ro segítőplatform csapatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában