Tiszta vizet

2020.04.23. 17:00

A pánik és a stressz többet árthat az egészségnek, mint a csapvíz

Vannak, akik szerint a csapvíz számtalan káros anyagot tartalmaz, olyan baktériumokat, melyeket nem lehet klórral eltüntetni, míg mások úgy gondolják, a posztmodern ember túl kényes, a csapvíz pedig teljes mértékben iható. Kinek van igaza?

Fotó: A szerző felvétele

Pikó Stefánia

A közösségi oldalakon már ismert, visszatérő poén lett, hogy Nagyváradon gyakran „elveszik” a vizet. Ugyanígy ismerjük azt a jelenséget is, amikor a „visszaadás” után a csapvíz egy ideig barna színű, szennyezett, de ez olykor a vízszolgáltatás szüneteltetése nélkül is előfordul – ezen pedig már senki nem nevet. Egy ideig emiatt talán a kedvünk is elmegy attól, hogy mosásra, főzésre használjuk ezt a vizet, attól meg pláne, hogy megigyuk. Alin Sas, a Nagyváradi Vízművek szóvivője lapunknak elmagyarázta, hogy a vízszennyeződés leggyakrabban csőtörések vagy karbantartási munkálatok miatt fordul elő. Egy-egy érintett lakos ilyenkor betelefonál a vízművekhez, jelzi a panaszt, a vállalat munkatársai pedig igyekeznek mielőbb megoldani a problémát. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a gyors technológiai fejlődés korában nincs-e valamilyen más, modernebb módszer a munkálatok elvégzéséhez, amellyel el lehetne kerülni ezt a kellemetlenséget, de a szóvivő elmondása szerint nincs, és az egész országban, mindenfelé ugyanígy oldják meg a csőtöréseket és az egyéb problémákat.

Nincs bizalom

Románia a legtöbb palackozott vizet fogyasztó országok közé tartozik Európában. Ha sikerülne elérni, hogy az emberek szívesebben fogyasszák a csapvizet, rengeteg pénzt lehetne megspórolni, ráadásul ez a környezetet is jelentősen kímélné. A rendszeresen előforduló barna víz látványa, illetve a mostani járványhelyzet sem segíti ezt a célt. A helyi vízszolgáltató vállalat április elején tett közzé egy kisfilmet, melyben arról számolnak be, hogy Nagyváradon a víztisztításhoz és a víz fertőtlenítéséhez egy korszerű, automatikus rendszert használnak, a klórtartalom pedig nem éri el a megengedett maximumot sem. A kisfilmben arra bátorítják a lakosokat, hogy nyugodt lélekkel fogyasszák a csapvizet, a járvány miatt felfokozódott aggodalmak ellenére is, hiszen az általuk szolgáltatott víz minden nemzetközi elvárásnak megfelel, tiszta, iható.

Érdeklődtünk, kinek, mi a véleménye, fogyasztja-e a csapvizet. „A palackozott víz az első, de ha épp nincs, én fogyasztom, és ihatónak tartom”; „Én is iszom, időnként, de jobban szeretem a palackozott vizet” – hangzott néhány válasz. Volt olyan is, aki egy 15 évvel ezelőtti esetről számolt be, amikor óvodás korú gyermeke betegedett meg, a háziorvosa pedig azzal magyarázta, hogy a csapvízben epeféreg van, ami sokakat megfertőz, de nem mindenkinek van tünete – azóta ők csak palackozott vizet fogyasztanak.

Mit mond a háziorvos?

Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvost kérdeztük arról, mi az igazság, kell-e tartani a csapvíztől. Interjúalanyunk cáfolta, hogy a vízben epeféreg volna, ugyanis ha ez bele is kerülne, hamar elpusztul, a szolgáltató által végzett víztisztítást pedig egyébként sem éli túl semmilyen kórokozó. Ebből a szempontból szerinte a járvány miatt sem kell aggódni. Valóban vannak olyan vírusok, melyek terjedhetnek vízben, de ezek inkább olyan országokban, térségekben fordulhatnak elő, amelyek az európai országoknál sokkal kevésbé civilizáltak. Fontosnak tartja, hogy az efféle legendák terjedésének elejét vegyük, hiszen az ebből kialakuló pánik, stressz hosszú távon sokkal többet árthat az emberek egészségének, mint a tiszta csapvíz. Véleménye szerint tehát bátran fogyaszthatjuk, de ha így sem vagyunk teljesen meggyőződve ennek biztonságosságáról, forraljuk fel, és hűtsük le, mielőtt meginnánk. Hozzátette, hogy a most lezajló világjárvány miatt se pánikoljunk, kíméljük idegeinket, ezen is túl leszünk, és ha vége lesz, biztosan nem szeretnénk a stressz miatt kialakuló egyéb betegségek kezelésével tölteni az időnket. Vigyázzunk magunkra, és testi épségünk mellett ne feledkezzünk meg mentális egészségünkről sem!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában