Májusban jöhetnek

2020.04.24. 09:37

A járvány miatt nem érkeztek még meg az új villamosok

Noha már márciusban meg kellett volna érkezzen az aradi Astra gyárban épített új villamosok egy része Nagyváradra, a koronavírus-járvány miatt bevezetett közlekedési, szállítási szigorítások miatt várhatóan csak májusban szállítják le az első járműveket.

Forrás: economica.net

Pap István

Az aradi Astra gyárban készülő új villamosok első darabjai várhatóan májusban érkeznek Nagyváradra. Az első négy szerelvény még márciusban meg kellett volna érkezzen, de a koronavírus-járvány miatt csúszik a határidő. A késés oka az, hogy a gyártást a Siemens ellenőrzi, viszont a karanténra vonatkozó előírások miatt a cég képviselői nem tudtak elutazni Aradra, hogy felügyeljék a munkát, árulta el laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak Adrian Revnic, a Nagyváradi Közlekedési Vállalat (OTL) műszaki igazgatója. Elmondta továbbá, hogy az Astra és a német Siemens megegyeztek abban, hogy akkor tudják teljesíteni a váradi önkormányzat által meghirdetett tender műszaki és pénzügyi feltételeit, ha a villamosokat nem Németországban, hanem Aradon gyártják le. A váradi városvezetők még idén februárban is abban reménykedtek, hogy a szállítási ütemterv megvalósítható, és márciusban megérkezik az első négy villamos, de a korlátozások bevezetése után nyilvánvalóvá vált, hogy ez a határidő immár nem tartható. Mindazonáltal Adrian Revnic bízik abban, hogy májusban mégiscsak elérnek Váradra az első szerelvények: „Jövő héten várjuk az első villamost. Már megkaptuk a rendőrség jóváhagyását a nagyméretű szállítmány szállításra és az útvonalra is” – fogalmazott.

Húsz villamost rendeltek

A váradi önkormányzat húsz villamost rendelt az aradi Astra gyártól, évente tíz kellett volna megérkezzen, de a gyártó tavaly ősszel kérte a határidő halasztását 2019 decemberéről 2020 márciusára. A pályázati kiírás szerint az új villamosok olyan energiatároló rendszerrel kell rendelkezzenek, amelyek biztosítják azt, hogy áramszünet vagy más meghibásodás esetén a villamosok meg tudjanak tenni még legalább kétszáz métert, hogy ezáltal elkerülhető legyen az, hogy kereszteződésekben álljanak le. Ugyanakkor a gyártó is jelezte a tavaly az önkormányzatnak azt, hogy új európai direktívák vannak érvényben az utasok evakuálására vonatkozóan tűz esetén, ami miatt szintén csúszott a kivitelezési és leszállítási határidő. Az új villamosok százhatvan férőhelyesek lesznek, légkondicionálóval, energia visszanyerő rendszerrel, mozgássérültek által használható feljáróval ellátva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában