Vége a bűznek

2020.04.30. 11:06

Végleg bezárta kapuit a Várad melletti disznóhizlalda

A nagyváradi önkormányzattal kötött egyezménynek megfelelően végleg bezárta kapuit a Nagyvárad-Őssi vasútállomás mögött lévő Nutripork disznóhizlalda, tudatja közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A város 2018-ban egyezett meg a Nutripork cég képviselőivel arról, hogy legkésőbb 2020-ban beszüntetik a disznóhizlaldát az említett létesítményben. A közlemény idézi Ilie Bolojan polgármester szavait, aki elmondta: „Végleg beszüntette tevékenységét a Várad-Őssi vasútállomás mögött működő disznóhizlalda, mely a Nagyvárad nyugati határában terjengő kellemetlen szagok egyik forrása volt. A Környezetvédelmi Ügynökséghez már benyújtottuk a dokumentumokat az egykori farm környezetbaráttá tételére. Ettől a hónaptól kezdve már nem lesz érezhető a város nyugati, Őssi lakónegyedét elárasztó, de bizonyos időjárási viszonyok mellett egészen a városközpontig elérő szag. A disznóhizlalda és a szénnel működő hőerőmű éveken át voltak szennyezőforrások. Az új hőerőmű uniós forrásokból történő megépítése megoldotta a hamuszennyezés, a disznóhizlalda bezárása pedig megoldotta a szagártalom problémáját”.

A Nutripork cégnek 2048-ig volt koncessziós szerződése egy 18 hektáros területre. Az említett, 2018-ban kötött megegyezés értelmében a cég ebből 6,5 hektárt átadott a városnak, tehát lemondott ennek a területnek a használatáról, míg a fennmaradó 11,5 hektáros telket, amelyen a vállalkozás aktívái vannak, a város eladta a Nutriporknak. A város által megszerzett 6,5 hektáros telket a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség vette át, és 2019-ben megszerezte rá az ipari park létesítéséhez szükséges engedélyt. A Nagyváradi Helyi Tanács májusi ülésén szavaznak majd az új ipari park közművesítésének megvalósíthatósági tervéről. A megegyezés értelmében a Nutripork cégnek szintén lehetősége van arra, hogy a maga telekrészén ipari parkot létesítsen. A polgármesteri hivatal közleménye felidézi, hogy 1999-ben a Nutrientul vállalat Szentandrás község önkormányzatával kötött 49 évre szóló, meghosszabbítható időtartamú koncessziós szerződést a szóban forgó területre. 2001-ben kitolták Nagyvárad közigazgatási határát, mely így magában foglalta a Nutrientul által használt területet is. Jogvita keletkezett a város és a Nutrientul között, csakhogy a Nagyváradi Ítélőtábla 2005-ben született jogerős ítéletében kimondta, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tiszteletben kell tartsa a közigazgatási határ módosítása előtt a vállalkozás és Szentandrás között kötött szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában